23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Emily Penttilä: ”Olen itsepäinen ja oman tien kulkija”

LPGA Tourin karsinnoissa avauskierroksella viisi birkkua ja kolme tuplaa tehnyt Emily Penttilä (77,+5) on saavutuksiinsa nähden tuntemattomin suomalaisista tähtipelaajista.

Emily Penttilällä oli  LPGA Tourin karsintafinaalissa keskiviikkona mainiot ainekset huipputulokseen.

Hän teki yhden birdien enemmän kuin kahdesta kentästä vaikeammalla (Hills) parhaan tuloksen rakentanut Mel Reid (69,-3).

Penttilän tuloksen pilasivat kolme perättäistä tuplabogia reiíllä 11-13.

SHG:n kasvatin sijoitus on 126:s, eroa  kärkipariin on 10 lyöntiä.

Viiden kierroksen jälkeen 20 parasta saa vahvan kortin LPGA Tourille. Ennen neljää jäljellä olevaa kierrosta Penttilä on seitsemän lyönnin päässä viimeisestä korttiin oikeuttavasta tuloksesta. Kirittävää riittää, mutta tehtävä ei suinkaan ole mahdoton.

Varsinkin kun hän pääsee torstaina kahdesta LPGA International Golf Clubin kentästä helpommalle, Jones Courselle.

US Openiin vuonna 2014 itsensä karsinut Emily Penttilä on Suomen kärkipelaajista tuntemattomin. Seuraavassa faktaa ja painavia mielipiteitä 23-vuotiaalta Emilyltä joka asuu New Orleansissa, kesät hän viettää Göteborgissa.

Emily Penttilän golfura käynnistyi Nordcenterissa

”Menimme siskoni kanssa leirille Nordcenteriin kaudella 2003. Harjoittelu jatkui Suur-Helsingin Golfin junnujen kanssa. Meillä oli kiva treeniryhmä ja siitä se sitten lähti.”

”Olin 11-vuotias aloittaessani. Tasoitus laski nopeasti. Golfista tuli minulle melkein välittömästi kilpalaji osallistuttuani tsemppitourin ja aluetourin kisoihin. SHG oli ensimmäinen seura jota edustin, joten pidän itseäni SHG:n kasvattina.”

Vuosaaren kautta Göteborgiin

Emily Penttilä oli muutaman vuoden jäsenenä Vuosaari Golfissa ennen muuttoa Ruotsiin.

”Olen ylpeä että uskalsin muuttaa 16-vuotiaana Ruotsiin Ljungbyhedin golflukioon ja sen päätyttyä USA:han opiskelemaan. Välillä tie on ollut melko kivikkoista, mutta opettavaista.”

<a href=Emily Penttilä kuvattuna Pinehurstin kentällä US Openissa kesäkuussa 2014 Kuva:Getty Images" width="630" height="852" />

Emily Penttilä kuvattuna Pinehurstin kentällä US Openissa kesäkuussa 2014 Kuva:Getty Images

Ruotsissa seurakseni tuli Göteborgs Golfklubb, jossa aloitin yhteistyön valmentaja Ola Lindgrenin kanssa 2011. Tulane Universitya- edustin opiskelujeni aikana neljä kautta.”

”Göteborgs Golfklubb on edelleen kotiseurani ja Suomi kotimaani, jonka lippua kannoin ylpeänä rinnassa amatöörinä.”

Suurimmat saavutukset USA:ssa

”Suomessa en ole pelannut kilpaa sitten vuoden 2010. Maajoukkueissa olen pelannut arvokilpailuja tyttöjen ja naisten joukkueissa. Menestystä ja tunnustusta on tullut runsaasti myös yliopistokisoista. Ikimuistoisin kilpailuni on toistaiseksi US Openissa pelaaminen saatuani siihen paikan karsintojen kautta.”

Vaellusta ja ruoanlaittoa vapaa-aikana

”Meillä on perheessä neljä villakoiraa. Siskoni pyörittää koiraurheilukeskusta, vapaa-ajallani autanhäntä niiden treenaamisessa. Pidän myös ruoanlaitosta, kokeilen ja keksin mielelläni uusia reseptejä. Viihdyn luonnossa, vaellus on uusin intohimoni.”

<a href=Emily Penttilä (vas.), Oona Vartiainen ja Matilda Castrén muodostivat syksyllä 2014 amatöörien MM-joukkueen Kuva: SGL" width="505" height="336" />

Emily Penttilä (vas.), Oona Vartiainen ja Matilda Castrén muodostivat syksyllä 2014 amatöörien MM-joukkueen Kuva: SGL

Opiskelujen päätyttyä kesällä 2016 New Orleansissa Emily Penttilällä oli virityksiä Scottsdaleen, Arizonaan.

”Mietin siirtymistä Scottsdaleen, mutta olen päättänyt jäädä New Orleansiin vielä toistaiseksi. Minulla on siellä hyvä verkosto ja viihdyn tosi hyvin. Uskon, että on tärkeää pitää joitakin asioita pysyvinä muutoksien keskellä.”

”Kliseemäisesti sanoisin että kotini on kuitenkin siellä missä minä ja hammasharjani olemme. Mitä pidempään olen asunut vieraassa kulttuurissa, sitä vahvemmin suomalaisuuteni on tullut esiin.”

”Tulanen yliopistossa opiskelin kauppatieteitä, minulla oli kaksi pääainetta, yritysjohtajuus ja markkinointi. Unelmani on joskus lukea myös maisteriksi ja ehkä jopa perustaa oma yritys.

LPGA Tourille ja olympialaisiin

Suomalaisista vain Minea Blomqvist-Kakko on saanut karsinnoista kortin LPGA Tourille. Syksyllä 2006 hän nappasi itselleen rajoitetun pelioikeuden, 2011 Minni onnistui loistavasti ja sai vahvan kortin.

Blomqvist-Kakon tavoin Penttilä haluaa tehdä golfuransa USA:ssa ja edustaa Suomea myös ammattilaisena.

”Mitali olympialaisissa on pitkän tähtäimen tavoitteeni. Näen itseni pelaavan jenkkitourilla. Tavalla tai toisella suomalaisen golfin edistäminen on minulle tärkeä asia.”

Perhe ja valmentajat tukijoukkoina

”Vanhempani ovat olleet vahvasti mukana kehittämässä uraani.  Karsinnoissa he ovat olleet vuorotellen caddienä. Finaalissa on isän vuoro, äiti on kentän laidalla kannustamassa.”

”Golfvalmentajani Ola Lindgren on opettanut minut treenaamaan määrätietoisesti. Vaikka tämä kuulostaa yksinkertaiselta, hyvin rakennettu treeniohjelman joka kehittää oikeita asioita on vaikea saavuttaa. Toisena opiskeluvuotenani Pat Hopewell tuli fysiikkatreenariksemme. Siitä lähtien olen tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä.”

”2014 US Openissa huomasin kaksi kaksi asiaa. Lyöntipituuteni ei riittänyt ja mentaaliset ”työkalut” ovat tärkeämpiä kuin olin ymmärtänyt.”

Pat Hopewell on auttanut minua rakentamaan poweria peliini ja se on ollut tärkeä osa kehitystä. Sopivaa mentaalivalmentajaa olen etsinyt pitkään. Viime keväänä siskoni löysi hyvän ehdokkaan omista agility treeneistään.”

”Aloitin yhteistyöni mentaalivalmentajani Eva Marie Wergårdin kanssa keväällä. Hän on ollut se  puuttuva osanen  jota olen kaivannut. Kaudelle 2017 etsin itselleni vielä ammatticaddien.”

Mitä muuta suomalaisten golfihmisten olisi hyvä tietää Emily Penttilästä?

Emily Penttilä_valmistujaiset_vaaka_2016

”Olen itsepäinen ja oman tien kulkija. Oikeudenmukaisuus on selkäytimessäni, pidän ehdottoman tärkeänä sitä, että heikoimmistakin huolehditaan. Yliopistossa esimerkiksi teimme vapaaehtoistyötä auttamalla tulvan takia kotinsa menettäneitä.”

”Mottoni on ”opportunities lie everywhere”, sillä mennään eteenpäin. On mahtavaa olla nuori ja kaikki mahdollisuudet edessä.”

LPGA Tourin karsintafinaalit pelataan viiden kierroksen mittaisina. Viimeinen kierros käydään 70 parhaan kesken sunnuntaina.

Emily Penttilän kotisivut löytyvät  täältä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje