23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kuopion alueen golfbuumi näkyy Tarinagolfissa, joka käynnisti osakeannin

Tarinagolfiin odotetaan seuraavan kolmen vuoden aikana 400:ää uutta osakkeenomistajaa. Kuva: Tarinagolf

Omalla osakkeella pelaamisesta halutaan tehdä pelaamisen ensisijainen vaihtoehto aktiiviharrastajalle.

Siilinjärvellä sijaitseva Tarinagolf on käynnistänyt 400 uuden C-osakkeen osakeannin, jonka kestoksi on määritelty vähintään kolme vuotta. Kenttäyhtiön tavoitteena on lisätä pääomaa, jolla se aikoo toteuttaa uusia hankkeita.

”Seuraan on liittynyt paljon uusia 25–35-vuotiaita harrastajia. Haluamme hyödyntää tämän buumin mahdollisimman hyvin”, Tarinagolfin toimitusjohtaja Osmo Ruuska sanoo.

Osakkeen merkintähinta on 1000 euroa. Osakkaan pelioikeusvastike on 895 euroa, mutta osakkeeseen ei liity vastikepakkoa. Uusia osakkeita on myyty hieman toistakymmentä kappaletta, vaikka varsinainen markkinointi alkaa vasta ensi keväänä.

Annista päätettiin huhtikuussa 2022, jolloin Tarinagolfiin luotiin uusi strategia. Se keskittyy kenttien, talouden, palveluiden ja tunnelman kehittämiseen.

Uudet, nuoremman polven osakkeenomistajat haluavat tietää tarkasti, mihin heidän euronsa kohdennetaan.

Osakemyynnistä saadut tuotot suunnataan kenttäyhtiön kehittämis- ja investointikohteisiin. Tarinagolf järjesti loppuvuodesta jäsenilleen ja osakkailleen kyselyn, mitkä uudistukset ovat heidän mielestään tärkeimpiä. Kyselyyn vastasi 700 henkilöä.

Parkkialueen laajennus prioriteettilistan kärjessä

Eniten kannatusta sai pysäköintialueen uudistus. Seuraavina tulivat Vanhan Tarinan sillan uusiminen ja Vanhan Tarinan ”wastelandin” ruoppaaminen. Parkkialueen laajennus oli niin ikään ykkösenä määritellessä uudistuskohteiden tärkeysjärjestystä.

”Uudet, nuoremman polven osakkeenomistajat haluavat tietää tarkasti, mihin heidän euronsa kohdennetaan. Tämä kysely palvelee myös tässä mielessä heidän toiveitaan”, Ruuska sanoo.

Kentänhoidon pitkäaikaissuunnitelmassa kentät Uusi- ja Vanha Tarina profiloidaan hoidollisilla toimenpiteillä ja tarvittavilla peruskorjauksilla.

”Lyhyen tähtäimen suunnitelmassa jatketaan vuonna 2021 käynnistynyttä ohjelmaa, jossa eri painopisteet ovat vaihtuneet vuosittain. Ensi kaudella viimeisinä kohteina vuorossa ovat lyöntipaikat ja bunkkerit sekä viheriöiden, väylien ja lyöntipaikkojen ympäristöt karheikkoalueineen”, Ruuska kertoo.

Viime kaudella 40-vuotisjuhliaan viettäneeseen Tarinagolfiin on alettu brändätä nuorekkaampaa ilmettä. Kuva: Antti Karppinen

Kenttiin liittyvien remonttien osalta Vanhan Tarinan 16. reiän viheriö uudistetaan maan siirtymän vuoksi. Muut remontit tulevat kyseeseen vasta, jos kentänhoidolliset toimet eivät riitä.

Tarinagolf päätti joulukuussa pitämässään syyskokouksessa oman osakkeensa pelioikeudella pelaavien paranevista eduista tulevalla kaudella. Tällä halutaan myös pönkittää alkanutta osakeantia. Edut perustuvat samaisessa jäsen- ja osakaskyselyssä tiedusteltuihin toiveisiin.

”Osakkaiden paremmat varausedut saivat eniten kannatusta. Naapurikenttien kumppaniedut eli Järvi-Suomi-golfkortti ja lähikenttien vaihtopäivät herättivät nekin paljon kiinnostusta. Tähän huutoon tullaan vastaamaan.”

Ruuska kertoo, että Tarinagolfin laaja kumppaniverkosto tarjoaa jatkossa kattavasti osakasetuja. Kauden aikana on tulossa joka viikko uusi teema, ja yhteistyöyrityksiltä on luvassa vaihtuvia tarjouksia.

”Aiomme tehdä osakkeen omistamisen niin houkuttelevaksi, että se on pelaamisen ensisijainen vaihtoehto aktiiviharrastajalle.”

Negatiiviset mielikuvat eivät haihdu hetkessä

Tarinagolf menetti vuoden 2021 Kenttärankingissa tuntuvasti sijoitustaan verrattuna edelliseen listaukseen. Vanha Tarina löytyy kokonaisarvosteluissa sijalta 82 ja Uusi Tarina mahtuu viimeisenä kenttänä 100 parhaan joukkoon.

Tässä mielessä on yllättävää, että kenttiä koskevat kehittämis- ja investointitoiveet eivät nousseet jäsen- ja osakaskyselyssä kärkipäähän. Asialle löytyy Ruuskan mielestä kuitenkin luonteva selitys.

”Meillä oli vuonna 2020 samanlainen vaikea jäätalvi kuin Etelä-Suomessa viime vuonna. Kenttien huonosta kunnosta johtuvat negatiiviset mielikuvat pysyvät pitkään golfareiden mielessä. Vuonna 2019 kiusanamme oli kuivuus.”

”Teimme viime kaudella monenlaisia juttuja kentillä, ja käytimme kentänhoitoon 170 000 euroa enemmän rahaa kuin normaalisti. Omat pelaajamme olivat hyvin tyytyväisiä kenttien kuntoon”, Ruuska toteaa.

Kenttien vuosikymmenen vaihteen heikko kunto ei selitä yksin vajonnutta ranking-sijoitusta. Golflehden Kenttärankingissa tulkitaan kahdeksaa eri osa-aluetta, ja kentän kuntoa sekä viimeistelyä mittaava osio on vain yksi näistä.

Kentät saivat tuoreimmassa listauksessa jokaisella osa-alueella seiskalla alkavat pisteet, lukuun ottamatta Uuden Tarinan hinta-laatusuhdetta, josta tuli 6,97 pistettä. Isolla ja taloudellisesti vahvalla kenttäyhtiöllä on varaa parantaa rankingin useimmalla sektorilla. Kenttien osalta siihen eivät pelkät kentänhoidolliset toimenpiteet todennäköisesti riitä.

Vuonna 1982 perustetussa Tarinagolfissa on vajaat 2500 jäsentä. Myytyjä osakkeita on noin 1100.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje