23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Fredrik Jendelid latasi faktaa ja tavoitteensa pöytään Vierumäellä

Suomen maajoukkueen päävalmentaja kertoo videolla omasta taustastaan ja valmennuksensa kulmakivistä.

Tammikuun lopulla kaksivuotisen pestinsä Golfliiton päävalmentajana aloittanut Fredrik Jendelid tutustutti maajoukkueryhmiin valitut pelaajat toimintamalleihinsa ja ajatusmaailmaansa viikonlopun testileirillä.

Tukholmasta käsin valmennusta operoivan Jendelidin oma peliura päättyi alkumetreilleen 80-luvulla. Valmentajauraa on takana lähes 30 vuotta, joista kaksi 12 vuoden mittaista työskentelyjaksoa Ruotsin ja Itävallan huippupelaajien kanssa ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia.

Itävallan amatöörihuiput ovat saavuttaneet viimeisten kuuden vuoden aikana kuusi mitalia, joista kirkkain tuli syyskuussa miesten MM-kisoissa. Itävalta oli 71 maan kisassa hätkähdyttävästi pronssilla. Tällä tuoreella näytöllä oli varmasti melkoinen painoarvo Golfliiton valmentajavalinnassa.

Suomeen (29.) kertyi eroa kierrosta kohden lähes 2,9 lyöntiä.

1+1=3

Vierumäellä Jendelid avasi testipäivän lyhyellä taustoituksella omasta urastaan. Tämän jälkeen käynnistyi hyvin monipuolinen ja jäsennelty ”slideshow”, siitä millaista tulostasoa eri kiertueilla pelataan ja mitä eri tasoille pääseminen vaatii harjoittelulta sekä pelin eri osa-alueilta.

”Maailman 200 parhaan miespelaajan välinen ero kierrostuloksissa on kaksi lyöntiä. Marginaalit ovat pieniä, kaikkien osa-alueiden on oltava kunnossa huipulle pyrittäessä. Suurin ero terävimmän kärjen ja rivipelaajien välillä on se, että huippujen huonot päivät ja suoritukset ovat oleellisesti parempia kuin heidän haastajiensa”, Jendelid kiteytti tilastoista poimittua faktaa.

Suomalaisen huippugolfin kehittämiseen hän peräsi entistä parempaa yhteistyötä pelaajien henkilökohtaisten laji-ja fysiikkavalmentajien kanssa.

”Yhteen hiileen puhaltamalla saadaan tuloksia. Pelaaja on keskiössä. Hänen ympärilleen on rakennettava tiimi, jossa omat valmentajat ja asioidenhoitajat saavat Golfliiton tuottamista palveluista selkänojaa toiminnalleen”, Jendelid esitti toiveensa.

Vierumäen leirillä henkilökohtaisia valmentajia oli paikalla muutamia. Näiden antama palaute testipäivän annista oli erittäin positiivinen. Pyydettyä kritiikkiäkin tuli, kuten usein aiemminkin, myöhäisestä kutsusta tapahtumaan.

Tammikuun lopulla toimessaan aloittanut Jendelid otti tämän ryhdikkäästi omaan piikkiinsä. Vastaavasti päivämäärät ja suunnitelmat leireille, sekä valintaperusteet kisoihin vuosien 2017-2018 aikana tulivat leirille osallistuneille vakuuttavalla tavalla esiin. Jendelid oli tehnyt huolella ensimmäiset kotiläksynsä.

Fyysiset valmiudet tarkassa syynissä

Jendelid toi Vierumäelle Itävallassa käyttämänsä fyysisiä valmiuksia testaavan, analysoivan ja harjoittelua ohjaavat erikoismiehensä.

Kolmikolla Robert Kocher, Bernhard Zwick ja Tobias Schmied on vankka lääketieteellinen ja fysiologinen koulutus-ja työkokemus sekä näyttöä parantuneista tuloksista useista eri urheilulajeista. Vierumäellä he vetivät ryhmälle läpi testipatteristonsa, jossa mitattiin erityisesti kehonhallintaa, liikkuvuutta sekä ketteryyttä.

Testitulosten analysointi ja havaittujen ”kehityskohtien” esittäminen harjoitusohjeineen pelaajille ja näiden valmentajille oli tasolla joka vakuutti ja sai varauksettomat kiitokset kaikilta paikallaolleilta

Kim Koivu saa ohjeistusta Bernhard Zwickilta, Jaakko Mäkitalo kuunteluoppilaana. Kuva Tomi Natri.

Jendelid kertoi ennen testien käynnistymistä pitävänsä tavoitteenaan, että maajoukkueen valmennettavat saavat jatkossakin ”maailman parhaat fyysiset testit ja harjoitusohjeet” käyttöönsä. Päävalmentajan suunnitelmissa on lennättää itävaltalaiset Suomeen seuraavan kerran loppusyksyn 2017 maajoukkueleirille.

”Laskelmiemme mukaan noin 0,2 lyöntiä kierrosta kohden pystytään pudottamaan suuntaamalla fyysistä harjoittelua entistä paremmin. Tärkeintä on  hyvissä ajoin rakentaa pelaajille toimiva ketjutus läpi lihaksiston ja poistaa esteet halutulle tavalle svingata”, hän innosti kuulijoitaan.

Isolla ryhmällä valtameren taakse

Maajoukkueryhmien ensimmäinen, kaksiviikkoinen lajileiri käynnistyy helmikuun toisella puoliskolla USA:ssa, Orlandossa.

Matkaan lähtee 20 pelaajaa. Jendelidin lisäksi pelaajien apuna ovat apuvalmentajat Juha Skyttä, Mikael Mustonen, PasiPurhonen ja Staffan Johansson, sekä fyysisestä valmennuksesta vastaava Matti Lindholm.

Lajiharjoitteluun painottuvalla leirillä harjoitellaan kuutena päivänä viikossa, minimissään kuusi tuntia päivässä. Päälle tulee fysiikkaan liittyvät treenit ja lihashuolto.

”Kuusi tuntia neljään jaksoon jaettuna on varsin hyvä määrä. Oleellista on se, kuinka hyvin ja keskittyneesti harjoittelut tehdään”, Fredrik Jendelid muistuttaa.

Fredrik Jendelid: Neljä osa-aluetta, joilla tuloksia parannetaan

Keskustelun siirtyessä mittareihin, joilla Jendelidin onnistumista mitataan, hän nostaa itse esiin menestymisen amatöörien arvokilpailuissa.

”Mitaleja lähdemme metsästämään. Pelaajien valmistaminen ammattilaisuralle kulkee siinä rinnalla tärkeänä osana. Odotan innolla myös työnkuvaani sisällytettyjä koulutustilaisuuksia seuroissa. Nuoria pelaajia ja heidän valmentajiaan pitää päästä näkemään ja vaihtamaan ajatuksia toiminnan kehittämiseksi”,  Jendelid määrittää lopuksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje