23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

River Golfin kenttälaajennus viimeistä silausta vaille valmis

Näkymä Rock-kentän 13. väylälle on pakkasaamuna silmiä hivelevä.

Kulunut kausi oli Nokialla viimeinen kokonainen kausi nykyiselläkenttä- ja väyläkokoonpanolla. Toissa vuoden syyskuussa vauhtiin päässytkenttälaajennus on edennyt aikataulun mukaisesti ja uudet väylät ontarkoitus avata loppukesästä tai syksyllä 2016.

Laajennus on tehty yhtiön omistamalle 32 hehtaarin suuruiselle maa-alueella.Hankkeen kustannukset ovat vajaat kaksi miljoonaa euroa, joista noin puoli miljoonaasaatiin kokoon jäseniltä jaosakkeenomistajilta. Heilletarjottiin merkittäväksi 50 kappaletta ns. charter member-ainaisjäsenyyksiä 10 000 euronmerkintähintaan.

”Ne kaikki merkattiin. Sillä saatiin kerätyksi arvonlisäveron vähennyksenjälkeen 450 000 euroa. Parhaillaan meneillään olevasta annista on merkitty36 osaketta 2700-2800 euron merkintähintaan eli lähes 100 000 euroa. Antion yhä meneillään. Oman pääomanehtoinen rahoitus kokonaispotista tällä hetkellä on siten 550 000 euroa. Loput 1,4 miljoonaa rahoitamme 20 vuoden pankkilainalla”, Nokia River Golf Oy:n toimitusjohtaja Erkki Mommo sanoo.

”Kenttäyhtiö on vastikkeeton, joten osakkeenomistajien kukkarolla emme käy. Meillä siis nemaksavat, jotka pelaavat. Kaikki isommat investoinnit hoidamme ja olemmehoitaneet pitkäaikaisilla lainoilla.”

Uusi 18-reiän Rock-kenttä on saanut nimensä sen halki kulkevan kalliovyöhykkeen mukaan.

”Rock on River-kenttään verrattuna selvästi väljempi, ja siinä on myös tiettyä linksmäisyyttä. Voimakkaammat korkeuserot ja kumpujen sisällä kulkevat väylät sekä maisema kokonaisuudessaan tarjoavat pelaajille antoisan golfelämyksen.”

”Laajennus tuli todella tarpeeseen ja antaa meillä uusia mahdollisuuksia eri muotoisten kilpailutapahtumien järjestämiseen jamonimuotoisempaan pelaamiseen”, Mommo tähdentää.

Kenttälaajennuksen suunnittelu onlähtöisin Lassi Pekka Tilanderin piirustuspöydältä. Urakoinnista ovatvastanneet Griinmakers Oy sekä kentänrakennuksen viimeistelytöihinerikoistuneet Green Form Oy ja Mäki-Uuro Oy.

Mommo: ”Nyt vain odotellaan suotuisaa talvea”

Uusien väylien korkeuserot ja muodot antavat kentälle ilmettä.

Uusien väylien korkeuserot ja muodot antavat kentälle ilmettä.

”Kaikki kylvöt on tehty ja ruohon itäminen on lähtenyt hyvin käyntiin.Valtaosassa lyöntipaikkoja ja viheriöillä kasvu on jo tuuheaa jaleikkuukelpoista, mutta väylillä se on vielävarsin hentoista. Viitosväylän kylvö tehtiin viimeisenä lammen reunan viimeistelyjen vuoksi. Vesiesteen ja väylän väliinrakennettu louhepenkka estääsiellä väylän vajoamisen lampeen.”

Projekti on Mommon mukaan sujunut ilman yllätyksiä, mutta kolmella väylällä peliin tulevan ison (2 hehtaaria) lammenkaivuuta on jouduttu siirtämään kahden leudon talven vuoksi. ”Toivottavasti se saadaanhoidettua ensi talvena; kaivuutyöhön ei voi ryhtyä, jos maa on sula.”

Myös Riverin oma kenttähenkilöstö pääsi syksylläprojektiin mukaan osallistuen uudenkentän kastelujärjestelmän viimeistelyyn sekä bunkkereiden reunojenviimeistelyyn ja kylvöihin.

”Suurimmat työt ovat takana, nyt vain odotellaan suotuisaa talvea. Ensivuonna tuodaan vielä hiekat bunkkereihin ja tehdään muun muassa pelaajapolut jahuoltotiet.”

Kun nykyisen Kartano-kentän seitsemän väylää sulautuu ensi vuonnauudistuvaan River-kenttään, ryhdytään NRG:ssä uuden harjoituskentänrakentamiseen. Sen suunnittelee niin ikään Lassi Pekka Tilander. Harjoituskentänrakentaminen aloitetaan loppusyksyllä 2016.

Kohentuneet sääolosuhteet pelastivat kauden

Erkki Mommon

Erkki Mommon ”luotsaama” Nokia River Golf vahvistaa ensi vuonna asemaansa Pirkanmaan isoimpana golfkeskuksena.

Kylmä jasateinen alkukausi veti Erkki Mommonilmeen totiseksi vielä keskellä kesää, mutta elokuussa muuttunut säätyyppikorjasi tilanteen. Nyt lokakuun loppupuolella hän saattaa jo summatapäätöksessä olevaa kautta huojentunein mielin.

”Kokonaisuudessaan suoriuduimme tästä sesongista ihan suunnitelmienmukaisesti. Kauden alku oli todella haastava, niin kuin enimmäkseen muillakinSuomen kentillä. Mutta heinäkuun jälkeen tapahtui käänne; säät lämpenivät jatämä syksy on ollut kelien suhteen yksi parhaista, minkä muistan.”

NRG:ssä pelattiin tänä vuonna 55 000 kierrosta, joista 33 000River-kentällä ja 22 000 yhdeksänreikäisellä Kartano-kentällä. Mommonmukaan näillä lukemilla ”päästään sisäisen tilaston Top 10:een”.

”Viime kausi oli poikkeuksellinen. Rikoimme silloin 60 000 kierroksen rajan,ja se on täällä kaikkien aikojenkovin luku. Vuosi 2014 oli ilmojen suhteen suotuisampi, pääsimme myös pelaamaan silloinlähes kuukautta normaalia ajankohtaa aikaisemmin.”

Greenfee-pelaajien määrä on vakiintunut Nokialla 10 000 paikkeille, muttatähän saldoon Mommo odottaa huomattavaa lisäystä ensi vuonna avattavan uudenRock-kentän myötä.”Olemmejoutuneet myymään etenkin viikonloppuisin ei-oota vieraspelaajille. Uusien väylien auettua tilaa on tarjolla ihantoisella tavalla.”

River Golfissa on reilut 1700 jäsentä. Välillä on päästy1800:een, mutta kauden luonnollinenliikehdintä huomioiden luku on pysytellyt pidemmän aikaa nykytasollaan.

”Muutaman vuoden jänteellä tavoitteenamme on rikkoa 2000 jäsenen raja. Tueksi tarvittaisiin vähän uutta buumia, sillä aikaa vievän lajinkiinnostavuus ei ole tämän päivän hektisessä elämänrytmissä aivan parhaiden vuosien tasolla. Tänä vuonna kylmä ja kostea alkukausi sai varmasti monen aloittamista harkinneen lykkäämään kurssille tulemista. Meidänkursseille osallistui silti noin sata henkilöä,parhaimmillaan heitä on ollut 20-30 prosenttia enemmän.”

Kilpamenestys usean tekijän summa

NRG:n <a href=Elina Nummenpää pelaa naisten Euroopan kiertueella." src="/wp-content/uploads/2015/10/13090614570159.jpg" width="505">

NRG:n Elina Nummenpää pelaa naisten Euroopan kiertueella.

Urheilullisesti riveriläisten kilpailumenestys oli jälleentotutun vahvaa. NRG:n pelaajia on esiintynyt viime vuosina tämän tästä kärkisijoilla sekä aikuisten että junioreiden kansallisilla kiertueillaja SM-kisoissa.

Missä piilevät menestyksen syyt, ja miksi Nokialla on pystytty tasaiseen tahtiin tuottamaan uusia pelaajia aina maajoukkuetasolle saakka?

”Yhtenä tärkeimmistä syistä pidän junioritoimikunnan ympärivuotista aktiivista toimintaa, ja sitä että toimikunnalla on ollut aina innostunut vetäjä. Myös golfopettajien JuhaPentikäisen ja Kari Viitasen rooli on ollut merkittävä, unohtamatta Bobby Mitchelliä, joka onopettanut täällä kesäisin vuodesta 1997 lähtien.”

Mommo pitää tärkeänä myös paikallisia esikuvia, jollaisina seuranammattilaispelaajat Janne Mommo ja Elina Nummenpää ovat nuoremmille toimineet.Hän haluaa muistuttaa, että seuran tuki ja jäsenten yleinen hyväksyntä ovatarvokkaita junioritoimintaa kehittäessä. ”Kaikissa golfyhteisöissä ei taidaihan näin olla”, toimitusjohtaja miettii.

Vaikka talven tulo lähestyy askel askeleelta, on Riverissä tänä vuonna jäljellävielä yksi kilpailu. Klubin ravintoloitsijan ideoima Halloween Golf pelataanosuvasti pyhäinpäivänä. Kahdenhengen scrambleen voi saapua teemaan sopivassa asusteessa ja parhaat asut palkitaan illanvietossa. Yhdeksän reiän avoin kilpailupelataan Kartano-kentällä.

Nokia River Golf, uusi väyläselvitys, 2016.

Rock-kenttä, 18 reikää:

1-3 (Riverin nykyiset n:rot 1-3)
4-14 (uusia reikiä)
15 (Riverin nykyinen n:ro 4)
16 (Riverin nykyinen n:ro 5)
17 (Riverin nykyinen n:ro 8)
18 (Riverin nykyinen n:ro 9)

River-kenttä, 18 reikää (9+9):

1-4 (Kartanon nykyiset n:rot 1-4)
5 (Riverin nykyinen n:ro 7)
6 (Riverin nykyinen n:ro 6)
7 (Kartanon nykyinen n:ro 5)
8 (Kartanon nykyinen n:ro 6)
9 (Kartanon nykyinen n:ro 7)
10-18 (Riverin nykyinen takaysi)

River-kentällä tullaanpeluuttamaan molempia ysejä erikseen omilla ajanvarauksilla sekä 18-reiänkokonaisuutena. Nykyisen Kartano-kentänreiät 8 ja 9 jäävät harjoitusväyliksi, sinne rakennettavien muiden väylienlisäksi.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje