11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Numerot sen kertovat

Tilastoja tutkiessa ei Luke Donaldin menestystä tarvitse ihmetellä. © Getty Images

Luke Donaldin erinomaisuudesta on turha esittää poikkipuolisia lausuntoja. Onhan kahden pääkiertueen rahalistat voittanut maailman ykkönen superlatiivinsa ansainnut. Vastaus Donaldin menestykseen löytyy pitkälti numeroista. Seuraavassa tarkempi katsaus englantilaisen kausitilastoihin päätyömaallaan PGA Tourilla.

Donald sijoittui kaksi vuotta sitten kiertueen tulostilastossa 13:nneksi, kierroskeskiarvollaan 70.01 lyöntiä. Huippukaudellaan 2011 hän onnistui nipistämään keskiarvostaan pois yli lyönnin kierrosta kohden. Tänä vuonna lukemilla 68.86 heltisi tuijotetuimman tilaston ykköspaikka.

Draivipituustilastossa Donald oli 147:s keskimäärin 259.78 metrisillä avauksillaan. Nämä osuivat väylälle 64 prosentin tarkkuudella. Avauksista joka toinen laskeutui 256-274 metrin kohdalle, viime kaudella näin kävi vain joka neljännen draivin kohdalla. Ratkaisu löytyy lisääntyneestä mailanpäännopeudesta, joka kasvoi kahdessa vuodessa yli neljä kilometriä tunnissa.

Donald ei kuulu kiertueen pitkälyöntisiin, silti lähes kahdeksan metrin lisäys draivien pituuksiin toimi tällä kaudella tärkeänä lisänä kokonaispaketissa.

Älä lyö oikealle

Tänä vuonna Donaldin avauksista 11.4 prosenttia päätyi väylän oikean puoleiseen raffiin. Viime kaudella vastaava lukema oli 16.1 prosenttia. Tässä tilastossa lähes viiden prosentin parannus on merkittävässä asemassa kierroskeskiarvoa ajatellen.

Kausilla 2009 ja 2010 Donald ei mahtunut PGA Tourin GIR-tilastossa (griiniosumat) 150 joukkoon. Päättyneellä kaudella 67.3 prosentin tarkkuudella griineille lähestynyt britti oli griiniosumissa 41:s. Lisääntyneiden griiniosumien ohella Donaldin lyönnit viheriölle olivat tarkempia kuin koskaan aiemmin: hän oli vuonna 2009 tämän tilaston (lähinnä lippua) 39:s, tällä kaudella sijoitus oli 30 pykälää parempi.

Maailman

Maailman ykkönen viihtyy bunkkereissa. &copy Getty Images

Wedge ja Donald olivat tällä kaudella tulikuuma yhdistelmä. Hän oli kiertueen toiseksi tarkin pallonlyöjä korkeintaan 115 metrin päässä lipusta. Tällä sektorilla hänen jokainen lähestymisensä päätyi keskimäärin 4.6 metrin päähän reiästä. Saman matkan sisältä Donaldin joka kolmas lähestyminen johti birdieen.

Bogeista ei harmia

Donald on ollut yksi PGA Tourin luotettavimmista pelaajista viheriön seudulla viimeisen kolmen vuoden aikana. Hän on saanut tuona aikana pallonsa griinibunkkerista reikään vähintään kahdella lyönnillä 240 kertaa. Bunkkerikäyntejä on ollut 378. Tällä kaudella Donald oli sand saves -tilaston viitonen. Lyönnit griinibunkkerista olivat keskimäärin 2.25 metrin päässä reiästä, toiseksi lähimpänä kaikki pelaajat huomioiden.

Bogeja Donald teki kaudella 2011 vain 2.01 kierrosta kohden, vähemmän kuin kukaan toinen Yhdysvaltain kiertueella.

Donaldin loistavat lähipelitaidot kruunaa pettämätön puttipeli. Hän oli tänä vuonna yksi niistä viidestä pelaajasta, jotka eivät erehtyneet kauden aikana kertaakaan metrin sisällä olevissa puteissa. Donaldille näitä kertyi 529 kpl. Viimeisen kolmen vuoden aikana hän on upottanut putteja 1,5 metrin säteeltä 98 prosentin varmuudella.

Hyvin sujuu pidemmältäkin. Donaldin puttikeskiarvo oli kaudella 2011 neljän kierroksen kisoissa yli kolme lyöntiä parempi kuin kaikilla kisan pelaajilla keskimäärin.

Kolme puttia? Ei kiitos.

Luke

Luke Donald esitti tällä kaudella maagisia otteita putterinsa kanssa. &copy Getty Images

Donald pelasi tänä vuonna 1206 reikää PGA Tourilla, näistä vain 15 (vähiten kiertueella) vaati häneltä kolme puttia. Donald ”sortui” keskimäärin joka 80:s reikä kolmeen puttiin, kun keskiverto puttaaja manasi kolmea puttia joka 32:s reikä. Hän pelasi RBC Canadianin kolmannen kierroksen kahdeksannelta reiältä lähtien 483 peräkkäistä reikää ilman kolmea puttia: kovin noteeraus kiertueella sitten vuoden 2003.

Vuoden pelaajaksi PGA Tourilla valittu Donald ajautui tällä kaudella varsinaiseen birdiesateeseen. Kun Donald teki viime vuonna keskimäärin 3.54 birdietä kierrosta kohden, oli hän lähes tuplata birdiesaaliinsa (7) päättyneellä kaudella. Hän oli par-kolmosilla, par-nelosilla ja par-viitosilla vähintään seitsemänneksi ahnain birdietehtailija. Donald pelasi kiertueella vuonna 2011 kaikkiaan 203 par-viitos-reikää. Nämä huipentuivat birdieen 104 kertaa (51 prosenttia).

Donald oli tällä kaudella ainoa pelaaja Yhdysvaltain kiertueella, joka ei ylittänyt paria yhdenkään pelaamansa 16 turnauksen finaalikierroksella. 15 päätöskierrosta sujui häneltä alle parin ja yksi parissa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje