25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Vuosaaressa pelataan taas joulukuulle

Vuosaaressa pelataan erittäin links-henkisissä maisemissa. Kuva Hickory Golf Tourin päätöskisasta.

Melkoisen suuri osa golfin harrastajista lopettaa pelinsä vuosikalenterin mukaan viimeistään syyskuussa. Loka-marraskuussa päivätyössä käyvän pelimahdollisuudet rajoittuvat viikonloppuihin.

Golfkausi on Suomessa pidentynyt merkittävästi jos vertailukohdaksi otetaan 80-ja 90-luvut. Ilmaston lämpenemisellä on tähän osuutta, samoin sillä, että osa kentistä haluaa tarjota pelimahdollisuuden omille ja vieraille palvelun ja kassavirran parantamiseksi.

Kenttämestareiden joukossa on kahta koulukuntaa. Niitä jotka näkevät ettei syksyn pelaaminen turmele seuraavan kevään pohjia ja ovat ”suostuvaisia” kentän käytölle roudan tuloon. Toisen ryhmän muodostavat ne, jotka haluavat pelata varman päälle ja sulkea kalenterin mukaan.

Kolmanteen ryhmään kuuluvat ne kentät, jotka sulkevat suosiolla palvelunsa pelaajamäärien, etenkin vieraspelaajien vähyyden johdosta vaikka kelit pelin mahdollistaisivatkin.

Päiväsaikaan pelaajia riittää syksyisin monilla kentillä, jotka pitävät kenttänsä avoimina siihen asti, kunnes maa on pysyvästi jäässä tai lumen peittämänä.

Kuiva kenttä ja ympärivuotisesti toimiva ravintola Vuosaaren valttikortteina

Vuosaari on pelaajamääriltään syyskuusta eteenpäin Suomessa ehdotonta ykkösketjua vuodesta toiseen.

Keskeinen sijainti ja kuiva kenttä luovat pohjan suosiolle

”Olemme havainneet meille sopivaksi tavaksi pitää kenttää avoinna maan jäätymiseen asti. Yleisimmin viimeinen pelikuukausi on joulukuu. Väliin saattaa tulla kentän sulkevia pakkasjaksoja, mutta olemme vetreita jatkamaan toimintaa taas kelien salliessa. Kaudella 2014 viimeinen pelipäivä oli 14. joulukuuta, tammikuussakin on pelattu viheriöille”, toimistopäällikkö Harri Mankki kertoo.

Meri lämmittää ja pidentää pelikautta Vuosaaressa. Kosti Kurosen suunnitteleman kentän bunkkerien ja joidenkin viheriöiden uudistustyöt ovat Martin Ebertin käsialaa.

Meri lämmittää ja pidentää pelikautta Vuosaaressa. Kosti Kurosen suunnitteleman kentän bunkkerien ja joidenkin viheriöiden uudistustyöt ovat Martin Ebertin käsialaa.

Lokakuun puolivälissä valoisaa aikaa on Helsingissä reilut kymmenen tuntia. Tiistaina 9.30-14.30 välisenä aikana 31 starttiajasta vain neljä oli tyhjiä. Käyttöaste on siis erinomaista parempi.

”Syksyä kohden vieraspelaajien osuus kasvaa. Etenkin siinä vaiheessa kun muita kenttiä suljetaan tai tulee sateisia jaksoja. Loppusyksystä arviolta puolet kiertäjistä on vieraita. Meillä kenttä pysyy täysin kuivana paria yksittäistä kohtaa lukuunottamatta”, Mankki jatkaa.

Kenttä oli syyskuun lopulla Golfpisteen toimituksen edellisen pelikerran aikana upeassa kunnossa.

”Sitä se on edelleen. Olemme tehneet pienen reiän holkitukset, jotka nekään eivät enää pelin luonnetta muuta.”

Kentän viereisen Pauligin kahvinpaahtimon tuoksut kolotuttavat monien pelaajien kahvihammasta.

Kentän viereisen Pauligin kahvinpaahtimon tuoksut kolotuttavat monien pelaajien kahvihammasta.

Vuosaari on Suomen ainoa kenttä, jossa nykyään golfyhtiön pyörittämä ravintola pitää ovet auki ympäri vuoden. Päätuote on 9,90 euron lounasbuffet, joka sisältää keiton, salaatin, kaksi lämmintä ruokaa, kahvin ja jälkiruoan.

”Syksyn edetessä tämä on pelaamista edistävä tekijä. Olemme jo saaneet paljon asiakaskuntaa Vuosaaressa työskentelevistä, etenkin viereisen sataman työntekijöistä, sekä Aurinkolahden asukkaista. Syksyisin lounastajista reilusti yli puolet on muita kuin golfin pelaajia”, Mankki nostaa esiin varsin kadehdittavan faktan.

Talvella kentän ollessa suljettuna ravintola on avoinna maanantaista perjantaihin.

Viikonloppuisin omien jäsenten osuus pelaajista kasvaa. Kilpailuhenkisille on tarjolla lauantaina 24.10 pelattava Kinkkuscrable.

Greenfee Vuosaaressa on syksyllä 45 euroa.

Teemu Tyry

Vuosaari Golf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (11 kpl)

  Pekka says:

  Golfkentän pitää olla auki aina kun se säiden puolesta on mahdollista, sitä kutsutaan palveluksi. Tuotteen saatavuus on osa palvelua ja mikäli saatavuutta ei ole on palvelukin heikkoa. En ole koskaan nähnyt enää keväällä minkäänlaisia vaurioita niillä kentillä, jotka pitävät kentan auki aina kun se on mahdollista. Laiska kenttämestari voi vedota kentänhoidollisiin seikkoihin ja suoltaa ammattislangia, jolla tavallisen pelaajan pää saadaan pyörällä, mutta mitään todellisuuspohjaa näillä puheilla ei ole. Näin syksyisin tapaa joskus nähdä kentillä mustuneita koirankusettajien tai pallonetsijöiden jalanjälkiä, mutta en ole huomannut, että keväällä niistä aiheutuisi enää mitään haittaa ruohonkasvulle. Katson, että syyt ennenaikaiselle kentän kiinnipanemiselle eivät ole relevantteja, vaan huolehtikaa hallitukset siitä, että kenttä pysyy auki!

  pätkä says:

  Pekan pitäisi perustaa kenttämestarien konsultointifirma, tulee niin vakuuttavasti ja ammattimaisesti tekstiä. Tai Soini voisi tarvita avustajaa suoltamaan samaa stooria kuin Soinikin suoltaa. Ei muuta, mielenkiinnolla odotan jonkun kenttämestarin kommenttia.

  Mestari says:

  Suomessa monesti unohtuu tosiasia, että kentät on tehty pelaamista varten. Moni höpisee, että nurtsi kuolee jos pelataan pakkasen puolella. Paskat, tuossahan nuo naapurin nössit palloa potkii joka vuosi nurmikolla ja joka ensi keväänä ei mitään jälkiä vaurioista. Joskus jopa vuosaaressa pelattiin pakkasella ja no problems keväällä. Ammattitaidottomien puhetta mutta aina pitää muistaa, että kohtuus kaikessa

  Maarit V says:

  No hehheh, golfkausi on pidentynyt -80-90 luvulta ja syynä on Tyryn mukaan ilmastonmuutos. Todellisuudessa maapallon ilmasto ei ole lämmennyt lainkaan 20 vuoteen.

  Kommentti_1 says:

  Kyllä Vuosaaren pelikausi on omaa luokkaansa jos vertaa vaikkapa Ringsiden greenien holkitukseen jo syyskuussa. Muutenkin lyhyt kausi pilataan syyskuun kolmannella viikolla tehtävillä huoltotöillä. OK, siitä saadaan premium tason greenit kahdeksi-kolmeksi kuukaudeksi, mutta vähempikin riittäisi. Isot aplodit Vuosaarelle.

  Keeper says:

  Kenttämestari kiittää ja kuittaa. Viestit on ilmeisesti kirjoitettu pikku provosointi mielessä ja sehän on vain hyvä. Ilman kriittistä keskustelua ei synny myöskään muutosta. Totena tarinana kerron kuitenkin, että olen itsekin aiheuttanut kentälle mittavaa vahinkoa pitämällä kenttää auki tilanteessa jossa ei olisi pitänyt. Tiedän myös, että moni muukin on saman asian kanssa joutunut tuskailemaan. Vuosien varrelta olen saanut pelaajilta monikymmenkertaisesti enemmän sellaista toivetta, että pidä huolta meidän omaisuudestamme äläkä ota turhan suuria riskejä. Juuri tuosta on kyse, riskitason kasvattamisesta. Joskus onnistuu, joskus ei ja toisinaan menee ihan tupelle. Olen asiaa avannut jargonin jauhamiseen asti, enkä sitä tässä nyt tee. Täsmennänpä vielä, että en vastusta pitkän kauden pelaamista mutta yllä olevat perustelut eivät välttämättä riitä. Asiaa voi niin halutessaan tarkastella kokonaisvaltaisemminkin. Tai mitäs sitä kaunistelemaan, sovitaan että kohtuus on ammattitaidottomuutta ja nakataan ”Kenttä suljettu”-kyltit mäkeen! Kyllä pelaaja tietää 🙂 (riittikö yksi hymiö, tuo oli tarkoitettu kevennykseksi)

  Kommentti_1 says:

  Oletan, että Keeper on kenttämestari. On selvää, että pakkasella ei mennä tallomaan ruohoa, mutta maallikkona en ymmärrä miksi greenit pitää holkittaa jo syyskuun kolmannella viikolla. Oletan, että kyse voi olla myös henkilöstöpolitiikasta, että porukkaa ei ole enää tekemässä töitä marraskuussa. Ja tällä taas ei ole mitään tekemistä kentän kanssa vaan finanssien.

  Itiksen kurko says:

  Vuosaari Golf tekee gutaa Vuosaaren tulevalle hallille. Joko se muuten on pystyssä? Eikös avajaiset pitänyt olla lokakuun alussa?

  Tumba says:

  ei pitäisikään suorittaa syyskuun kolmannella viikolla vaan esim. elokuun kolmannella viikolla, jolloin holkituksen aiheuttama haitta pelaamiselle korjaantuu hyvinkin nopeasti. Tuossa vielä suuren maailman ajatuksia asiasta: http://usga.org/news/2012/November/Easing-The-Pain-Of-Core-Aeration/

  Keeper says:

  Tumba on oikeassa, paras ajankohta holkituksille olisi hyvällä kasvukaudella kun suurimpien helteiden riski on väistynyt. Jokainen voi tykönään miettiä, miksi sitä ei yleensä silloin tehdä. Otetaanpa syksyn ja kevään aukioloon yksi näkökulma lisää. Hyvin monet golfarit eivät halua pelata huonoissa olosuhteissa vaan nauttivat harrastuksesta mielummin hyvällä säällä. Jos kaikki kentät olisivat auki ensimmäisestä viimeiseen, riittäisikö kaikille kentille kunnolla kävijöitä? Ei niin. Kaikki kentät ovat erilaisia, niin jäsenistön/osakkaiden suhteen, rakenteiltaan, kasvillisuudelta kuin ilmastoltaankin. Näistä useimmat kentät muodostavat kokonaisuuden, jonka puitteissa määritellään järkevät aukiolot. Onko mieltä pitää märkää varjoisaa kenttää auki myöhäiseen syksyyn? Vai onko järkevämpää, että osa kentistä parantaa keskeisen pelikauden kuntoa ja osa tarjoaa pitkää kautta jonkinmoisella riskillä ja saa sen vastikkeeksi myös hyötyä taloudellista hyötyä. Haluan viestittää, että kyllä näitä asioita kentillä pohditaan ja niistä keskustellaan, kyse ei ole kenttämestarin mielivallasta. Omistajalla on oikeus käsitellä omaisuuttaan hyvin tai huonosti ja aukioloon vaikuttaa moni seikka.

  Karpaasi says:

  Lokakuun loppu, greenfee alennetaan alle puoleen normaalista, golfautovuokrat 10eur/kierros,läänin suurimpaan lehteen ilmoitus ”meillä vielä pelataa kesägreeneille”. Muut lähialueen kentät sulkevat samaan aikaan ovensa. Varauksia kertyy yli 200/päivä, kaikki vähänkään kynnelle kykenevät golfautot liikkuu kentällä. Toimistossa myhäillään tyytyväisenä, nyt taotaan kun rauta on kuumaa. Vuorokauden keskilämpötila juuri ja juuri plussan puolella. Heinän kasvu pysähtynyt jo aikoja sitten. Onneksi on edes kuivaa, jääpähän vähemmän jälkiä noista autoista. Reikien paikkoja tekisi mieli vaihtaa pari kertaa päivässä, Viikossa lepotilassa olevat greenit on tallattu hirveään kuntoon. Onneksi kohta sataa lumi maahan ja korjaa lopulta kaikki jäljet. Kenttämestari sulkee huoltohallin oven ja poistuu lomalle, yrittäen unohtaa mitä juuri tapahtui. Keväällä nähdään onko ollut onnea matkassa…