25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Karjalaisella teesit golfin parantamiseen

Toni Karjalainen on löytänyt golfillisen harmonian.

ToniToni Karjalainen istui Gant Openin ensimmäisen kierroksen jälkeen Aura Golfin terassille Naantalin Aurinkona. Tuore 65:n lyönnin kierros sai kiertuekarpaasin suun hymyyn ja oivalle juttutuulelle. Räväkästä persoonallisuudesta alkoi samantien löytyä mielipiteitä golfista ja lajikulttuuristamme Suomessa. ”Edelleenkään golfia ei mielletä meillä urheiluksi. Kansa luulee, että jokaisella golfarilla on vähintään omat kartanot, joiden mailla heilutellaan mailoja ja juostaan pallon perässä”, Toni täräyttää. Kaksi seuraavaa kierrosta Aura Golfissa varmistivat Karjalaiselle suurimmaan voiton muutamaan vuoteen jännittävän uusinnan jälkeen. Karjalainen soitti henkilökohtaisesti vielä samaisena sunnuntai-iltana sopien haastattelun Helsinkiin. Tarkoituksena oli saada Tonixin omat ajatukset kilpagolfista ja lajin tilasta ylös, kun voiton jälkeen on jälleen enemmän ”nachoja huudella” (varaa sanoa). ”Olen pelannut kisoja ympäri maailman ja nähnyt paljon. Suomessa ollaan monissa asioissa kilometrejä perässä niin lajin arvostuksen kuin imagon osalta.” Lappeenrantalaislähtöinen lukee aktiivisesti myös kollegansa Alex Norenin blogia, josta löytyy myös mielipide. ”Jos Alexander Noren pystyy voittonsa jälkeen lähettämään Ruotsin Golfliitolle terveiset lajin aloittamisen vaikeudesta ja jäykkyydestä, niin johan on Suomessa pysytty asiasta hiljaa. Täällä ollaan kuitenkin monia askeleita ruotsalaisia perässä”, Toni peräänkuuluttaa.

Karjalainen

Ammattilaisille enemmän arvostusta

Golfliiton asema lajimme ylimpänä kattojärjestönä ei saa 32-vuotiaan rajatonta siunausta. Erityisesti amatööri- ja ammattilaisgolfin välisen kuilun suuruutta Toni ei pysty ymmärtämään. ”Kun ollaan amatöörejä seurat tukevat pelaamista täysipainoisesti. Ammattilaiseksi siirtyminen on kuitenkin tavoitteelliselle pelaajalle vain luonnollinen siirtymä ja amatööriaikaa pitäisin enemmän esinäytöksenä. Suomessa ammattilaiseksi siirtyvät jätetään lähes aina seuratukien ulkopuolelle ja lähetetään matkaan. Terveisiksi saatetaan heittää, että nythän lähdet sitten tienaamaan omat rahasi”, Toni pamauttaa. ”Kilpaurheiluun suunnatut tukirahat ojennetaan nykyään Suomen Golfliitolle. Ammattilaisuraansa varten valmistautuvat amatöörihuiput luonnollisesti tarvitsevat omat tukimarkkansa, mutta onhan se nyt aika käsittämätöntä, että lajin parhaat ja näkyvimmät jäävät näistä tuista ulkopuolelle. Ketkä maatamme edustaa esimerkiksi vuoden 2016 Olympialaisissa?”, Karjalainen kysyy. Sapattivuotta omien sanojensa mukaan viettävä espoolainen kokee myös kotimaisten golftapahtumien vaativan lisää seksikkyyttä. ”Varmasti pelaajilla on oma osuutensa asiassa tehdä tapahtumista entistä parempia sponsoreille. Resurssien puute usein kuitenkin tappaa tunnelmaa ja näkyvyyttä meidän omista kilpailuista. Golftapahtumista täytyy pystyä luomaan entistä mielenkiintoisempia niin yhteistyökumppaneille, kentille, pelaajille kuin katsojillekkin.” ”Helpoin tapa varmasti olisi, mikäli Suomen Golfliitto olisi enemmän kiinnostunut ammattilaisgolfista. PGA:n resurssit ovat ikävä kyllä niin rajalliset, että todellisia huippu-urheilutapahtumia on niillä vaikea järjestää. Me ammattilaiset kuitenkin pyrimme samaan päämäärään yhdessä lajiliiton kanssa – kasvattamaan lajia parempaan suuntaan.” ”Toimijoita tarvitaan ja tuotetta on pystyttävä parantamaan. Tanskassa Ecco Tour lähti pyörimään alunperin vain kolmen kilpailun kokonaisuutena. Aktiiviset toimijat saivat kuitenkin laadulla sponsorit vakuutettua ja seuraavan vuoden kilpailut oli myyty loppuun ensimmäisten kutsujen lähtettämisen jälkeen.”

Pasi

Pasi Purhonen voitto PGA:n omat mestaruuskilpailut Vanajanlinnassa.

PGA:n mestaruuskisojen kehittäjäksi?

Karjalaisen mielestä PGA:n mestaruuskisoissa kokeiltu Pro-Am pelimuoto oli yksi tulevaisuuden vaihtoehdoista. ”Pro-Am -päivän voisi jättää kilpailuista pois. Aletaan kylmästi vetämään samalla tavalla kuin Dunhill Links Championshipissa, jossa Pro-Am -joukkueet käyvät omaa tiukkaa kisaansa pelaajien kanssa kiertäen”, Toni heittää. Tonix on halukas ottamaan vastuuta ensivuoden PGA:n mestaruuskisojen järjestämisestä. ”Ammattilaisten kattojärjestön mestaruuskilpailut on erittäin mahtava tapahtuma. Tänä vuonna meitä taisi olla noin kuusikymmentä pelaajaa taistelemassa voitosta. Kilpailuun voisi yhdistää vaikka mitä upeita juttuja ja toivon, että omilla visioillani voisin kehittää kilpailusta hyvän näyteikkunan PGA:lle. Mukaan pitäisi saada kaikki opettavatkin ammattilaiset – tekisi heillekin hyvää pitää pelituntuma kasassa, jotta tietävät mitä opettavat”, Toni veistää. Karjalainen esittää surullisen väittämän nykytilanteesta. ”Jos pidetään Helsingin keskustassa gallup, että kuinka moni tuntee kirjainyhdistelmän PGA, olisi prosentit melko pieniä. Maailmanlaajuisesti PGA on erittäin tunnettu ja arvostettu brändi, jonka pitäisi saada myös kotimaisessa golfissa suuremmat resurssit ja vaikutusvalta lajin kehittämiseen. Alan ammattilaiset saattaisivat saada jopa melko paljon aikaan. Resurssit vain puuttuvat”, Toni suree.

Takaisin Tourille?

Karjalainen viettää omien sanojensa mukaan sapattivuotta kilpailuista. Aika kuluu Peltomäki Golfin leivissä valmennuksen konsulttihommissa. Arkityö on saanut Tonin jälleen nauttimaan lajista, josta osoituksena on voitot perättäisistä Gant Openista ja Kivitippu Pro-Amista. Kaksi Challenge Tourin kilpailua voittnut Karjalainen mielletään Suomessa parhaiden pelaajien joukkoon, mutta hänen oma mielipiteensä on selvä. ”En lähde missään nimessä karsimaan tänä vuonna Toureille. Vaikka minulle maksettaisiin koko rumba, ei sinne ole mitään järkeä lähteä ikäänkuin kokeilemaan.” ”Sinne lähtee vuosittain meiltä Suomestakin monia jätkiä, jotka tahkoavat samoilla tuloksilla vuosi toisensa perään ja lähtevät joka syksy karsimaan. Se on niin kova koulu, ettei sieltä mennä tuurilla läpi”, Karjalainen pamauttaa. Toni Karjalainen puhui jo Gant Openin aikaan mission 2013 -tavoitteesta, josta hän ei sillä hetkellä suostunut paljastamaan lisää. Mikäli sama ilme ja iloisuus säilyy golfkentällä, voimme vain kuvitella mistä lappeenrantalaislähtöinen golfvirtuoosi on kyseisenä vuonna taistelemassa voitoista. Haastattelu on kirjoitettu ennen Karjalaisen voittoa Kivitippu Pro-Amista.

Nikke Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje