5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Arvostelu: Taas kaiken kertaava elämäkerta Tiger Woodsista

Woods vaeltaa synkillä poluilla tällä hetkellä pelillisesti. © Getty Images

Suomessa Tiger Woods tuntui tulleen täysin puskista 15 vuotta sitten. Niin kauan on siitä, kun Woods ryhtyi ammattilaiseksi.

Puskissa Woods on edelleen, sillä 15 vuodessa Woodsin todellinen tarina on jäänyt melkoiseen pimentoon. Woodsista ei ole kirjotitettu todellista elämäkertaa, jossa amerikkalainen kertoisi rehellisesti suhteestaan isäänsä, Butch Harmoniin tai ylipäänsä pian 35-vuotiaaseen elämäänsä.
Woodsin isä, Earl, oli armeijavuosinaan oppinut käsittelemään toimittajia ja haastattelupyyntöjä. Earl tiesi, mitä toimittajat halusivat. Myöhemmin vallan Woodsin julkisuudesta otti manageri Mark Steinberg ja hänen toimistonsa. Näin väittää amerikkalaisen toimittajan, Steve Hellingin, kirjoittama Tiger-kirja.
Hellingin mukaan Steinberg käsitteli toimittajia ja heidän juttujaan täysin mielivaltaisesti. Jos toimittaja kirjoitti Woodsista jotain sopimatonta, suljettiin kirjoittajalta pitkäksi aikaa pääsy Woodsia haastattelemaan.
Helling on kirjoittanut yhdysvaltalaiseen People-aikakauslehteen ja haastatellut Woodsiakin pariin otteeseen. Woodsin kanssa Helling ei koe koskaan päässeensä oikein millekään tasolle. Haastattelut ovat aina jääneet small talkiin. Toimittajana se turhauttaa Hellingia.
Woodsilla on kuitenkin se toinenkin puoli. Karski, härski ja poikamainen. Legendaarisessa Gentlemans Quarterly -lehden haastattelussa vuonna 1997 alkoi juttu Woodsin sutjautuksella: ”En ymmärrä sitä, miksi niin monet kauniit naiset hengailevat koripallon ja baseballin ympärillä. Siksikö, että mustilla miehillä on isot vehkeet?”.

Woods oli juuri aloittanut ammattilaisuransa ja elettiin huhtikuuta 1997. Ensimmäisen majorinsa voittanut Woods sai aikaiseksi melkoisen kohun. Oli aika sulkea verhot julkisuudelta ja antaa Woodsista vain pieniä palasia kerrallaan. Enimmäkseen jutut pyörivät seuraavat 12 vuotta vain golfin ympärillä. Viime marraskuussa se muuttui.
Steve Hellingin kirjan alaotsikko on: The real story. Ei tämä mikään todellinen tarina ole. Kirja on auktorisoimaton elämäkerta, eli sitä varten ei ole haastateltu Woodsia. Helling on haastatellut peluria toki aiemmin, mutta sitä ei lasketa. Kirja tuntuu perustuvan pitkälti höttöisiin vanhoihin haastatteluihin ja spekulaatioihin. Varsinkin Woodsin vanhempien osalta. Kultida ja Earl Woodsista kirjaan on uhrattu melkoiset pätkät alusta. Earlin aikaisempaakin avioliittoa valotetaan.
Hellingin kirja osoittaa, miten hankalaa Woodsista on kirjoittaa kunnollista elämäkertaa. Steinbergin toimistolta olisi loistavaa julkisuuden hallintaa kirjoituttaa todenmukainen ja rehellinen Woodsin tarina, jotta puolivillaisia tuherruksia ei enää satelisi markkinoille.
Hellingin kirja on ihan mainio, mutta ei se maailmoja mullista. Se ei paljasta mitään ja epäilenpä, ettei se ole se todellinenkaan tarina. Kirja on saatavilla ainakin Akateemisen krjakaupan tilausvalikoimissa alle 30 euron hintaan. Amazonista kirja heltiää hieman huokeampaan hintaan. Ilari Ceder

GQ:n haastattelu vuodelta 1997

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje