[10][12]

[10][12]

Adam Scott valtasi Teksasin

Adam Scott nousi pitkän tovin jälkeen parrasvaloihin PGA Tourilla. © Getty Images

Adam Scott (-14) nousi sunnuntaina neljän lyönnin takaa voittajaksi, San Antoniossa, Teksasissa pelatussa PGA Tourin turnauksessa. Koska perjantaina ei voitu pelata kaatosateen vuoksi lainkaan, jäi pelaajille finaalipäivänä urakoitavaa 36 reiän edestä.

Tämä näytti sopivan erityisen hyvin Scottille, joka kukisti toiseksi sijoittuneen Fredrik Jacobsonin lyönnillä. Scottin tehtyä bogin viimeisellä, ruotsalaiselle tuli 18:lla vielä pieni oljenkorsi nousta australialaisen kanssa tasoihin. Viisimetrinen putti griinin reunasta ei kuitenkaan uponnut.

Valero Texas Openin voitto oli Scottille kaikkiaan seitsemäs PGA Tourilla. Edellinen tuli vuonna 2008, jolloin hän oli ykkönen Byron Nelson Championshipissä.

Onnitteluviestin kentän suunnittelijalta Greg Normanilta saanut Scott sanoi sekä suurelta esikuvaltaan saamansa viestin että voiton merkinneen hänelle paljon.

”Olen aika ajoin joutunut kysymään itseltäni, olenko hyvä pelaaja. Vielä tuntuu siltä, että olen”, joulukuussa Australian avoimet voittanut Scott sanoi.

Vajaat 1,1 miljoonaa dollaria Teksasissa tienannut Scott nousee kiertueen FedExCup -pistetilastossa sijalle 17, täydennettyään plakkariaan 500 lisäpisteellä.

Scottin maanmies Aaron Baddeley, Ernie Els sekä kotimaisemissaan pelannut Jimmy Walker jakoivat kolmannen sijan tuloksellaan -12.

Kisan yksi voittajasuosikeista J.B. Holmes johti kisaa 54-reiän jälkeen, mutta putosi viimeisen kierroksen epäonnistumisen (76) seurauksena 13:nneksi.

John Daly jätti leikin kesken jo toisessa peräkkäisessä turnauksessaan vedoten lonkkavammaan. Ennen keskeytystään Daly oli tehnyt finaalikierroksen neljän ensimmäisen reiän sisään kaksi tuplabogia.

PGA Tour jatkuu alkaneella viikolla ”Texas swingin” keskimmäisellä kilpailulla, kun Irvingissä käynnistyy torstaina Byron Nelson Championship.

Teksasissa poikkeuksellisen tasaista

Jos 36 reiän tulosten perusteella pitäisi poimia Valero Texas Openin ehdottomat voittajakandidaatit, olisi tehtävä ylivoimainen. Yhteensä 18 pelaajaa mahtuu kahden lyönnin sisälle kärkipaikasta, jonka jakavat Matt Jones, Brett Wetterich, Jimmy Walker sekä James Nitties.

Jimmy

Jimmy Walker tuntee TPC San Antonion jokaisen kivenkolonkin.

TPC San Antonio oli kuivunut kaatosateiden jälkeen lauantaiksi pelikuntoon, jolloin Valero Texas Openissa oli vuorossa kisan toinen kierros. Pelaajille onkin luvassa jatkossa todellinen urakka, sillä kisan johto on päättänyt viedä turnauksen kaksi jälkimmäistä kierrosta läpi sunnuntain kuluessa.

Sääennusteen mukaan San Antonion seudulla on sunnuntaina 40 prosentin todennäköisyys sateelle, joten pieniä kysymysmerkkejä kisan läpiviemiseksi sunnuntain kuitenkin yhä on.

Asetelmat Texas Openin kärjessä ovat totaalisen ympäripyöreät. Kärkipaikan jakavat kahden kierroksen jälkeen Matt Jones, Brian Wetterich, Jimmy Walker sekä James Nitties, tuloksellaan -7. Heistä kahden lyönnin päässä on kokonaiset 14 pelaajaa. Tuloslista voikin kääntyä sunnuntaina muutamaan otteeseen ylösalaisin.

Kärkinelikosta Walker asuu San Antoniossa, ja tuntee Texas Opein uuden kisakentän kuin omat taskunsa. TPC San Antonio korvasi 15 vuotta turnauksen kenttänä toimineen LaCanteran tämän vuoden kisassa.

14 kärkeä jahtaavan pelaajan joukkoon mahtuvat mm. kuusi alle olevat J.B. Holmes ja Charley Hoffman sekä heistä lyönnin päässä toisella kierroksella piristynyt Ernie Els.

Rauhoittunut John Daly (par) oli huonon avauskierroksen jälkeen lauantaina kuin uudestisyntynyt hinaten tuloksen 67 myötä itsensä mukaan kisan jälkimmäiselle puoliskolle.

Sade tärveli perjantain kierroksen Teksasissa

Sade

Sade ja ukkonen piti pelaajat perjantaina klubitalon suojissa. &copy Getty Images

Valero Texas Openin toinen kierros jäi perjantaina kokonaisuudessaan pelaamatta. San Antonion seudulle ankkuroitunut sade-alue tuotti muutamassa tunnissa niin paljon vettä kentälle, että pelaaminen kävi mahdottomaksi. Kisan toisen kierroksen on määrä käynnistyä lauantaina klo 15:10 Suomen aikaa.

Kaatosade ja ukkonen tekivät Valero Texas Openissa oman ratkaisunsa perjantaina. Toinen kierros jäi tyystin pelaamatta, sillä sateen hellitettyäkin kenttä lainehti veden peitossa.

”Harmi, yritimme kyllä. Teimme kaiken minkä pystyimme”, turnauksen johtaja Slugger White sanoi.

San Antoniossa on tarkoitus pelata lauantaina vain 18 reikää ja sunnuntaina loput 36 reikää. White ei sulkenut pois myös maanantain mahdollista hyödyntämistä.

Paikallinen sääpalvelu on arvoinut sateen todennäköisyyden olevan viikonloppuna 30 prosentin luokkaa.

Texas Openia johtaa ensimmäisen kierroksen jälkeen Matt Jones, tuloksellaan 66. Neljä kertaa tällä kaudella top-10:een yltänyt 30-vuotias Jones ei ole koskaan voittanut turnausta PGA Tourilla.

Tuloksen 67 pelannut Paul Stankowski on toisena ennen J.B. Holmesia, Matt Weibringiä, Charley Hoffmania sekä Steve Loweryä. Heidän avauskierroksensa tulos oli 68.

Jones viihtyi Texas Openin uudella kisakentällä

Charlie

Charlie Hoffman oli yksi Valero Texas Openin avauspäivän onnistujista. &copy Getty Images

TPC San Antonio osoittautui Matt Jonesin pelille sopivaksi kentäksi torstaina. Tulos 66 vei australialaisen Valero Texas Openin johtoon lyönnin erolla Paul Stankowskiin. Suosikeista Ernie Elsillä ei ollut lentokeli, mutta J.B. Holmes aloitti odotetusti.

Valero Texas Openin uusi kisakenttä TPC San Antonio sai tulikasteensa torstaina. Greg Normanin suunnittelema kenttä oli toisille enemmän, toisille vähemmän suotuisa. Yksi päivän pettyneistä oli kisan kärkeen ennakkoon veikattu Ernie Els. Hän löi kierroksensa tulokseen 72, vaikka pelasikin viisi viimeistä reikää kolme alle. Els on ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta sijalla 38.

Paljon ei ollut kehumista Vijay Singhilläkään, joka pelasi torstaina Elsin kanssa. Viimeisen reiän birdie jätti sentään 73 lyönnin kierroksesta hieman paremman maun.

Kisan puolustava mestari Zach Johnson oli sen sijaan täysin tuuliajolla. Tulos 80 vaikuttaa sen verran kehnolta, ettei Johnsonia tulla näkemään tämänvuotisen Texas Openin kahdella viimeisellä kierroksella.

Avauspäivän jälkeen johdossa on tuloksen 66 pelannut Matt Jones. 30-vuotias australialainen aloitti kierroksensa tuplabogilla, mutta ryhdistäytyi jatkossa. Sisääntulon 30 lyöntiä oli hieno venytys sisältäen neljä birdietä sekä eaglen 14:nnellä.

Paul Stankowski on toisena, lyönnin Jonesia jäljessä. Ennakkoon vahvaksi ounasteltu J.B. Holmes, Matt Weibring, Charley Hoffman sekä Steve Lowery jakavat kolmannen sijan tuloksellaan 68.

”Jos missaat avauksen, birdie tai par voi olla näillä griineillä kova juttu. Jos toinen lyönti epäonnistuu, silloin tulevat bunkkerit ja griinien seudun kallistukset peliin mukaan. Par-kolmosilla kolme paria on jo melko hyvin”, Jones sanoi uudesta kisakentästä.

Els suosikkina Teksasissa, Playersin epäonnistumisesta huolimatta

Ernie

Ernie Els jäi TPC Sawgrassilla ensimmäisen kerran cut’in ulkopuolelle tällä kaudella. Teksasissa lienee toinen ääni kellossa. &copy Getty Images

Hienoa kautta pelaava Ernie Els on viikonvaihteessa pelattavan Valero Texas Openin suurin voittajasuosikki, vaikka kisa TPC Sawgrassilla meni penkin alle. PGA Tourin ansiolistan ykkönen johtaa myös FedEXCup’in pistetilastoa ja on toisena kiertueen kierroskeskiarvoissa. Myös J.B. Holmes saattaa olla kuumaa valuuttaa San Antoniossa.

Pientä hiljaiseloa pelinsä kanssa välillä viettänyt Ernie Els on näyttänyt tällä kaudella, että vanhat taidot eivät ole kadonneet minnekään. Voittojen tielle World Tourin kisassa Miamissa sekä Arnold Palmerin kutsuturnauksessa palannut eteläafrikkalainen on noussut sekä FedExCup’in pistetilaston että PGA Tourin ansiolistan kärkeen.

Jälki on ollut kokonaisuudessaan tasaisen hyvää. Els on selvittänyt kymmenessä Yhdysvaltain kiertueella pelaamassaan turnauksessa cut’in yhdeksässä, joista seitsemässä sijoitus on ollut 25 parhaan joukossa. Top ten -sijoituksia Elsillä on kaudella 2010 toistaiseksi neljä.

Euroopan Tourilla Elsiä ei ole viime aikoina paljoakaan nähty. Hän oli mukana kotimaassaan joulukuussa pelatussa Alfred Dunhill Championshipissä, jossa sijoitus oli 17:s. Kauden toisessa ET-turnauksessaan, Ballantine’s Championshipissä Els oli Mikko Ilosen tavoin pitkään voittotaistelussa mukana, mutta putosi viimeisen kierroksen epäonnistumisen vuoksi Korean kisassa yhdeksänneksi.

Viikonvaihteessa pelattava Valero Texas Open on kauden 21:s turnaus PGA Tourilla. Els osallistuu San Antoniossa pelattavaan turnaukseen ensimmäistä kertaa. TPC San Antonio on kuitenkin uusi kisakenttä, joten kaikki ovat peliareenan suhteen samalla viivalla.

J.B.

J.B. Holmesin peli on kulkenut sujuvasti pitkin kautta, mutta voitto vielä uupuu. &copy Getty Images

Elsillä ei ole juuri ollut tapana pelata kahta huonoa kisaa peräkkäin, joten terästäytyminen Teksasissa on enemmän kuin ilmeinen.

Kierroskeskiarvotilastossa viidentenä oleva J.B. Holmes on ollut myös tällä kaudella hyvä. Kiertueen nuorempaan kaartiin kuuluvan Holmesin kauden kohokohtia ovat toistaiseksi olleet AT&T Pebble Beach National Pro Am’in toinen ja Northern Trust Openin kolmas sija.

Holmesin menestystä Teksasissa puoltaa etenkin lähes 6900 metrinen kisakenttä. 13:nneksi Players Championshipissä sijoittunut Holmes on kiertueen pitkälyöntisimpiä pelaajia, ja oletettavasti TPC San Antoniolla kuin kotonaan.

Muita viikonvaihteessa erityishuomion saavia pelaajia ovat mm. kolmesti Valero Texas Openin voittanut Justin Leonard sekä pieniä piristymisen merkkejä Playersissa (22:s) osoittanut kisan viimevuotinen voittaja Zach Johnson.