23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

SHG mukavassa myötätuulessa

Lakiston tasaisuudesta huolimatta kenttä antaa haastetta pelaajalle.

Suur-Helsingin Golfissa Espoossa pelataan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009 kokonainen kausi kahdella täysimittaisella kentällä. Vuonna 1990 valmistuneen Lakiston kentän peruskunnostus on valmis ja kaikki väylät käytössä. SHG:n kentistä vanhempi, Luukki, on kunnostettu hiljalleen väylä kerrallaan.

Puskaradio on ollut tehokas ja harrastajien mielenkiinto SHG:tä kohtaan suurta. SHG on myös markkinoinut kenttiään ja kohdentanut greenfee-tarjouksia etenkin jäsenten ja osakkaiden vieraana pelaaville vieraspelaajille.

”Vaikka kesä on ollut säiden puolesta haasteellinen, olemme vuoden 2009, jolloin täällä viimeksi oli käytössä 36 reikää, luvuista edellä. 20 000 startin raja on jo mennyt rikki”, kertoo toimitusjohtaja Jarkko Raski.

Aiemmin pääasiassa opetukseen keskittyt Raski siirtyi SHG:n palvelukseen maaliskuussa 2014.

”On ollut positiivista huomata miten hyvällä mallilla täällä asiat monessa suhteessa ovat. Meillä on kaksi melko erilaista ja vaihtelevaa kenttää ja talous on vakaasti hoidettu. Kun 730 euron hoitovastikkeella saa pelattavaksi 36 reikää, on hintalaatusuhde kohdallaan”, Raski puntaroi.

Hänen mukaansa myös hyvät kulkuyhteydet sekä rauhallinen ja kiireetön tunnelma kasvattavat SHG:n vetovoimaa.

Lakiston viidennen reiän viheriö on haastavuudessaan mielipiteet jakava pelikokemus.

Lakiston viidennen reiän viheriö on haastavuudessaan mielipiteet jakava pelikokemus.

Näkemykselle on pohjaa, sillä viitisenkymmentä SHG:n osaketta on vaihtanut omistajaa kuluvana vuonna. Määrä on nykyisessä, lähes paikallaan polkevassa markkinatilanteessa poikkeuksellisen suuri. Vaikka myyntihinta on tullut alas huippuvuosista, on kysyntä kasvamaan päin.

Golfpisteen pörssissä SHG:n osakkeiden myynti-ilmoituksia on tänä vuonna jätetty parisenkymmentä. Pyyntihinta vaihtelee melkoisesti, mutta mediaani asettuu tuhannen euron kieppeille, myyntihinta todennäköisesti sen alle.

”Yhtiöllä ei ole jäljellä myytäviä osakkeita, mutta olemme käyneet keskusteluja siitä, pitäisikö noin viiden vuoden aikajänteellä laskea uusi osakeanti. Meillä on 1102 osaketta (1066 osakasta) , eikä määrä 36-reikäiselle klubille ole kovin suuri. Olemme laskeneet, että parisensataa osakasta mahtuisi vielä hyvin mukaan, ilman että kenttä ruuhkautuisi millään tavalla”, Raski valottaa.

SHG:n omien tilastojen mukaan noin 40 prosenttia osakkeista on vaihtanut omistajaa vuoden 2005 jälkeen. Kehitys on luonnollista, sillä moni alkumetreiltä asti mukana ollut harrastaja vähentää pelaamista ikääntyessään, osa lopettaa kokonaan.

”Seuraan on liittynyt tänä vuonna 140 uutta jäsentä. Valtaosa on kokeneita harrastajia, jotka ovat etsineet itselleen sopivaa klubia ja kenties odottaneet, että kenttäremppa saadaan tehtyä”, Raski arvioi.

SHG:n harrastajaprofiili on poikkeuksellinen. Raski kävi läpi omien pelaajien tasoituksia suunnitelleessaan sopivaa opetustoimintaa. Hän yllättyi huomatessaan, että seuran 1800 jäsenestä noin 1100 pelaa alle 24:n tasoituksella ja noin 330 alle 12:den tasoituksella. Suomalaiseen keskiarvoon suhteutettuna luvut ovat kovia.

Ei ihme, että SHG on vuosien saatossa tuottanut suomalaiseen golfiin useita menestyviä kilpapelaajia. Perinteet saavat todennäköisesti jatkoa ja kilpagolfiin satsataan jatkossakin tosissaan.

Lakiston kentän uudistuksista otetaan todenteolla mittaa ensi kesänä, kun kentällä pelataan lyöntipelin Suomen mestaruuskisat.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)