21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Waterloon taistelu, osa 2

Belgian EM-kisoihin lähtevä Matti Mäkivirta pelaa tänä viikonloppuna yli 55-vuotiaiden lyöntipelin SM-turnauksessa Ruuhikoskella.

Mitä yhteistä on Ranskan keisari Napoleon I:llä ja golfari Matti Mäkivirralla? Molemmat ovat taistelleet Waterloossa, mutta toki hieman erilaisissa asioissa. Mäkivirta pelasi Waterloossa vuoden 1968 nuorten EM-joukkuekisoissa, lähteäkseen heinäkuun puolivälin tietämillä uudelleen samoihin maisemiin Suomen seniorimaajoukkueen edustajana.

Golfin ohella ei liene olemassa montaa muuta urheilulajia, jossa on mahdollista esiintyä maajoukkuetehtävissä kymmenien vuosien toleranssilla. Golfin luonne sekä eri ikäluokkien kansainvälinen kilpailutoiminta mahdollistaa tämän sinänsä harvinaisen seikan, johon kenenkään on realistisesti vaikeaa tähdätä.

Tuskin hämeenlinnalainen Matti Mäkivirtakaan olisi 17-vuotiaana nuorukaisena aavistanut, että hän pukee Suomen edustusasun päälleen vielä 42 vuotta myöhemmin. Mäkivirta oli mukana Waterloossa, Belgiassa pelatuissa nuorten EM-joukkuekisoissa vuonna 1968, mutta matkustaa verestämään vanhoja muistoja Royal Waterloon kentälle uudelleen reilun viikon kuluttua Suomen seniorimaajoukkueen jäsenenä.

”Ensimmäisestä Waterloon reissusta on jäänyt mieleen lähinnä juhlavat avajaiset ja päättäjäiset. Menestystä ei hirveästi tullut, niin kuin ei muutenkaan Suomen golfmaajoukkueille noihin aikoihin”, Mäkivirta sanoo.

Mäkivirran edustamasta Aulangon Golfklubista oli Waterloon kisoissa mukana myös samanikäiset Hannu Kuussaari ja Kalevi Murto. Oman peliosuuden jälkeen pojilla oli aikaa seurata kisan loppuhuipennusta, jossa isäntämaa Belgia joutui taipumaan finaalivastustajalleen viimeisessä kaksinpelissä.

”Se oli jännittävä matsi, joka huipentui kentän loppurei’ille. En enää edes muista, mikä maa kisan lopulta voitti, mutta belgialaisille tappio otti todella koville.”

Sopiva elämäntapa

Belgian EM-turnaus ei ollut n. 20 SM-mitalin miehelle ensimmäinen kansainvälinen kosketus golfiin, sillä hän pelasi Aulangolla 60-luvun puolivälissä ”eksoottisessa” maaottelussa Tsekkoslovakiaa vastaan.

Kaikissa ikäluokissa SM-kultaa voittaneelle Mäkivirralle on kertynyt Waterloon ensimmäisen taistelun jälkeen seitsemän eri ikäluokkien maajoukkue-edustusta, joista tuorein on viime elokuulta. Tuolloin hän oli mukana Tatassa, Unkarissa pelatussa senioreiden EM-turnauksessa.

Vuosikymmenten saatossa niin Mäkivirta itse kuin maailmakin on muuttunut. Mutta yksi asia on ainakin säilynyt: Mäkivirran intohimoinen kilpailuvietti. Kotiseuransa perustamisvuonna, 1959, golfin pelaamisen aloittanut ”Mäkky” on varmasti yksi Suomessa eniten golfkilpailuihin osallistuneista kilpapelaajista.

”Joskus kun tytöt olivat ihan pieniä vietin pari kesää pientä hiljaiseloa, muuten on tullut kisoja kierrettyä siellä jos täällä. Tämä on minulle sopiva elämäntapa, kiva on pelata”, syyskuussa 60-vuotispäiviään viettävä tehopakkaus sanoo.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje