11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Kaisa Ruuttila ja Linda Henriksson suomalaisjokerit Finnair Mastersissa

Kilpakumppanit, yleisö ja media olivat aidosti häkeltyneitä Minea Bloqvistin pitäessä voittopuhettaan vuoden 2008 kisan jälkeen.

Finnair Mastersissa on viiden aiemman vuoden aikana koettu upeita hetkiä, dramaattisia loppunäytöksiä sekä vuoden 2005 kisan keskeyttänyt trombi. Huippugolfia ja elegantteja pelaajattaria on esillä Talissa tulevalla viikolla. Harjoituspelit käynnistyvät maanantaina, keskiviikko ja torstai ovat pro-am päiviä, varsinainen kisa kestää perjantaista sunnuntaihin.

”Minulle tämä kisa on kuin major, aivan fantastinen fiilis päästä taas kotikatsomon eteen pelaamaan, hekumoi Minea Blomqvist reilua viikkoa ennen kisaa. Kun kisa kännistyy, Minean Elmeri-poika on vajaan viiden kuukauden ikäinen. Vuonna 2005 Minni olisi voittaessaan Finnair Mastersin päässyt varmuudella Solheim Cupiin, sijoitus oli kuitenkin kovien paineiden alla päälle 20:n.

Minni voitti vihdoin vuonna 2008, kisan viisi viimeistä reikää menevät koko LET:n historiaan Blomqvistin ja Ursula Wikströmin pelattua kuin hurmiossa. Wikström teki viidellä viimeisellä neljä birdietä, Minni kruunasi voittonsa viimeisen viheriön birdieputilla. Ja itki koko voittopuheensa ajan…

”Se päivä on yksi elämäni ikimuistoisimmista, Minni muistaa, eikä sanomaa ole syytä epäillä.

Beatriz Recari ja 161 metrinen eagle-uusinnassa

Beatriz

Beatriz Recari ennätystä tuskin rikotaan meidän elinaikanamme.

Edellisvuoden Finnair Mastersissa Minea oli hienosti kolmas, kaukana edellä tuloslistalla taistelivat voitosta Espanjan Beatriz Recari, sekä Tanskan konkari IbenTinning. Taistelussa tarvittiiin uusintareikä joka päättyi jo ennen putteja. Recari otti Talin viidennellä ( kisan 18.) avauksen jälkeen käteensä rautanelosen. Pallo lensi hyvässä kaaressa, tuli viheriön etureunaan alas ja vieri lopulta reikään. Matkaa oli 161 metriä, eagle päätti käytännössä kisan, vaikka Tinningin lähestyminen oli sekin mainio.

Espanjattaren uusintavoitto 161 metrin matkalta reikään menneellä lyönnillä uusinnassa on varmasti kaikki Tourit mukaanlukien kolmen pisimmän upotuksen joukossa kautta aikojen.

Jatkuuko Kaisa Ruuttilan vire Talissa?

Kaisa

Kaisa Ruuttila on kuitannut jo kolme kertaa ykkösrahat Nordea Tourin kisoissa.

Suomalaisista mukaan pääsevät omilla kategorioillaan Minea Blomqvist, Riikka Hakkarainen, UrsulaWikström, Jenni Kuosa ja Hanna-Leena Salonen. Ammattilaisista villin kortin saivat Ruotsin Tourilla kukaan puhjennnut Kaisa Ruuttila, Sohvi Härkönen sekä USA:n Futures Touria kiertävä Jutta Degerman.

LET:lla kiertävät ammattilaisemme ovat pelanneet viimeisissä kisoissaan vaatimattomasti. Blomqvist ja Wikström lukeutuvat silti suosikkeihin, Kaisa Ruuttila saattaa olla todellinen jokeri. Hän on ollut paras ammattilainen kolmessa Nordea Tourin kisassa. Edellisviikolla Ruuttila kuitenin oli kisan kakkonen, amatööripelaaja kuittasi voiton, Kaisa ykkösrahat.

”Voit vain kuvitella, kuinka hyvältä tuntuu päästä mukaan Finnair Mastersiin. Olen aina pitänyt kentästä ja vuoden 2007 kisa jätti paljon hampaankoloon vaikka olinkin kuudes, Ruuttila pohtii. 2007 hän pelasi pitkään voitosta Bettina Hauertin kanssa, mutta putosi viimeisessä sisääntulossa. Edellisvuonna heikosti pelannut Ruuttila poistui kisapaikalta itkien. Villiä korttia ei Finnair Mastersiin irronnut, ei myöskään peruutuspaikkaa jota hän kyttäsi avauspäivänä klubin alueella.

Kolme mukanaolevaa amatööriä, FAO:n voittaja Linda Henriksson sekä juniori-ikäiset Matilda Castren ja Anne Hakula antavat Talissa viimeisiä näyttöjä MM-valintoja varten. Hakula on ollut mukana jo kahdesti aiemmin. Linda Henriksson karsiutui vuonna 2008, vasta 15-vuotias Castren on kisan ainoa ensikertalainen suomalaisista pelaajista.

Ashleigh Simon haastaa taas Minea Blomqvistin

Ashleigh

Ashleigh Simon on ikäisekseen yksi maailmaa eniten kiertäneistä naisgolfareista &copy Getty Images

Etelä-Afrikasta on kisaan perinteisesti matkannut pelaajia, tälläkerralla peräti viisi. Ja mukana on heidän kirkkain tähtensä, vasta 21-vuotias Ashleigh Simon joka pelasi häikäisevän amatööriuran. Keväällä 2004, vain 14-vuotiaana hän taisteli tiukasti Minea Blomqvistin kanssa Etelä-Afrikan Tourin voitosta. Kaudella 2006 Simon johdatti kotikisoissa Etelä-Afrikan naiset Kapkaupungissa maailmanmestaruuteen. Simon siirtyi toukokuussa 2007, vain päivän sen jälkeen kun oli täyttänyt 18 vuotta ammattilaiseksi.

Hän voitti kaikkien aikojen nuorimpana ammattilaisena LET:n kilpailun oltuaan kesäkuussa Catalonian Mastersin ykkönen. Mukaan oli huolittu vain Tourin parhaat, sekä muutama pelaaja villillä kortilla.Simonin ammattilaisura ei ole viimeisten kolmen vuoden aikana edennyt odotetusti, kehitystä ovat jarruttaneet mm. loukkaantumiset.

Simon on pelannut kutsuttuna lähes kaikilla maailmankolkilla, Taliin hän tulee ensimmäistä kertaa, varmasti menestys mielessää

Caroline Hedwall kylvettää ammattilaiset?

Caroline

Caroline Hedwall (vas.) palkittiin British Openissa parhaana amatöörinä, Yani Tseng oli koko kilpailun paras &copy Getty Images

Voitot Finnair Mastersissa ovat menneet Tanskaan ( Lisa Holm-Sörensen), Ranskaan ( Virgine Laqoutte-Clement), Saksaan ( Bettina Hauert) Suomeen ( Minea Blomqvist) ja Espanjaan (Beatriz Recari) .

Ruotsalaisvoittokin on ollut lähellä, mammalomalta palaava Johanna Westerberg-Johansson on ollut kahdesti aivan kärjessä. Nyt länsinaapurista kisaan lentää12 pelaajaa, joista kolme,( Westerberg, Lotta Wahlin ja Linda Wessberg ) on voittanut LET:lla.

Näitäkin mielenkiintoisemmaksi saattaa nousta amatööritähti Caroline Hedwall, joka on nykyään maailman paras amatööri.Knoppitietoa, Hedwall on vain kaksi päivää nuorempi ( s.13.5.1989) kuin Simon. Viimeisimmässä kisassaan, Hedwall sijoittui kauden viimeisessä majorissa British Openissa 27:ksi. Amatöörien kisoista saldo on vakuuttava, 97 kisaa, yhteensä 23 voittoa joista arvokkaimmat ovat kaksi henkilökohtaista EM-kultamitalia naisissa ( 2007 & 2009) ja MM-kultamitali joukkuekisassa (2008).

Kun Hedwall aikanaan siirtyy ammattilaiseksi, ovat odotukset Ruotsissa aivan tapissa. Vertailut Annika Sörenstamiin sekä Anna Norqvistiin ovat jo käynnistyneet. Kärkisijoitus tai jopa voitto Finnair Mastersissa ei yllättäisi ketään.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje