27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Mehiläisten koti on golfkentällä – Tapiola Golfissa myydään nyt oman kentän hunajaa

Mehiläistarhatoiminta jatkuu Tapiola Golfissa tänä vuonna, ja toisenkin mehiläisaseman pystyttämisestä ollut puhetta. Kuva: Getty Images

Viime vuonna tullutta hunajasatoa on myynnissä kentän caddiemasterilla.

Tapiola Golfin kentällä viime kesäkuun alun jälkeen vierailleita ihastutti viitosväylän lyöntipaikan läheisyyteen ilmestyneet mehiläisyhdyskunnat. Mehiläistarhan tarina sai alkunsa, kun espoolainen mehiläishoitaja Stan Jas otti Tapiola Golfiin yhteyttä toivoen saada sijoittaa kentälle yhden mehiläisyhdyskunnan.

”Olimme heti juonessa mukana, meistä tuntui hauskalta olla osa tällaista iloista projektia”, Tapiola Golfin toimitusjohtaja Jari Hakkarainen sanoo

Tuota pikaa kentälle ilmestyi kolme mehiläisyhdyskuntaa lisää. Tarha toimii samalla esittely- ja koepaikkana, sillä eri pesälaatikkomalleista löytyy neljä Suomessa hoidettua mehiläisrotua: italialainen, krainilainen, Ahvenanmaan mehiläinen sekä Pohjolan tumma mehiläinen.

”Paikka kentällä valittiin huolella sekä mehiläisten että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Toiset eivät häiritse toisia. Mehiläiset ja heidän tuotteensa toimivat muun muassa golfympäristön kestävyyden indikaattorina”, Stan Jas sanoi yrityksensä nettisivuilla.

Hakkarainen on hyvillään Tapiola Golfiin sijoitetusta mehiläistarhasta myös ekologisesta näkökulmasta. Näin kenttäyhteisö voi pienellä eleellä olla edistämässä luonnon monimuotoisuutta.

”Kenttämme lienee ensimmäinen ’bee-friendly’ golfkenttä Suomessa, jonka alueella hoidetaan pysyvästi tarhamehiläisiä.”

Tapiola Golf ei toimi projektissa pelkästään mehiläistarhan ”kortteerin” antajan roolissa ja hyvän mielen tuottajana. GEO-sertifikaatin haltijana kenttäyhtiö kokee velvollisuudekseen sitoutua pölyttäjäystävällisiin toimenpiteisiin.

”Pölyttäjien määrä on romahtanut maailmanlaajuisesti. Onhan se hälyttävää.”

Tapiola Golfin mehiläistarhasta löytyy neljä erilaista mehiläisrotua. Kuva: Stan Jas

Hakkaraisen mukaan Tapiola Golfin mehiläistarhasta tuli jo ensimmäisenä kesänä retkeilijöiden suosikkikohde. Kentälle on vaeltanut etenkin polkupyöräileviä nuoria seuraamaan mehiläisten elämää. Myös perheitä on käynyt paljon.

”Aluksi mietitytti, miten hyvin mehiläispesäkalusto saisi olla rauhassa, mutta onneksi niitä ei ole vahingoitettu.”

Ensimmäisen vuoden hunajasato jäi odotettua pienemmäksi, noin 20 kiloon. Hakkarainen arvelee, että kuivalla ja kuumalla heinäkuulla oli vaikutusta asiaan.

”Lienevät mehiläiset jossain määrin samanlaisia kuin golfarit, helteellä on vähän veto poissa”, hän naureskelee.

Tapiola Golfissa tuotettua Stanin Hani -hunajaa on ollut myynnissä kentän caddiemasterilla viime viikosta lähtien. 300 gramman rasia maksaa 10 euroa ja 500 gramman rasia 15 euroa. Kaikki tuotto menee lyhentämättömänä mehiläistarhurille.

Stanin Hani on yksi Uudenmaan ruoka -yhteistyöringin perustajajäsenistä ja kehittäjistä. Uudenmaan ruoka on paikallisten ja satokauden tuoreimpien elintarvikkeiden jakelukeskus. Uusmaalaisten tuottajien kanssa kehitetty malli lyhentää ruuan reittiä pellolta pöytään.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje