26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Näin golfin amatöörisäännöt muuttuvat – Golfliitto: ”Odotettu ratkaisu”

Amatööripelaajan arkeen on tiedossa ensi vuoden alusta helpotusta. Kuva: Getty Images

Muuttuvat amatöörisäännöt ovat muodostamassa myös uudenlaisen ”hybridipelaajien” ryhmän.  

Amatöörigolfarit eivät voi tämänhetkisten sääntöjen mukaan rajattomasti laatia sopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa tai ottaa vastaan rahapalkintoa ammattilaisturnauksessa. Näihin käytäntöihin on kuitenkin tulossa ensi vuoden alussa muutos, mikäli golfin hallintoelinten, R&A:n ja USGA:n maanantaina julkaisemat ehdotukset saavat hyväksynnän 26. maaliskuuta päättyvän kuulemisjakson aikana.

Muutosehdotuksia tiivistettynä:

– Poistetaan kaikki yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden hankintaan liittyvät rajoitukset.
– Sallitaan pelaaminen ja julistautuminen ammattilaiseksi turnauksessa, jossa on jaossa rahapalkintoja. Amatööristatus säilyy, mikäli pelaaja vastaanottaa kilpailussa korkeintaan 750 dollarin suuruisen rahapalkinnon.
– Mahdollisuus ottaa hole in one -, pisin draivi – ja muissa vastaavissa taitokisoissa vastaan minkälaisia palkintoja tahansa, kunhan kisa ei sisälly normaaliin tiiltä reikään pelattavaan golfkilpailuun.
– Ammattilaisesta takaisin amatööristatusta hakevan minimiodotusaika lyhennetään vuodesta puoleen vuoteen.

Amatöörinä ei ole edelleenkään 1.1. 2022 jälkeen sallittua:

– Ottaa vastaan 750 dollaria suurempia rahapalkintoja.
– Valmentaa tai opettaa toista pelaajaa rahasta perinteisessä opetustilanteessa tai tehdä golfseuran kanssa sopimusta ammattimaisesta valmentamisesta.
-Liittyä ammattilaisjärjestön täysjäseneksi.

Useiden ehdotusten joukossa yksi merkittävimmistä on sponsorointirajoitusten poistuminen. Tälläkin hetkellä amatöörit voivat vastaanottaa jonkin verran tukea, mutta heillä ei esimerkiksi ole oikeutta tarjota vastineeksi näkyvyyttä yhteistyökumppanilleen.

Tämä on erityisen tärkeä uudistus etenkin niille, jotka eivät kuulu kattavaan ”tukipiiriin”, kuten kotimaansa kansalliseen edustusryhmään tai yliopistogolfjoukkueeseen. Pelaajalla olisi jatkossa vapaat kädet hyödyntää mitä tahansa markkinointikanavaa pyrkiessään sopimukseen yhteistyökumppanin kanssa.

Myös rahapalkinnon vastaanottaminen ammattilaiskilpailussa ei enää tietäisi automaattisesti amatöörioikeuksien menettämistä.  Vuoden 2022 alusta pelaaja voisi kuitata maksimissaan 750 dollarin eli noin 615 euron suuruisen rahapalkinnon, mikäli hän edelleen haluaa pysyä amatöörinä. Mainittu rahasumma tarkoittaa esimerkiksi Saksan Pro Golf Tour -kiertueen tavallisessa kilpailussa päätymistä sijojen 15–20 tuntumaan.

Tällä muutoksella pyritään siihen, että pelaajat voivat halutessaan palata takaisin amatööriturnauksiin, jos menestys ammattilaiskentällä ei ole ollut toivotunlaista.

Suomen Golfliiton kilpailuasiantuntija Mika Wikström pitää hallintoelinten kaavailemia muutoksia odotettuina. Amatöörisääntöjen laajemmasta muutostarpeesta on keskusteltu vuosikausia, ja hän osasi jo toimenkuvansa puolesta aavistella, että jonkinlaista ratkaisua voisi pian olla tuloillaan.

”Ehdottomasti hyvä suuntaus. Muutokset helpottavat huomattavasti pelaajien rahallisen tuen vastaanottamista. Samalla turhat väliportaat jäävät pois, kun pelaajalle osoitettuja tukirahoja ei tarvitse enää kierrättää golfseurojen kautta.

”Erityisen iso merkitys muutoksella on myös niille pelaajille, jotka eivät kuulu lajiliiton tuen piiriin, mutta voivat käyttää parhaaksi katsomiaan kanavia matkarahojen kokoamiseksi päästäkseen isoihin amatöörikilpailuihin”, Wikström sanoo.

Neuvotteluissa puitiin jossain vaiheessa mahdollisuutta luopua kokonaan amatöörisäännöistä.

Rahapalkintojen mahdollistuminen tarkentaa sekin osaltaan hieman epäselvää kuvaa vallitsevassa ”palkintoskaalassa”. Tällä hetkellä sallitaan maksimissaan 750 dollarin (Suomessa 725 euron) arvoisen lahjakortin vastaanottaminen, mutta ei lainkaan rahallista palkintoa.

”Tuo on ollut yksi erikoisimmista säännöistä. Oletetaan, että pelaaja saa kilpailusta palkinnoksi sadan euron arvoisen lahjakortin jonkun kaupparyhmän liikkeeseen. Hän ostaa siellä vaikka kymmenellä eurolla jotain ja ottaa loput 90 euroa rahana. Sen sijaan hän ei ole voinut ottaa kilpailusta vastaan euronkaan kolikkoa.”

Uudet ehdotukset vaativat vielä monia tarkennuksia, kuten sitä, minkälaisilla termeillä eri pelaajatyyppejä jatkossa kutsutaan. Pelaaja voi jatkossa julistautua ammattilaiseksi, ja ottaa kilpailussa vastaan palkintorahaa 750 dollaria menettämättä kuitenkaan amatööristatustaan. Tällaisen ”hybridipelaajan” nimike on yksi ratkaistavien joukossa.

”Sitä en osaa sanoa, että voiko pelaaja ottaa mistä tahansa palkintosummasta maksimissaan 750 dollaria. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi mennä niin, koska olisi outoa joutua kieltäytymään kokonaan tuon rajan ylittävästä summasta. Tähänkin varmasti saadaan tarkennusta kuulemiskierroksen jälkeen”, Wikström sanoo.

Amatööripelaaja voisi laittaa jatkossa bägiinsä tai vaikka tekstiileihinsä minkä tahansa yrityksen logon ilman huolta statuksensa menettämisestä. Kuva: Getty Images

Tulevassa mallissa amatööripelaaja voi siis hankkia mielensä mukaan itselleen yhteistyökumppaneita. Kun tähän liittyvää mallia ei millään tavalla rajata, voi pelaaja vastineeksi laittaa vaikka sponsorinsa logon bägiinsä tai paitaansa.

”Nykyäänkin pelaajat ovat sosiaalisessa mediassa tarjonneet yhteistyökumppaneilleen tyyliin #yrityksennimi kaltaista näkyvyyttä. Tämä ei periaatteessa ole edelleenkään sallittua, mutta R&A ei ole sitä valvonnan ja kontrollin vaikeuden vuoksi kieltänytkään. Jatkossa pelaaja voi teipata autonsa kyljet vapaasti vaikka jonkun golfbrändin tunnuksilla.”

Ensi vuoden alusta voimaan astuvien uusiin amatöörisääntöihin liittyvät ehdotukset sallivat myös rajattomien palkintosummien tai palkintojen vastaanottamisen hole in one -, pisin draivi – tai muussa taitokisassa, kun kyseessä ei ole normaali tiiltä reikään saakka pelattava kilpailu. Tämä ei koske kuitenkaan minkäänlaisia simulaattorissa pelattavia kisoja.

Valmennuksen puolella pelaaja ei voi edelleenkään ottaa vastaan rahaa toiselta osapuolelta niin sanotussa perinteisessä face-to-face opetustilanteessa. Poikkeuksen muodostaa yhdensuuntainen opettaminen digitaalisella alustalla ja vaikka oppikirjan kirjoittaminen.

”Pelaaja voi toimia valmennustehtävissä jonkun oppilaitoksen kutsumana tai leirillä ja saada siitä rahaa, kunhan hänen tehtävistään vähintään puolet on jotain muuta kuin valmennusta tai golfopetusta.”

”Keskusteluissa oli ajatus sallia myös amatöörien vapaa oikeus valmentaa ketä tahansa pelaajaa rahallista korvausta vastaan. Isot ammattilaisjärjestöt, kuten Amerikan ja Euroopan PGA olivat tätä vastaan, eikä asia edennyt pidemmälle. He kantoivat huolta opetuksen tai valmennuksen tason kärsimisestä, mikäli tällainen malli yleistyisi”, Wikström sanoo.

Neuvotteluissa puitiin jossain vaiheessa mahdollisuutta luopua kokonaan amatöörisäännöistä, mutta tätä ei harkinnan jälkeen katsottu aiheelliseksi. Amatöörigolfilla on pitkät ja kunniakkaat perinteet, joita edelleen halutaan vaalia. Samalla jouduttaisiin luopumaan monista merkittävistä, kuten The Amateurin ja U.S. Amateurin kaltaisista amatöörikilpagolfin kivijaloista.

Muutosehdotusten joukossa on lisäksi ammattilaisesta takaisin amatööristatukseen vaihtavan pelaajan minimiodotusajan lyhentyminen vuodesta puoleen vuoteen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Kolopalloilija53 says:

    Einomainen uudistus! Helpottaa nuorten lähtemistä ulkomaisiin kisoihin kehittymään.

    Mielenkiintoisa nähdä, miten tämä vaikuttaa yhdysvalloissa college toimintaan. NCAA ei salli rahan vastaanottamista lajeissaan, joten saa nähdä jättävätkö lupaavimmat nuoret entistä todennäköisemmin collegen välissä, jos sponsorirahoilla pääsee kiinni rahoihin jo varhaisemmassa vaiheessa.