Kun Juha Nuutti pääsee sorvin ääreen, syntyy tiitikkuja vailla vertaa - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Kun Juha Nuutti pääsee sorvin ääreen, syntyy tiitikkuja vailla vertaa

Juha Nuutti ja kokoelman työn tuloksia. Kuvat Ulla Enckell-Valo

Nokialaisella Juha Nuutilla on kiva tapa yllättää vieraammat pelikaverinsa ykköstiillä. Hän kaivaa bägistään laatikon, jossa on koristeellisia puisia tiitä, Nuutin itsensä sorvaamia. Jokainen pelikaveri saa valita oman onnentiinsä.

”Se yleensä laukaisee jännityksen. Toiset laittavat tiin kärryihinsä talteen, toiset pelaavat sillä”, Nuutti sanoo.

Juha Nuutti aloitti golfharrastuksen vuonna 2004 Hiisi-Golfissa. Noin kymmenen kierrosta pelattuaan hän oli tehnyt jo hole in onen ja voittanut Tunisian-matkan.

”Golf vei sydämeni kokonaan”, hän sanoo.

Nykyisin noin 80 kierrosta vuodessa pelaavan Nuutin kotikenttänä on Nokia River Golf.

Juha Nuutin tekemiä tiitikkuja ja golfarihahmoja. Kuva Ulla Enckell-Valo

Nuutin yhteinen historia tiitikkujen raaka-aineen kanssa on vielä paljon golfharrastuksen kestoa pidempi. Takana on pitkä ura puuseppänä.

Nuutti aloitti uransa portaista ja keittiökalusteista, siirtyi sitten sisustamaan veneitä ja sen jälkeen opettamaan puutöitä. Viimeiset kaksitoista vuotta vierähtivät aikuiskoulutuksen parissa. Vuodenvaihteessa Nuutti jäi työstään eläkkeelle. Intarsia- eli kuvioviilukursseja hän vetää edelleen.

”Olen touhunnut puun parissa aina, neljävuotiaasta saakka. Puu on se juttu”, Nuutti sanoo.

Toisinaan golf on päässyt mukaan puutöiden aiheiden pariin. Nuutti on tehnyt muun muassa omenapuusta väyläpuun lavan, johon asiakas laittoi itse varren. Puusepän verstaalla on syntynyt myös kolmen pallon koteloita, sekä golfaiheinen kello ja intarsiataulu.

”Tiitikkujen tekeminen on rentouttavaa. Taltta vain viheltelee, ja muoto tulee äkkiä esiin.”

Ajatus tiitikkujen tekemisestä sai alkunsa golfkierroksella.

”Olin kerran erään rouvan kanssa pelaamassa. Ryhmässä oli mukana englantilainen pelikaveri, joka antoi sorvatun tiitikun naiselle, muttei minulle lainkaan. Ajattelin, että jaahas, sorvaan sitten itse. Se oli alkusysäys”, Nuutti kertoo.

Yhden tiin muodon sorvaaminen kestää vain pari minuuttia. Olennaista on muotoilla palloa kannatteleva kuppi toiseen päähän ja tehdä tikun toisesta kärjestä terävä. Päiden välillä voi olla sitten mitä tahansa koristekuvioista varren ympärillä pyöriviin puurenkaisiin.

”Tärkeintä on kupin muotoilu, muuten ei pallo pysy tiin päällä. Teen sen vapaalla kädellä, ensin pienellä kourutaltalla ja sitten hienolla hiekkapaperilla, ettei tiihin jää teräviä särmiä”, Nuutti sanoo.

Katso videolta, kuinka Juha Nuutti muotoilee kupin tiitikun päähän.

Tikkujen materiaalina hän käyttää enimmäkseen koivua, toisinaan saarnea, pähkinäpuuta tai tiikkiä. Pisin Nuutin sorvaama tii on ollut 40 senttiä korkea. Se on kiinni pähkinäpuulankussa ja toimii kiertopalkintona Lakeside Golfissa.

”Tiitikkujen tekeminen on rentouttavaa. Taltta vain viheltelee, ja muoto tulee äkkiä esiin”, Nuutti sanoo.

Hän kertoo kerran tilanneensa Kiinasta jätesäkillisen tiitä firmansa logolla.

”Yhden tiipussin hinnaksi taisi tulla 67 senttiä. Niiden kanssa ei oikein kannata ruveta kilpailemaan”, Nuutti nauraa.

”Mutta lahjatavaraksi näitä voisi ajatella. Ensi kesänä kokeilen ottaisiko Sirainen (Nokia River Golfin toimitusjohtaja Kimmo Sirainen) näitä myyntiin. Ei näitä ihan joka paikassa vastaan tule.”

Lue seuraavaksi: Kalajokilaistaiteilija oivalsi – tässäkö jokaisen golfarin unelmakoru?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje