21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Carl Petterssonin voitto teki viikonlopusta ruotsalaisjuhlaa

Carl Pettersson pääsi sunnuntaina hipelöimään neljättä kertaa PGA Tourin kisan pokaalia. © Getty Images

Carl Petterssonin voiton RBC Canadian Openissa toi kuusi birdietä kahdeksalla reiällä. Rei´ille 8-15 osunut birdiesuma kuittasi Petterssonin alkukierroksella tekemät kaksi bogia. Viimeisen reiän bogikaan ei enää haitannut, vaan ruotsalainen voitti lyönnillä ennen Dean Wilsonia. Petterssonin birdieurakoinnista kertoo jotakin se, että ruotsalainen oli seitsemän pelaamansa reiän jälkeen kuusi lyöntiä Wilsonia jäljestä.
Wilson ei saanut pelistään minkäänlaista otetta, vaan teki kierroksellaan kolme bogia ja yhden birdien. Wilson johti neljällä lyönnillä ennen viimeistä kierrosta, mutta hukkasi suurehkon johtonsa sunnuntaina. Pettersson pelasi neljä kierrostaan 14 alle parin ja Wilson 13 alle parin.
Luke Donald teki parin viimeisen kierroksen aikana tasaista nousua ja oli lopulta neljän kierroksen jälkeen kolmas yhteistuloksella 12 alle parin.
Voitto PGA Tourilla oli Petterssonille uran neljäs. Helpolla se ei tullut, nimittäin Pettersson selvisi cutista vain yhdellä lyönnillä. Perjantain kierroksen viimeisellä reiällä ruotsalaisen täytyi upottaa kolmemetrinen par-putti, jotta pelit viikonloppuna jatkusiivat.
Petterssonin edellisestä voitosta oli vierähtänyt reilut puolitoista vuotta, tuolloin ruotsalainen voitti Wyndham Championshipin. Uran nimekkäin voitto on vuoden 2006 Memorial Tournament. Ruotsalaisista eniten voittoja PGA Tourilla on Jesper Parnevikilla, jolla on viisi voittoa.
Ilari Ceder
Dean Wilsonin juna kulkee vakuuttavasti. Wilson on pelannut kolme kierrostaan tulokseen 65 ja on neljän lyönnin karussa.  &copy Getty Images

Dean Wilsonin juna kulkee vakuuttavasti. Wilson on pelannut kolme kierrostaan tulokseen 65 ja on neljän lyönnin karussa. &copy Getty Images

Kuudesti Japanissa ja kerran PGA Tourilla voittanut Dean Wilson yrittää kivuta takaisin PGA Tourille. Kausi 2009 ei ollut kovin antelias Hawaijilla syntyneelle Wilsonille, vaan amerikkalainen menentti pelioikeutensa PGA Tourille. RBC Canadian Openiin Wilson pääsi sponsorin kutsusta.
Wilson on pelannut kolme kierrostaan lukemin 65 ja johtaa neljällä lyönnillä ennen toista sijaa jakavia TimClarkia, Carl Pettersonia ja Bob Estesia.
Petterson yltyi hurjaan kierrokseen lauantaiaamuna. Kaksi eaglea, seitsemän birdietä ja yhden bogin tehnyt ruotsalainen oli lähellä rikkoa 60 lyönnin rajapyykin, mutta missasi viimeisellä birdieputtinsa. Toki putilla oli matkaakin kymmenisen metriä.
Kanadalaiset ovat kaukana voittotaistelusta RBC Canadian Openin neljännen kierroksen alla. Paras isäntä on Jon Millis, joka tuloksellaan kuusi alle parin jakaa 28. sijaa. Parhaiten kanadalaisista maailmanlistalla on rankkautunut Stephen Ames (77s.), joka on Canadian Openissa jaetulla 65. sijalla. Mike Weir (maailmanlistalla sijalla 82) karsiutui Kanadassa.
Ilari Ceder
Tim Clark jakaa johtoa Canadian Openissa
Tim Clark on tehnyt maailmanlistalla hyvää nousua, vaikka toukokuista Players Championshipia edelsi viiden vuoden voitoton jakso.  &copy Getty Images

Tim Clark on tehnyt maailmanlistalla hyvää nousua, vaikka toukokuista Players Championshipia edelsi viiden vuoden voitoton jakso. &copy Getty Images

Eteläafrikkalainen Tim Clark pelasi yhden perjantain parhaista kierroksista. Kuusi alle parin pelannut Clark on kahden kierroksen jälkeen yhteensä 10 alle parin. Ilman bogeja pelannut Etelä-Afrikan Durbanissa syntynyt Clark jakaa johtoa Yhdysvaltain Dean Wilsonin kanssa.
Kausi 2010 on toistaiseksi ollut Clarkille hyvä. Hän otti toukokuussa uransa suurimman voiton, kun vei The Players Championshipin nimiinsä. Maailmanlistalla Clark on 24:s ja täydentää hyvin eteläafrikkalaisten panosta maailmanlistan kärkikahinoissa. Clarken lisäksi listan 24 parhaan joukkoon mahtuvat RetiefGoosen, Ernie Els ja Louis Oosthuizen.
Kanadassa toista sijaa jakavat kisan kenttäennätyksellä 62 aloittanut Brent Delahoussaye ja SteveWheatcroft. Eroa kärkikaksikkoon on yksi lyönti.
Kisan ollessa puolivälissä paras eurooppalainen on edelleen Daniel Chopra. Ruotsalainen on yhteistuloksessa kuusi alle parin.
Canadian Openissa varsin nimetön kärki
Polttaa! Putteri kävi kuumana ja Brent Delahoussaye käytti ensimmäisellä kierroksellaan vain 24 puttia.  &copy Getty Images

Polttaa! Putteri kävi kuumana ja Brent Delahoussaye käytti ensimmäisellä kierroksellaan vain 24 puttia. &copy Getty Images

Ensimmäistä kauttaan PGA Tourilla pelaava Brent Delahoussaye aloitti Canadian Openin kenttäennätyksellä. Torstaina tuloksen 62 pelannut amerikkalainen teki kierroksellaan eaglen, seitsemän birdietä ja yhden bogin.
Delahoussaye johtaa kahdella lyönnillä ennen maanmiehiään Vance Veazeyta ja Brock Mackenzieta. Nimekkäämpiä pelaajia alkaa tulla vastaan jaetulta neljänneltä sijalta, jolla ovat muun muassa HunterMahan, Charley Hoffman ja Daniel Chopra. Chopra on ensimmäinen ei-amerikkalainen 12. parhaan joukossa.
Kisan paras kanadalainen on Stephen Ames, joka pelasi torstain kierroksensa kolme alle parin. Tulos oikeuttaa jaettuun 24. sijaan. Henrik Björnstad aloitti heikosti ja pelasi ensimmäisen kierroksensa kolme yli parin. Norjalainen jakaa ensimmäisen kierroksen jälkeen sijaa 130.

Erikoisen Canadian Openin ensimmäisestä kierroksesta teki se, että Delahoussaye ja muut 10. tiiltä kierroksensa aloittamaan tarkoitetut aloittivatkin kisansa yhdeksänneltä reiältä. Kyse erikoiseen järjestelyyn oli kuulemma logistisissa ongelmissa.

PGA Tourin ainoa viikinki tarvitsee voittoa
Henrik Björnstad yrittää pitää Norjan lippua korkealla PGA Tourilla. Toistaiseksi norjalaisen isona kompastuskivenä on ollut heikko puttipeli. Puttitilastoissa Björnstad on kaukana kärjestä, ja isot puttiluvut nostavat kierroskeskiarvoa liian suureksi.  &copy Getty Images

Henrik Björnstad yrittää pitää Norjan lippua korkealla PGA Tourilla. Toistaiseksi norjalaisen isona kompastuskivenä on ollut heikko puttipeli. Puttitilastoissa Björnstad on kaukana kärjestä, ja isot puttiluvut nostavat kierroskeskiarvoa liian suureksi. &copy Getty Images

Henrik Björnstad kuuluu niiden pelaajien kategoriaan, jotka eivät koskaan ole voittaneet mitään suurempaa. Norjalaisen ainoa voitto ammattilaisena on eteläisessä Norjassa pelatusta Vestfold Openista. Voitosta on kulunut nyt viisi vuotta.

Harvoista voitoistaan huolimatta Björnstad on onnistunut etenemään urallaan. Vuonna 2009 Oslossa syntynyt Björnstad onnistui keräämään Nationwide Tourilta kasaan reilut 200 000 dollaria. Tienesteillään norjalainen kipusi rahalistalla tarpeeksi korkealle ja nappasi PGA Tourin pelioikeuden kaudelle 2010.
PGA Tour on rahakiertue ja heikommallakin pelillä voi kasata kelpo vuositilin. Björstad ei ole tällä kaudella sijoittunut kertaakaan 15 parhaan joukkoon ja 17 kisassaan norjalainen on karsiutunut peräti 10 kertaa. Tilipussi kaudelta 2010 on silti tavallisen palkansaajan näkökulmasta muhkea: 187 352 dollaria.
Maailman ykköskiertueella tuo rahamäärä oikeuttaa sijaan 170 rahalistalla. PGA Tourin ensimmäinen norjalainen voi olla kauden päätteeksi ongelmissa pelioikeutensa kanssa. Voittoja kortin uusimiseen ei välttämättä vaadita, mutta suoraan rahalistalla paikastaan taistellakseen Björnstad tarvitsee isoja shekkejä.

Ensi viikonloppuna olisi jälleen tarjolla tilaisuus hyvään sijoitukseen PGA Tourilla. Torstaina alkaa RBC Canadian Open. Björnstadia saattaa rohkaista tieto siitä, että viime vuonna samaisen kisan voitti NathanGreen. Australialaiselle voitto Kanadassa oli PGA Tour -uran ensimmäinen. Toisella uusintareiällä Green nappasi ison päänahan, kun kukisti Retief Goosenin.
Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje