18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Appleby niittasi tuloksen 59 ja voitti Länsi-Virginiassa

Boo Weekley olkapää kestää jälleen täysipainoista lyömistä. © Getty Images

Stuart

Stuart Appleby ja päivän yhdeksännen birdien tuonut pallo. &copy Getty Images

Stuart Appleby,39,on viimeisin pelaaja pääkiertuetasolla, joka on pystynyt pelaamaan turnauksessa kierroksensa alle 60 lyönnin. Maineteko syntyi sunnuntaina Länsi-Virginiassa pelatun Greenbrier Classicin päätöskierroksella, jonka Appleby selvitti 59 (-11) lyönnillä.

Onnistumista edelsi kolmen peräkkäisen birdien suora, joka nosti yhteensä yhdeksän birdietä ja yhden eaglen tehneen Applebyn paitsi harvalukuiseen ”viitoskerhoon” , myös itse turnauksen voittajaksi yhteistuloksella -22.

Edellisestä 59 lyönnin kierroksesta ei ehtinyt vierähtää PGA Tourilla kuukauttakaan. Tuolloin John Deere Classicissa oli asialla Paul Goydos. Muut Yhdysvaltain kiertueella tuloksen 59 pelanneet ovat: Al Geiberger (1977), Chip Beck (1991) sekä David Duval (1999).

Applebyn saavutusta ei liiemmin himmennä sekään, että hänen 60 lyönnin alituksensa oli ensimmäinen par 70 -kentällä tehty tulos. Goydosin 59 syntyi par 71 -kentällä, kaikki muut on tehty par 72 -kentällä.

PGA Tourin kalenterin uusin turnaus Greenbrier Classic pelattiin Old White Coursella, jossa mätettiin pitkin viikkoa hurjia tuloksia. Appleby sai esimakua tulevasta jo lauantaina, kun hän näki samassa ryhmässä pelanneen D.A. Pointsin uhmaavan 60 lyönnin rajaa tuloksellaan 61.

Kisan voitto oli sunnuntaina kolme ryhmää kärkiparia edellä pelanneelle Applebylle ensimmäinen neljään vuoteen. Edellinen tuli vuoden 2006 Shell Houston Openissa. Kaikkiaan Greenbrierin kisan voitto oli hieman yli miljoona taalaa kuitanneelle australialaiselle yhdeksäs PGA Tourilla.

Kovien kierrosten turnauksessa kärkinimi vaihtui torstain jälkeen Erik ComptonistaJeff Overtoniin, joka pitikin piikkipaikkaa hallussaan aina Applebyn ryntäykseen saakka.

27-vuotias Overton (-21) missasi mahdollisuutensa uusintaan otettuaan 17:llä kolme puttia. Metrin pituinen birdieputti oli jo matkalla reikään, kunnes pieni kivi tai vastaava muutti yllättäen pallon kulkureittiä. Raskaasti tappionsa ottanut Overton on pelannut viime aikoina vahvasti, mutta saa jahdata edelleen ensimmäistä voittoaan PGA Tourilla viiteen vuoteen.

Brendon De Jonge (-17) oli kisassa kolmas. Jaetulle neljännelle sijalle venyi puolestaan pitkästä aikaa hyvin pelannut Woody Austin (-15).

Marko Kuivasaari

Tuloshurjastelua Länsi-Virginiassa

Greenbrier Classicin tulosluettelo on hurjaa luettavaa. Kisan johdossa oleva Jeff Overton porskuttaa tuloksessa -18, mutta hänen paraskaan kierrostuloksensa ei mahdu aivan kovimpaan kastiin. Puolestaan yhteistuloksella -8 ei ole asiaa 35 parhaan joukkoon ennen päätöskierrosta!

Pitkälyöntinen

Pitkälyöntinen J.B. Holmes oli lauantaina lähellä pelata viitosella alkavan kierrostuloksen. &copy Getty Images

PGA Tourin uusimman turnauksen, Greenbrier Classicin kenttänä toimiva Old White Course ei ole sananmukaisesti pitänyt pintaansa tämän viikon turnauksessa. Pelaaja toisensa jälkeen on lyönyt vuonna 1914 avatulla kentällä murskaavia tuloksia, eikä loppua näytä tulevan.

Kisan johdossa oleva Jeff Overton on tilanteessa -18, kierroksin 64-62-66. Tästä sarjasta ei silti löydy kisan parasta yksittäistä kierrostulosta – ei toiseksi parastakaan. Kun D.A. Points iski lauantaina taululle hurjat lukemat, 61 lyöntiä, pisti J.B. Holmes hetken kuluttua vielä lyönnillä paremmaksi. Hänen korttiinsa mahtui 11 birdien ohella yksi bogikin.

On sanomattakin selvää, että yksikin seiskalla alkava kierrostulos on käymässä tällä viikolla menestyksen kannalta kohtalokkaaksi. 35 parhaan joukossa näitä onkin vain kolme, joista yksi (70) kuuluu toissa vuoden US Openin uusinnassa Tiger Woodsin kanssa major-voitosta tapelleelle Rocco Mediatelle (18:s).

Kaiken kaikkiaan vielä sunnuntaina mukana olevat 77 pelaajaa ovat lyöneet yhteensä 19 seiskalla alkavaa kierrosta, joista huonoinkin on ollut 72.

Tokkopa yleisön joukosta juuri kukaan jaksaa aplodeerata sunnuntaina pareille.

Marko Kuivasaari

Weekley pitkästä aikaa parrasvaloissa

Kipeän olkapään vuoksi tovin hiljaiseloa viettänyt Boo Weekley on saanut vaivansa kuntoon ja tulosta alkaa hiljalleen tulla. Hän on Länsi-Virginiassa pelattavassa PGA Tourin kisassa toisena, neljällä lyönnillä johtoon siirtyneen Jeff Overtonin jälkeen.

Boo Weekleyn fanit buu-huutoineen ovat viime aikoina joutuneet säästelemään äänijänteitään idolinsa kehnompien peliotteiden vuoksi. Pelkästään pelillisistä ongelmista ei ole kuitenkaan ollut kysymys, vaan Weekleyn lyöminen on ollut vajaatehoista pidempään vaivanneen olkapään vuoksi.

Länsi-Virginiassa pelattava Greenbrier Classic on kuitenkin osoittanut, että Weekleyn vaivat alkavat olla takanapäin. Hän on 36 reiän jälkeen turnauksessa toisena kierroksin 67-63 (-10). Weekley osui perjantain virheettömällä kierroksellaan 17 kertaa griineille ja teki seitsemän birdietä.

”Olen innoissani, että pystyn taas pelaamaan. Nyt vaikuttaa siltä, että kykenen lyömään palloa ja kilpailemaan ilman kivunlievittäjiä”, hoikistunut Weekley sanoi.

Vaikka Greenbrierin hienot ravintolat ja kasino eivät edusta ”kansanmiehen” tyyliä, vaikuttaisi Weekley olevan paikallisten suosiossa vahvan kannustuksen perusteella.

Edellisessä Ryder Cupissa USA:n joukkueessa pelannut Weekley on pudonnut maailmanlistalla sijalle 172. Kun lisäksi kahden viimeisen vuoden sisällä plakkarissa on vain kolme sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon, ei Weekleytä todennäköisimmin tulla näkemään tähtilipun alla Celtic Manorissa.

”Näillä näytöillä ei ole tietenkään asiaa joukkueeseen, vaikka mielelläni Ryder Cupissa pelaisinkin.”

Yhä useammin kisojen kärkikahinoissa viihtyvä Jeff Overton (-14) johtaa Greenbrier Classicia neljällä lyönnillä, näin 27-vuotiaalla pelaajalla on jälleen hyvä mahdollisuus napata uran ensimmäinen voitto viiteen vuoteen PGA Tourilla. Overtonin perjantain tulos 62 oli päivän parasta antia.

Kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat lisäksi mm. Aaron Baddeley, Jim Furyk, avauspäivän kärkimies Erik Compton sekä Tukholman liepeillä Euroopan Tourin kisan viime viikonvaihteessa voittanut Richard S. Johnson.

Marko Kuivasaari

Sisukas Compton häikäisi Länsi-Virginiassa

Toisella siirrännäissydämellä ammattilaisgolfia täysipainoisesti pelaava Erik Compton löi Greenbrier Classicin avauskierroksella upeasti tuloksen 63 ja johtaa kisaa yhdessä Matt Everyn kanssa. Compton sai paikan turnauksesta viime hetkellä.

Erik

Erik Compton ja caddie Victor Billskoog muodostivat Greenbrier Classicin avauskierroksella tehokkaan tiimiin. &copy Getty Images

Erik Comptonin ja Matt Everyn tulokset -7 riittivät torstaina PGA Tourin kalenterin uusimman turnauksen, Greenbrier Classicin johtoon ensimmäisen kierroksen jälkeen. Comptonin pelipaikka Länsi-Virginiassa pelattavassa kisassa irtosi viime hetkellä. Hän oli huhkinut kotonaan Miamissa pihatöitä viikonpäivät, kunnes lauantainen puhelu tiesi lähtöä turnausmaisemiin.

Pihatyöt näyttävät olleen mitä parasta valmistautumista kisaan, sillä Comptonin ote peliin oli pienen alkukangertelun jälkeen vakuuttava. Kakkosen ja kolmosen bogien jälkeen hän teki yhdeksän birdietä päätyen tulokseen 63.

Comptonin tie golfammattilaiseksi ei ole ollut aivan tavallinen, sillä hänelle on tehty kaksi kertaa sydämensiirtoleikkaus. Pelaaja sai kuulla 9-vuotiaana sairastavansa kardiomyopatiaa eli sydänlihasrappeumaa. Sairaus aiheuttaa sydämessä tulehduksen ja potilas tarvitsee useasti siirrännäisen.

Kolme vuotta myöhemmin Compton sai uuden sydämen ja toistamiseen vuonna 2008. Toisen siirrännäisen saatuaan hän ei enää uskonut pystyvänsä pelaamaan golfia ja myi välineensä. Hänen terveytensä koheni kuitenkin silmissä, ja Compton palasi lajin pariin viikkojen sisällä leikkauksesta.

Tällä kaudella 30-vuotias Compton on selvittänyt seitsemässä pelaamassaan turnauksessa cut-rajan neljästi. Ainoa seikka, mikä jollain tavalla vaikuttaa hänen pelaamiseensa, on kentän lay-out. Mitä tasaisempi maasto, kuten Old White Coursella on, sen paremmin se sopii Comptonille fyysisessä mielessä.

Puhtia omalle uralleen Comptonin sisukkuudesta tavoittelee myös Victor Billskoog, joka kantaa hyvän ystävänsä bägiä Länsi-Virginian kisassa. Billskoog aikoo PGA Tourin karsintojen kautta tavoitella itsekin paikkaa kiertueelle ensi kaudeksi.

”Kun itselläni ei homma toimi, ajattelen Erikiä ja hänen uskomatonta tarinaansa; sitä kuinka kaukaa hän on tullut noustakseen kiertuepelaajaksi”, Billskoog sanoi.

Hyvästä aloituksestaan huolimatta Compton ei halua muokata päänsä yläpuolelle suurempia pilvilinnoja.

”Yritän nauttia tästä mahdollisuudesta, mutta tämä oli vasta ensimmäinen kierros. Olen pelannut golfia niin kauan, että tiedän voivani olla seitsemän lyöntiä kärjestä kun tiiaan palloni ensimmäisen kerran perjantaina klo 14”, uransa parhaan kilpailukierroksen torstaina lyönyt Compton sanoi.

George McNeill, Pat Perez sekä Jeff Overton jakavat kolmannen sijan Greenbrier Classicissa, tuloksellaan 64.

Marko Kuivasaari

Uusin kisa – vanhin kenttä

Torstaina käynnistyvä Greenbrier Classic on uusi kilpailu PGA Tourin kalenterissa. Tuoreen tapahtuman vastapainoksi kisa pelataan kiertueen kaikkein vanhimmalla turnauskentällä, Länsi-Virginiassa. Joko nyt olisi Matt Kucharin voiton vuoro?

Matt

Matt Kuchar ei ole vielä tällä kaudella tervehtinyt PGA Tourin yleisöä voittajana. &copy Getty Images

PGA Tourin karavaani on liikahtanut täksi viikoksi Kanadan Ontariosta Länsi-Virginiaan ja White Sulphur Springsiin. Viritteillä on kiertueen uusimman turnauksen, Greenbrier Classicin alkutahdit, jonka loppusoinnut kaikuvat sunnuntai-iltapäivänä kisan historian ensimmäisen voittajan kunniaksi.

Turnauskenttänä on Greenbrier Resortissa sijaitseva Old White Course, joka on avattu vuonna 1914. Näin ollen se on samalla tällä hetkellä Yhdysvaltain kiertueen kilpailukalenterin vanhin kenttä. Charles BlairMacdonaldin suunnittelemaa kenttää on viimeksi uusittu neljä vuotta sitten Lester Georgen suunnitelmien pohjalta.

Old White Course on tuttu mm. vuoden 1979 Ryder Cupista. Kenttävanhus on kuitenkin saanut olla viime vuosina huippugolfilta rauhassa, sillä sitten vuoden 1987 Champions Tourin turnauksen siellä ei ole 16 vuoden takaista Solheim Cupia lukuun ottamatta isompia kisoja järjestetty.

Kenttä on kokonaispituudeltaan 6419 metriä, par-luvun ollessa 70. Se on syyskuussa Tour Championshipiä isännöivän East Laken kentän ohella ainoa PGA Tourin areenoista, joka päättyy par-kolmoseen. Old White Coursella on neljä par-kolmosta, joista kentän 18:s on näistä selvästi lyhin: sillä on mittaa tiiltä griinille vain 148 metriä. Samaisella reiällä legendaarinen Sam Snead teki hohdokkaan uransa viimeisen hole-in-onen vuonna 1995.

Nick

Nick Watney on enää askeleen päässä huippugolfin tähtikaartista. &copy Getty Images

Mahdollisia voittajaehdokkaita poimiessa, on Matt Kucharin sivuuttaminen mahdotonta. FexCupin pisteissä seitsemäntenä oleva pelaaja ei ole vielä tällä kaudella pystynyt voittoihin, mutta otteet ovat muuten olleet pitkin kautta laadukkaita. Kuchar on sijoittunut viidessä viimeisessä kisassaan neljästi kymmenen parhaan joukkoon, mukaan lukien viime viikon Kanadan avointen neljäs sija. Kaikkiaan Kucharilla on tällä kaudella seitsemän top-ten sijoitusta PGA Tourin kisoissa.

Pitkänhuiskean pelaajan kauden paras sijoitus on Bob Hope Classicin kakkostila. SBS Championshipissä ja World Touriin kuuluvassa CA Championshipissä Kuchar oli kolmas.

Myös Nick Watney on ollut tänä vuonna hyvä, vaikka häneltäkin Kucharin tavoin uupuu kauden avausvoitto. Watney on sijoittunut kiertueen kisoissa kuudesti kymmenen parhaan joukkoon, joista Transition Championshipin neljännestä sijasta huolimatta parasta antia ovat olleet Mastersin ja British Openin seitsemännet sijat.

Watneyn tavoin PGA Tourin alle kolmekymppisiin kuuluva Jeff Overton on nostanut tällä kaudella tasoaan selvästi. British Openissa 11:nneksi sijoittunut Overton on päässyt jo muutaman kerran mukaan voittotaisteluun, josta osoituksena neljä sijoitusta top-3:een. Uran avausvoitto vielä puuttuu, mutta Länsi-Virginiassa olisi hyvä paikka korjata tämäkin epäkohta.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje