16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Challenge Tourin kausi päättyi Hainesin voittoon, Korhonen 29:s

Ovatko englantilaiset saamassa Matt Hainesin muodossa jälleen uuden tähden?

Raastava, toisinaan varsin armotonkin Challenge Tourin kausi on jälleen päätöksessä.Rankingin 45 parasta pelaajaa olivat koolla Italian Pugliassa tappelemassa viimeisistä jaossa olevista euroista, kun yhteisansioissa 20 eniten tienanneelle oli luvassa pelipaikka ensi kaudeksi Euroopan Tourille. Suomalaisista Puglian kisan vaativaan joukkoon oli mahtunut ainoastaan Mikko Korhonen.

Korhosen mahdollisuudet siirtyä CT:lta suoraan ET:lle olivat melkoisen jackpotin varassa: hänen oli voitettava Grand Final. Nummelalaisen oljenkorsi katkesi tämän suhteen jo hyvissä ajoin, sillä hän oli avauskierroksen epäonnistumisen (77) jälkeen kisassa viimeisenä. Vielä torstainakin (75) Korhosen peli kangerteli, mutta turnauksen kaksi jälkimmäistä (69-69) kierrosta sujui häneltä jo aivan parhaiden tahtiin.

Korhonen oli Grand Finalin lopputuloksissa 29:s tienaten kilpailupalkkioita hieman yli 2500 euroa. Lopullinen rankingsijoitus oli 44:s, kaikkiaan 31 363 euron kokonaisansioilla.

Rankingissa 45 parhaan joukkoon yltäminen Challenge Tourin tasoisella kiertueella on aina kova suoritus. Pugliassa pelannut CT-eliitti ei taidoiltaan poikkea olennaisesti Euroopan Tourilla pelaavista ammattilaisista. Ero syntyy lähinnä siitä, että isojen poikien sarjassa pelaavat ovat henkiseltä kantiltaan vahvempia ja pystyvät siten pelaamaan taitojensa ylärajoilla kovankin paineen alla.

Korhosen kohdalla suurin probleema on yhä edelleen kyvyttömyydessä saada aikaan ”tappavia” tuloksia. Hänen suorituksensa ovat kyllä tasaisia, mutta muutamissa kisoissa olisi pystyttävä tälläämään unelmakierroksia, jotta kovista sijoituksista voisi ylipäänsä taistella. Korhosen kausi jatkuu joulukuussa Espanjassa pelattavassa ET:n karsintafinaalissa.

Oli niin tai näin, Korhonen on tällä kaudella osoittanut olevansa Mikko Ilosen adjutantti numero 1. Tästä väittämästä ei voi selvien tilastojen valossa edes kiistellä. Antti Ahokkaalla ja Roope Kakolla on taidollisesti juuri sitä edellä mainittua kykyä osata pelata maailman ykköstason vaatimalla tavalla, mutta minne ne kyvyt ovat kadonneet?

Mikko

Mikko Korhosen CT-kaudesta voi antaa hyvän arvosanan. &copy Getty Images

Huonoimmassa tapauksessa Ahokas ja Kakko joutuvat ottamaan ensi kaudella vauhtia pohjoismaalaisista ammattilaissarjoista, mutta asioiden edelle on turha mennä. Molemmilla on edessään ET:n toiset esikarsinnat, joista paikat varsinaiseen karsintafinaaliin ovat vielä jakamatta. Challenge Tourin neljäs suomalainen Jaakko Mäkitalo pelasi hänkin todella vaisun kauden, mutta ansaitsi kuitenkin ET:n ensimmäisestä karsintavaiheesta paikan jatkoon.

Matt Haines (-8) esitti Grand Finalin ratkaisuhetkillä loistavaa peliä, ja kiilasi kalkkiviivoilla kisan voittoon ohi lyönnillä hävinneen Daniel Gauntin.

Myös Hainesin kauden kokonaissuoritukselle on nostettava hattua, sillä viime vuonna ammattilaiseksi ryhtyneellä nuorukaisella ei ollut kauden alussa pelioikeutta Challenge Tourille. Sieltä ja täältä sponsoreiden villeillä korteilla pelipaikkoja saanut Haines osoittautui pian melkoiseksi tekijäksi, tuloksena kauden päätteeksi finaaliturnauksen voitto ja rankingin toinen sija. Hainesista britit voivat hyvällä syyllä odottaa kelpo tekijää Euroopan Tourille.

Kiertueen kuningas ja rankingin voittaja oli kuitenkin Alvaro Velasco, joka Pugliassa 20:s. Velascon kauden yhteisansiot nousivat lopulta 134 297 euroon, missä eroa Hainesiin nähden oli reilut 27 000 euroa.

Viimeisistä suorista Euroopan Tourille oikeuttavista paikoista käyntiin lauantaina ankaraa taistelua, jonka seurauksena kokenut kettu Raymond Russell sekä isäntämaan Lorenzo Gagli pullauttivat Carlos Del Moralin ja Charlie Fordin säälittä ulos ET-junasta. Uusista ET-pelaajista Russell on vanha tuttu kilpagolfia pidempään seuranneille, onpa hänellä plakkarissaan myös yksi Ryder Cup -edustuskin.

Uusista ET-paikoista kolme meni Englantiin ja Skotlantiin, Ruotsiin ja Australiaan molempiin kaksi. Pohjoismaalaisista myös Tanska ja Norja saivat yhden pelaajan pääkiertueelle.

Marko Kuivasaari

Korhonen piristyi Italiassa

Mikko Korhonen pelasi perjantaina Challenge Tourin kauden viimeisessä turnauksessa toistaiseksi ryhdikkäimmän kierroksensa. Tuloksen 69 myötä Korhonen jätti häntäpään valvojat oman onnensa nojaan ollen nyt sijalla 33. Päivän kovin kierros vei Daniel Gauntin johtoon kahdella lyönnillä.

Daniel

Daniel Gauntin otteita voi seurata ensi kaudella Euroopan Tourilla. &copy Getty Images

Challenge Tourin kausi 2010 on viimeistä kierrosta vaille valmis. Italian Pugliassa pelattavassa Grand Finalissa on vielä tiedossa lujaa taistelua lopuistakin Euroopan Tourin pelioikeuteen oikeuttavista paikoista. Tässä vaiheessa n. tusina rankingin kärkipään pelaajista voi huokaista jo tavoitteensa toteutumisesta, mutta sopivasti ristiin menevät sijoitukset voivat tuottaa sunnuntaina vielä monia jännityksen hetkiä kun viimeisiäkin euroja lasketaan kisan jälkeen yhteen.

Mikko Korhosen viimeinen oljenkorsi suoraan ”sarjanousuun” oli niinkin kovan vaatimuksen kuin Grand Finalin voiton varassa. Hänen paukkunsa loppuivat kuitenkin jo Puglian kisan ensimetreillä, sijoituksen valahtaessa keskiviikkona viimeiseksi 45 pelaajan joukossa.

Korhonen paransi keskiviikkona asemiaan pari pykälää, kunnes perjantain mainio esitys (69) hinasi häntä kymmenen sijaa lisää ylöspäin. Nummelalainen on ennen kisan fiinaalikierrosta 33:ntena, tilanteessa +8.

Grand Finalin johtoon nousi Daniel Gaunt. Australialainen (-6) pelasi perjantaina koko joukon parhaimman kierrostuloksen (66) ja kiri kaksi lyöntiä toisena olevan Bernd Wiesbergerin edelle. Molemmat ovat kuitenkin ensi kaudella varmuudella ET:n miehiä.

Kolmannen sijan jakavat Englannin Matt Haines, USA:n ChristopherRyan Baker sekä Ruotsin PeterGustafsson. Tämä kolmikko on tuloksessa -3. Hainesille riittäisi sunnuntaina hyvin kolmas sija ET-korttiin, mutta Bakerin ja Gustafssonin olisi vielä puristettava yksi sija…

Marko Kuivasaari

Korhonen juuttui häntäpäähän Italiassa

Mikko Korhonen ei onnistunut jättämään jälkijoukkoa Challenge Tourin kauden viimeisen turnauksen toisella kierroksella. Korhonen (+10) on kisan puolivälissä 43:ntena. Kärkipaikan jakavat tilanteessa -3 olevat Steven Tiley ja Bernd Wiesberger.

Peter

Peter Gustafsson taistelee Pugliassa lujasti ”sarjanousun” puolesta. &copy Getty Images

Mikko Korhonen pystyi parantamaan tulostaan kahdella lyönnillä CT:n päätöskisan, Grand Finalin toisella kierroksella. Tulos 75 ei kuitenkaan nostanut avauskierroksen jälkeen viimeisenä ollutta suomalaista kuin kaksi sijaa ylöspäin.

Kaikesta huolimatta Korhosen torstain tulos ei ollut päivän olosuhteisiin nähden kehno. Kovassa tuulessa ainoastaan Ranskan Charles-Edouard Russo (68) onnistui alittamaan San Domenicon kentän parin. Russo jakaa kisassa kahden kierroksen jälkeen neljännen sijan yhdessä Englannin Matt Hainesin, Australian Daniel Gauntin ja USA:n Christopher Ryan Bakerin kanssa. Tämä nelikko on tilanteessa -1.

Kärjessä porskuttavat edelleen Englannin Steven Tiley ja Itävallan Bernd Wiesberger. Tulos 73 vei heidät torstaina lukemiin -3. Lyönnin heikommin pelannut Ruotsin Peter Gustafsson (-2) on kolmantena.

Edellämainituista pelaajista ainoastaan Wiesberger ja Gaunt ovat varmistaneet paikkansa ensi kaudeksi Euroopan Tourille.

Marko Kuivasaari

Korhosen avauskierros Italiassa pahasti penkin alle

Mikko Korhosen viimeisetkin haaveet nousta Challenge Tourilta suoraan Euroopan ykköskiertueelle murenivat epäonnistuneeseen avauskierrokseen kauden päätösturnauksessa. Korhonen pelasi Grand Finalissa torstaina tuloksen 77 ja on kisassa viimeisenä. Peter Gustafsson, Steven Tiley ja Bernd Wiesberger jakavat kärkipaikan tuloksellaan 66.

Bernd

Bernd Wiesberger sihtailee ensi kaudella Euroopan Tourilla. &copy Getty Images

Mikko Korhosen pelit käynnistyivät Challenge Tourin kauden 2010 viimeisessä turnauksessa, Grand Finalissa kehnosti. Nummelalainen löi Italian Pugliassa pelattavan kisan ensimmäisellä kierroksella tuloksen 77 (+6), ja on koko kilpailijajoukon viimeisenä.

Korhosen kortti sisälsi torstaina kolmen bogin lisäksi kaksi tuplabogia ja yhden birdien. Epäonnistumisen myötä kävi myös viimeistään selväksi, että Korhosen ainoa mahdollisuus saavuttaa paikka Euroopan Tourille ensi kaudeksi on joulukuussa pelattavan karsintafinaalin varassa.

Grand Finalin kärkipaikan jakavat avauspäivän jälkeen Ruotsin Peter Gustafsson, Englannin Steven Tiley sekä Itävallan Bernd Wiesberger. Kolmikon tulos oli torstaina 66 (-5) lyöntiä. Espanjan Carlos Del Moral ja Australian Daniel Gaunt jakavat neljännen sijan.

Heistä Wiesberger ja Gaunt ovat ensi kaudella varmuudella Euroopan Tourilla. Gustafssonilta sen sijaan vaaditaan Pugliassa ”sarjanousuun” ehdotonta huippusijoitusta.

Viimeisissä ET-paikoissa kiinni olevien Charlie Fordin, Magnus A Carlssonin ja Matthew Zionsin kannattaa sen sijaan kiireesti hivuttautua kohti parempia sijoituksia.

Marko Kuivasaari

Viimeistä viedään Challenge Tourilla

Challenge Tourin kausi 2010 saa meneillään olevalla viikolla päätöksensä, kun kiertueen ansiolistan parhaimmisto kokoontuu Italian Pugliaan Grand Finalin merkeissä. Suomalaisista mukaan selviytyi niukasti vain Mikko Korhonen.

Mikko

Mikko Korhonen ylsi tänäkin vuonna Challenge Tourin finaaliturnaukseen. Kuva: Antti Luukkonen

Takana on 24 turnausta neljällä eri mantereella. Challenge Tour on kiertänyt kaikkiaan 18 maassa yhdeksän kuukauden ajan tullakseen kauden loppuhuipennuksensa kynnykselle. Pugliassa keskiviikkona käynnistyvään Grand Finaliin on saanut kutsun kiertueen rankingin 45 parasta pelaajaa, joista lauantain päätteeksi 20 parasta voi onnitella itseään paikasta Euroopan Tourille kaudeksi 2011.

Rankingissa sijalla 44 oleva Mikko Korhonen on ainoa suomalainen, joka ylsi mukaan Grand Finaliin. Korhosen mahdollisuudet venyä 20 parhaan joukkoon ovat yhden, mutta mahdollisimman vaativan kortin varassa; hänen on pystyttävä voittamaan kauden päätösturnaus. 300 000 euron kokonaispotista kisan ykköselle on luvassa 51 500 euron voittoshekki, joka siis vie varmuudella voittajan ensi kaudeksi ET:lle.

Ansiolistan ykkösenä majailee Alvaro Velasco, joka on koonnut pitkälti Challenge de Españan ja Kazakhstan Openin voittojen tuella 130 863 euron kokonaistienestit. Kärkipaikka on silti Velascolle kaikkea muuta kuin turvattu: kuka tahansa sijoilla 2-9 olevista pelaajista saattaa hyvällä menestyksellä syrjäyttää espanjalaisen rankingin paalupaikalta.

Challenge Tour oli viime vuonna Edoardo Molinarin totaalista hallintaa. Kukapa olisi silti arvannut, millaisen menestystarinan italialainen olisikaan voinut itselleen ”sarjanousun” jälkeen kirjoittaa. Yhdessä veljensä Francescon kanssa saavuttaman World Cupin voiton jälkeen hän on napannut kaksi ykköstilaa Euroopan Tourilla ja noussut Race to Dubai -listalla seitsemänneksi. Edoardon rooli oli myös merkittävä Euroopan joukkueessa, kun vanhan mantereen yhdistelmä riisti Ryder Cup -kannun USA:lta takaisin Celtic Manorissa.

Mutta maailma on aina avoin uusille menestyjille. Kannustimena Challenge Tourin nykytähdille toimivat lisäksi täksi kaudeksi Euroopan Tourille nousseet Rhys Davies, James Morrisson, John Parry sekä Peter Whiteford, jotka ovat esiintyneet edukseen pääkiertueella.

Challenge Tourin pääturnauksen asemaa kantavana Grand Finalin voittaja saavuttaa lauantaina ensimmäisen kerran kiertueen historiassa 16 World Rankingin pistettä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje