21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Graeme McDowell ratkaisi Ryder Cupin Euroopalle

Graeme McDowell toi ratkaisevan pisteen Euroopalle. © Getty Images

Graeme

Euroopan joukkue joutui tekemään kovan työn ennenkuin USA kukistui järjestyksessään 38:ssa Ryder Cupissa. Kaksinpelit vieraat voittivat numeroin 7-5, tämä ei kuitenkaan riittänyt pokaalin palauttamiseksi yli Atlantin.

Takaa-ajon USA:n puolelta aloitti Lee Westwoodin kohdannut Steve Stricker joka käänsi englantilaisen puolimatkaan hallitseman pelin 17:lla. Stewart Cink ei suostunut häviämään nelljän päivän aikana yhtään peliä, hän päätyi maanantaina tasapelliin Rory McIlroyn kanssa.

Kapteeni Corey Pavin laittoi kärkipäähän Woodsia ja Mickelsonia lukuunottamatta kokeneimmat pelaajansa. USA:n heikoin lenkki oli yllättäen edellisviikon multimiljonääri Jim Furyk joka hävisi Luke Donaldille, kolmesta pelistä kertyi vain puolikas piste.

Luke Donald ja Ian Poulter Euroopan parhaat

Miguel

Avauskierroksella pelinsä hävinneet Englannin Luke Donald ja Ian Poulter olivat joukkuensa parhaita voittamalla loput kolme otteluaan. Poulter oli tapansa mukaan tulta ja tappuraa jokaisella kierroksella. Kaksinpelissä Matt Kucharilla ei ollut nokankoputtamista Poulter shown käynnistyttyä. Donaldin kokonaissaldo kolmessa Ryder Cupissa on nyt hätkähdyttävä. Kahdeksan voittoa, kaksi tappiota, ja yksi tasapeli.

Poulteri vastaavat luvut ovat nekin komeat, yhdeksän voittoa, kolme tappiota.

Tiger Woods antoi vakuuttavan näytöksen

Tiger

Keli maanantaina oli aiempiin päiviin nähden varsin leppoisa. Aamusumun jälkeen väylät ja viheriöt aukenivat pelaajille varsin helppoina tuulettomassa kelissä. Tuskin koskaan on kisan historiassa nähty sellaista ilotulitusta jota viheriölle pommitettaessa suoritettiin. Talkoita helpotti se, että pitkilläkin mailoilla, jopa draiverilla ( par-4, 15:s) lyötäessä pallot jäivät viheriölle paikalleen.

Kovimman epävirallisista tuloksista teki ottelussaan Francesco Molinaria vastaan Tiger Woods. Italialainen voitti kaksi ensimmäistä reikää, Woods sai kirivaihteen päälle yhdeksänneltä. Hän pelasi seitsemän viimeistä reikäänsä seitsemän alle parín, kruununa oli upea eagle 12:lla (par-4) joka tuotti tulokseksi eaglen.

Yhteistulos yhddeksän alle oli päivän esityksistä vakuuttavin. Strickerin tavoin Woods sai neljässä pelissä kasaan kolme pistettä ja he nousivat USA:n pistekunkuiksi. Woodsille tämä oli ensimmäinen kerta kuudella yrittämällä..

Myös Phil Mickelson avasi pistetilinsä Peter Hansonin kustannuksella. Kun neljä reikää oli pelattu, ruotsalainen oli neljä down. Loppuluvuiksi kirjattiin 4/2.

Rickie Fowler piti toiveet hengissä

RickieUSA:n nousukkaat kaksinpeleissä olivat Jeff Overton ja Rickie Fowler. Overton oli puoliväissä kaksi down Ross FIsheria vastaan. 27-vuotias tulokas ei suostunut häviämään vaan pusersi itsensä ohi voittamalla seitsemästä reiästä viisi.

Näyttävimmän nousun teki eittämättä Rickie Fowler joka oli 12 jälkeen neljä down Edoardo Molinaria vastaan. Fowler upotti neljällä viimeisellä kolme birdieputtia, ja olisi tarvittaessa voinut tehdä sellaisen myös 16:lla jossa Molinari suti bogeyn. Kolmen viimeisen reiän voitto ja tasuri toivat isot onnittelut joukkuekavereilta sekä kapteeni Corey Pavinilta. Molinari oli pelin jälkeen lähes shokissa jätettyään kokonaisen pisteen ottamatta ja avattua portiti USA:n joukkueelle.

Fowler pelasi kolme peliä joissa koki kerran tappion ja pelasi kaksi tasapeliä. Nuorukainen jätti itsestään vieraskentällä varsinkin mentaalin osalta varsin positiivisen kuvan.Kapteeni Pavinin ei tarvitse katua villin kortin valintojaan, sillä Cink ei hävinnyt yhtään peliään. Zach Johnson keräsi kolmessa pelissä kaksi pistettä.

Kaikkien aikojen söpsö ratkaisi pelin

Ratkaisu tapahtui viimeisessä pelissä jossa Graeme McDowell oli koko kierroksen ajan johdossa HunterMahania vastaan. Kun tämä viimeinen peli lähestyi viimeisiä reikiä, oli käytännössä selvää, että McDowellin pitäisi voittaa pelinsä jotta tarvittavat 14,5 pistettä tulisivat kasaan. Mahan kiri yhden reiän päähän 15 pelatun jälkeen. McDowell otti 16:n upealla birdiellä, jonka jälkeen hänelle riitti toisen reiän tasaaminen.

Hunter

Mahanille paineet taisivat nousta liian koviksi. Molemmat missasivat par-kolmosella viheriön, helpommmasta paikasta viherön edestä USA:n edustaja söpsöili ( duffasi) helpon nostonsa ja joutui tyytymään bogiin jonka jälkeen käteltiin ilman, että McDowellin olisi tarvinnut putata kaksimetristä par-puttiaan.

McDowell on Walesissa lähes patsaan arvoinen. Kesäkuussa hän voitti Walesin avoimet, nyt samalla kentällä 31-vuotias mies ratkaisi Ryder Cupin. US Openissa hän palautti eurot voittokantaan 40 vuoden jälkeen.

Montyn uran huipennus

ColinEuropan juhlat alkoivat voitontanssilla, jatkuivat shampanjapullojen poksauttelulla ja jatkuvat varmasti pitkään. Päättäjäistilaisuudessa pokaalin käteensä saanut Colin Montgomerie kiitti kaikkia mahdollisia tahoja ja painotti erikseen:

”Tämä on golfurani arvokkain saavutus. Minulla oli 12 loistavaa pelaajaa sekä viisi tärkeää apulaiskapteenia jotka tekivät kaikkensa tavoitteemme saavuttamiseksi. Lähdemme vuonna 2012 USA:han Ryder Cupin hallitsevina mestareina ja siitä tulee taas varsin upea ottelu. Kiitoksia myös USA:n tiimille ja sen kapteeille Corey Pavinille. He ovat maalleen parhaita mahdollisia suurlähettiläitä, ikionnnellinen Monty tunnelmoi.

Eurooppa dominoi

RoryEuroopalle USA:n kukistaminen on tullut jo lähes rutiiniksi. Kahdeksasta viimeistä taistosta Eurooppa on vienyt kuusi. Nyt ratkaisuksi nousi poikkeusjärjestelyjä sisältäneessä ottelusarjassa kolmas ottelukierros jolla pelattiin kaksi nelinpeliä ja neljä nelipalloa. Eurot tyrmäsivät perjantaina ja lauantaina käydyn sarjan luvuin 5,5-0,5. USA puolestaan oli vahvempi kaikissa muissa jaksoissa ( 2,5-1,5 , 3,5-2,5 ja 7-5).

Tiger Woodsin saldo Ryder Cupissa joukkuekisana on surkea. Yksi voitto (1999), tappiokertoja on viisi ( 1997,2002,2004,2006,2010).

Ilman tappioita pelasi vain Stewart Cink joka voitti yhden, tasaten kolme peleistään. Ilman voittoja jäivät Jim Furyk, Edoardo ja Francesco Molinari. Ylivoimaisimman voiton otti päätöspäivänä Dustin Johnson joka kukisti huonosti pelanneen Martin Kaymerin 6/4.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje