25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Tapiola Golfista löytyy särmää

Tapiola Golfin syksyllä avattu takaysi nostaa odotukset korkealle. Lisäksi keskeinen sijainti Espoon Mankkaalla nousee varmasti yhdeksi valttikortiksi.

Tapiola Golf takaysi avattiin syyskuun alussa. Golf Digestin päätoimittaja Teemu Tyry kutsui 825 kenttää ympäri maailmaa pelanneen Golfliiton puheenjohtajan Antti Peltoniemen arvioimaan uuden kentän.

Peltoniemelle testikierros oli jo toinen Tapiolassa, ensimmäisellä hän oli pelannut kolme yli parin keltaisilta tiiausmerkeiltä. Toisen kokemuksen jälkeen Peltoniemi ei säästellyt kehujaan. Eivätkä kommentit olleet pelkkää puheenjohtajan roolin kahlitsemaa sananhelinää, vaan kokeneen golffriikin innostusta.

”Tämä on oikein hyvä klubikenttä. Uskon, että Tapiola Golfista tulee erittäin suosittu paitsi osakkaiden, myös vieraiden pelikohteena. Väylillä on reilusti tilaa ja linksmäisyydestä huolimatta pelaaja näkee tai ainakin tiedostaa avauksissa, minne hänen pitäisi lyödä. Toiset lyönnit ja yleensä lähestymiset ovat erityisen tärkeitä. Pidän siitä, että väylät ovat toisistaan poikkeavia, ne jäävät mieleen”, luettelee Peltoniemi.

”Viheriöistä tulee todellisia testejä kaikentasoisille. Kun nuo leikataan arkkitehti Tim Nugentin toiveiden mukaan lyhyiksi, on käsien herkkyys arvossaan”, luonnehti Peltoniemi. Näiltä osin omat käsitykseni olivat täysin yhteneväisiä Peltoniemen kanssa.

Maisemat palkitsevat

Peltoniemi ja allekirjoittanut löivät toistaiseksi lyhennettyä 17 väylää lukuun ottamatta kaikki par-neloset ja ainoan viitosen ulos draiverilla. Tapiolassa ei tarvitse jarrutella, näkymä tiiauspaikoilla kutsuu käyttämään isointa asetta. Takaysiin mahtuu kolme pitkää väylää, joista 11 par-viitosena on selkeä birdieväylä. Kymppi (378 m) ja 16 (393 m) vaativat kahta hyvää lyöntiä viheriölle yltämiseksi.

Vastaavasti kentältä löytyy runsaasti hyviä lyhyitä reikiä. Sisääntulon ainoa par-kolmonen on idyllinen (120 m), mutta viheriön edessä kulkevan pienen vesiesteen johdosta tarkkuutta vaativa testi.

Maukkaita hetkiä suurin osa pelaajista tulee kokemaan lyhyiden par-nelosten (12, 14, 17) avauksissa sekä nimenomaan näiden lähestymislyönneissä: Lyödäkö avaus urku auki viheriön kanttiin vai lyhyemmällä mailalla sopivan etäisyyden päähän?

Vaikka kauempaa arvioituna Tapiola Golfin kenttä on yhtä kuumaisemaa, käsitys muuttuu kierroksen kuluessa. Tim Nugent on onnistunut luomaan useille väylille maiseman, jota koristavat upeasti viheriön muodot, bunkkerit, metsiköt ja jopa pari strategisesti hyvään paikkaan sijoitettua puroa.

Tim Nugentin suuri unelma on, että fescue-ruohoiset viheriöt tulisivat olemaan nopeimpia Suomessa.

”Maassanne on mielestäni keskimäärin kovin hitaat viheriöt. Tämä kenttä on suunniteltu sellaiseksi, että palloon saa ja pitää tulla pienelläkin liikkeellä vauhtia”, Nugent taustoittaa.

Peltoniemi pistää merkille, että siirtymät 55 hehtaarin kokoisella kentällä ovat varsin käteviä. Ristiinpelaamisia tai turvallisuuden kannalta kyseenalaisia paikkoja ei ole havaittavissa. 18 väylällä kenttä rajoittuu rangeen. Nugent on ratkaissut raja-alueen nokkelasti, jyrkkä kumpu rangen kulmalla joko heittää pallon takaisin kentän puolelle, tai pallo päätyy rangepelaajien lyöntilinjoille out-paalujen väärälle puolelle. Tämä vähentää etsimistä ja nopeuttaa peliä.

Tapiola Golfin bunkkeri ovat mielenkiintoisia ja ne vaativat pelaajilta huolellista haravointia.

Tapiola Golfin bunkkeri ovat mielenkiintoisia ja ne vaativat pelaajilta huolellista haravointia.

”Bunkkerien muodot ovat niin jylhiä, että niiden hoitaminen vaatii kovasti työtä henkilökunnalta ja tunnollisuutta pelaajilta”, Peltoniemi jatkaa arviointiaan.

Kilpapelaajille Tapiola Golf onlyhyehköjasilti lyöntien sijoittelun kannalta mielenkiintoinen haaste. Peltoniemi sai tulokseen 40, allekirjoittanut 36. Harrastelijalle kenttä tarjoaa jo monipuolisen haasteen, eikä millään muotoa vie peli-iloa vähemmän osaavaltakaan. Kohtuullisilla pelitaidoilla kentän kiertää ongelmitta. Tuloksen tekeminen vaatii kuitenkin hyvää osaamista varsinkin lyhyiltä etäisyyksiltä.

Teksti Teemu Tyry Kuvat Anzel Oy

Kommentti: Tuote kunnossa

Päätoimittaja Teemu Tyry ja Golfliiton puheenjohtaja <a href=Antti Peltoniemi ihastuivat Tapiola Golfiin." src="/wp-content/uploads/2012/12/12122011543394.jpg" width="505">

Päätoimittaja Teemu Tyry ja Golfliiton puheenjohtaja Antti Peltoniemi ihastuivat Tapiola Golfiin.

Tapiola Golfin perustaminen on lähtenyt toimitusjohtaja Pertti Itkosen visiosta kaatopaikan jalostamisen suhteen. 12 vuotta kestänyt projekti on nyt vaiheessa, jossa koko suomalainen golfväki voi jo nostaa hattua Itkoselle ja muille perustajille.

Tim Nugentin rima kentän suunnittelussa ja rakentamisessa on selkeästi ollut korkealla. Kentästä on eittämättä kehittymässä mieleen jäävä kokonaisuus, jota ei ole pilattu turhalla kikkailulla. Pelaamisen ja lyömisen nautinto nousevat kiertäessä niille kuuluvaan asemaan. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kaudella 2013 avattavia yhdeksää ensimmäistä reikää.

Tapiola Golfin keskeinen sijainti nousee vuosien varrella melkoiseksi valtiksi. On helppoa ennustaa, että sekä kentällä, harjoitusalueilla että klubitalolla riittää tulevina vuosina melkoisesti kuhinaa.

www.tapiolagolf.fi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje