Mistä uusi sääntöauktoriteetti väistyvän päätuomarin John Paramorin tilalle? - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Mistä uusi sääntöauktoriteetti väistyvän päätuomarin John Paramorin tilalle?

John Paramor kertoi Oliver Wilsonille vuoden 2019 Andalucia Valderrama Mastersissa, miten peliä jatketaan. Kuva Getty Images

European Tourin molemmat päätuomarit jäävät yhtä aikaa eläkkeelle lokakuussa.

”Kun John (Paramor) puhuu golfin säännöistä, ihmiset kuuntelevat. Kun John sanoo olevansa jostain asiasta varma, keskustelu päättyy yleensä siihen.”

Näin kuvaili European Tourin päätuomari Andy McFee, 62, kollegaansa John Paramoria, 65, European Tourin lämminhenkisellä jäähyväisvideolla (ks. jutun alla).

Arvostettu päätuomarikaksikko jää tehtävistään eläkkeelle lokakuussa. Molempien viimeinen kilpailu päätuomarin tehtävissä on kiertueen lippulaivakisa BMW PGA Championship European Tourin tukikohdassa Englannin Wentworthissa.

”Tuomarin tärkein tehtävä on varmistaa, että kilpailu on reilua”

John Paramor on työskennellyt European Tourin palveluksessa vuodesta 1976 lähtien, viimeiset 30 vuotta päätuomarina. Andy McFee nimitettiin kiertueen toiseksi päätuomariksi vuonna 1997 toimittuaan sitä ennen kilpailunjohtajana. ET:n palkkalistoilla hän on ehtinyt olla yhteensä 37 vuoden ajan.

Varsinkin John Paramorilla on huippugolfissa legendaarinen maine. Karhumainen habitus on omiaan huippugolfin paikoin kiperissäkin sääntöpulmissa, joissa pelaajien on usein käännyttävä tuomareiden puoleen.

”Tuomarin tärkein tehtävä on varmistaa, että kilpailu on reilua”, McFee sanoo.

Andy McFee (oik.) keskustelee sääntötulkinnasta Tiger Woodsin kanssa vuoden 2017 Presidents Cupissa. Kuva Getty Images

Päätuomareiksi McFee ja Paramor päätyivät hyvin erilaisia reittejä pitkin. Yliopistotutkinnon suorittanut McFee halusi yhdistää urallaan bisneksen ja urheilun ja päätyi European Tourin palvelukseen. Paramorin tarina on toisenlainen.

”Minulta kysytään usein, että miten ihmeessä sinusta tuli tuomari? Vastaan siihen yleensä vähän kummallisesti, että siksi koska en saanut tarpeeksi putteja sisään”, Paramor kertoo.

Nyt Euroopan ykköskiertueen on löydettävä uudet uskottavat hahmot väistyvien päätuomareiden tilalle.

Hän työskenteli 60- ja 70-lukujen johtaviin englantilaispelaajiin kuuluvan nelinkertaisen Ryder Cup -pelaajan Peter Butlerin caddienä. Paramor haaveili itsekin peliurasta, mutta ymmärsi väyliä tallatessaan, kuinka hyviä ammattilaiset todella olivat. Paramor halusi kuitenkin tehdä jotain lajin parissa ja pyysi Butleria vinkkaamaan, jos tämä saisi kuulla, että golfin parissa olisi töitä tarjolla.

Paramor päätyi European Tourin silloisen toimitusjohtajan Ken Schofieldin haastateltavaksi. Schofield kertoi kiertueen juuri hakevan nuorta kaveria, joka voisi ottaa sääntötehtävät haltuun, ja kysyi Paramorilta, mitä valmiuksia tällä oli.

”Vastasin, ettei kerta kaikkiaan mitään – paitsi että rakastan peliä”, Paramor kertoo.

Hän sai paikan, kasvoi tehtäväänsä ja tuomaroi John Paramorin nimen huippugolfiin historiaan. Nyt Euroopan ykköskiertueen on löydettävä uudet uskottavat hahmot väistyvien päätuomareiden tilalle.

Yhdestä asiasta John Paramor toivoo ihmisten hänen nimensä muistavan.

”Toivottavasti ensimmäinen reaktio on hymy, ja sitten: ’Hän oli reilu.’”

Katso video John Paramorin ja Andy McFeen keskustelusta alta.

Lue seuraavaksi: Arto Teittinen lähtee tuomariksi U.S. Openiin ja valistaa sääntöasioissa jopa lehtimyyjää

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)