5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Amatöörien EM-joukkuekisat pelataan kuluvalla viikolla – Naisten mitalit ratkotaan Tawast Golfissa

Kuva: Juha Hakulinen

Ruotsi on selkeä suosikki Tawastissa. Suomen naisten tavoite on yltää mukaan A-flightiin.

Suomen amatöörimaajoukkueet taistelevat tällä viikolla menestyksestä EM-kilpailuissa, jotka pelataan 11.–15.7. Naiset pääsevät kamppailemaan mitaleista kotiyleisön edessä Hämeenlinnassa Tawast Golfissa. Miesten kilpailu pelataan Belgiassa, Royal Waterloo Golf Clubilla ja poikien Sveitsissä, Golf Club de Genevassa.

Tyttöjen kilpailussa Suomi ei ole mukana, sillä Golfliitto päätti olla lähettämättä joukkuetta tyttöjen EM-joukkuekisoihin. Ratkaisua voi pitää yllättävänä, sillä arvokisakokemus jää nyt tulevaisuuden edustuspelaajilta saamatta.

EM-kilpailut starttaavat tiistaina ensimmäisellä lyöntipeliosuudella. Kaava on sama kaikissa turnauksissa – kahtena ensimmäisenä päivänä jokainen joukkueen jäsen pelaa henkilökohtaisen lyöntipelikierroksen, ja viisi parasta tulosta lasketaan yhteistulokseen.

Kahden kierroksen eli 36 reiän lyöntipelitulosten perusteella joukkueet jaetaan lohkoihin siten, että kahdeksan parasta ratkaisevat mitalien kohtalon ja loput pelaavat sijoista 9–16 sekä siitä ylöspäin. Torstaista lauantaihin pelataan reikäpelejä maa maata vastaan ja mitalistit ovat selvillä lauantaina iltapäivällä.

Viime vuonna yksikään Suomen joukkueista ei selviytynyt ykköslohkoon ja mitalipeleihin. Miehet ja pojat olivat kymmenensiä, tytöt 12:nsia ja naiset 15:nsiä.

Pelaajien maailmanlistasijoituksissa Suomi jää pahasti jalkoihin – mikään Suomen joukkueista ei yllä vertailussa kymmenen parhaan joukkoon. Ykköslohko on kuitenkin tavoitteena kaikilla, ja joukkueformaatissa melkein mikä tahansa on mahdollista tilastoista huolimatta. Sen ovat osoittaneet 2010-luvulla Suomen saavuttamat kulta (2018/miehet) ja hopea (2014/naiset) sekä pronssi (2013/naiset).

”Loistobändi kasassa” – naisilla edessä kotikisan huumaa

Tawast Golfissa kotikisoista nauttiva naisten joukkue on täynnä kokemusta ja voittajia. Toisensa hyvin tunteva ja yhteen hitsautunut porukka lähtee viikkoon rennoin mielin, monelle edessä ovat viimeiset EM-joukkuekisat ennen siirtymistä ammattilaiseksi.

Tawastin kenttä pelataan noin 5500 metrisenä eli varsin lyhyenä ja se tulee näkymään tulostasossa. Pitkälyöntisille suomalaisille tilanne ei ole ideaali.

”Monitasoisilla viheriöillä on olennaista hallita sekä lyönnin mitta että spinni, jotta pallo saadaan jäämään lipulle. Reikäpeleissä kenttä avaa mahdollisuuksia vielä aggressiivisemmalle taktiikalle”, kakkosvalmentaja ja leikkisästi kisamaskotiksi itseään tituleeraava Minea Blomqvist-Kakko kertoo.

”Meillä on loistobändi kasassa, ja potentiaali saada homma rokkaamaan ja huikea saundi”, Blomqvist-Kakko summaa.

Yhdelle pelaajista edessä ovat kirjaimellisesti kotikisat. Hämeenlinnalainen Oona Kuronen aloitti golfuransa Tawast Golfista 7-vuotiaana. Paikka EM-joukkueessa on ollut tavoitteena jo pari vuotta, ja kahdella voitolla alkanut kausi sinetöi kovasti kilpaillun valinnan. Perhettä ja ystäviä on luvannut tulla kannustamaan sankoin joukoin.

”Jännitystä oli etukäteen, mutta nyt kisaviikolla rutiinit ovat iskeneet päälle ja mieli rauhoittunut. Kotikenttäedusta on toivottavasti hyötyä sekä itselle että koko tiimille. Aivan mahtava fiilis!” Kuronen kertoo.

Tawast Golfissa tuleva viikko on pitkän uurastuksen tulosta, vaikka kokenut kisanjärjestäjä golfyhteisö onkin. Innostus ja odotukset ovat korkealla – mukana henkilökunnan lisäksi on 70 vapaaehtoista. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

”Hämeenlinna on golfkaupunki, ja uskon katsojienkin saapuvan suurella joukolla kannustamaan suomalaisia sekä tietysti Oonaa. Tervetuloa!” Tawast Golfin toimitusjohtaja Vesa Rontu kertoo.

Suurimpana ennakkosuosikkina naisten EM-kilpailuun lähtee Ruotsi, jonka kirkkaimpana tähtenä on amatöörien maailmanrankingin ykköspelaaja Ingrid Lindblad. Ruotsin joukkue on todella vahva, sillä viisi sen pelaajista on maailmanlistalla 50 parhaan joukossa.

Ensimmäinen lyöntipelipäivä 11.7. alkaa klo 8.00 Tawast Golfissa. Suomen joukkueen lähtöajat ovat klo 8.00, 8.33, 9.06, 11.40, 12.13 ja 12.46.

Livescoring:
Naiset, Tawast Golf, Suomi 
Miehet, Royal Waterloo Golf Club, Belgia 
Pojat, Golf Club de Geneva, Sveitsi 

EUROPEAN LADIES TEAM CHAMPIONSHIP – SUOMI, TAWAST GOLF

Krista Junkkari, Koski-Golf
Katri Bakker, Espoon Golfseura
Anna Backman, Kanava Golf Vääksy
Henni Mustonen, Tahkon Golfseura
Emilia Väistö, Etelä-Pohjanmaan Golf
Oona Kuronen, Tawast Golf

Valmentaja Pasi Purhonen
Kapteeni Matti Lindholm

EUROPEAN AMATEUR TEAM CHAMPIONSHIP – BELGIA, ROYAL WATERLOO GOLF CLUB

Markus Luoma, Helsingin Golfklubi
Elias Haavisto, Kymen Golf
Veikka Viskari, Vierumäen Golfseura
Jaapo Jämsä, Pickala Golf Club
Eeli Kujanpää, Etelä-Pohjanmaan Golf
Oskari Nikku, Golf Talma

Valmentajat Jussi Pitkänen ja Petteri Nykky
Kapteeni Jukka Pennanen

EUROPEAN BOYS TEAM CHAMPIONSHIP – SVEITSI, GOLF CLUB OF GENEVA

Ville Virkkala, Espoon Golfseura
Arttu Kulmala, Aura Golf
Saku Ellilä, Aurinko Golf Naantali
Topi Lindström, Lahden Golf
Viggo Talasmäki, Espoon Golfseura
Lenni Perälä, Golf Pirkkala

Valmentajat Mikael Mustonen ja Ville Vaimala
Kapteeni Ville Virkkala

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)