27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Pielis-Golfille Suomen Golfliiton ympäristöpalkinto

Pielis-Golf on Suomen parhaita yhdeksänreikäisiä golfkenttiä.

Muutamilla muutoksilla Pielis-Golf on onnistunut parantamaan kentänhoidon laatua ja kustannustehokkuutta tekemällä samalla palveluksen ympäristölle.

Pielis-Golf pokkasi tammikuun puolivälissä Golfliiton ympäristöpalkinnon. Se sai vuodesta 2010 lähtien jaetun palkinnon nyt ensimmäisen kerran.

Ympäristöpalkinnon tavoitteena on nostaa esiin golfin parissa tehtyä hyvää työtä ympäristömme eteen. Valintaa perusteltiin seuraavasti.

”Paljon uudistuksia ja investointeja, joilla on pyritty tehokkaampaan, hiilineutraalimpaan ja ympäristöystävällisempään, luonnon monimuotoisuutta tukevaan toimintaan. Kastelujärjestelmän uudistus, aurinkovoimala, kukkaketo ja siirtyminen robottileikkureihin on toteutettu viime vuosina.”

Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa sijaitsevalla yhdeksänreikäisellä kentällä todella on tehty paljon työtä ympäristön eteen. Se ei ole ollut pois kentän kunnosta. Päinvastoin, moni investointi on parantanut samalla myös kentänhoitoa ja viime kesänä Pielis-Golf sai paljon kehuja kunnostaan.

Kaudella 2023 Pielis-Golfissa siirryttiin sähköisiin robottileikkureihin esiviheriöiden, väylien ja karheikkojen leikkaamisessa. Samalla fossiilisten polttoaineiden kulutus saatiin puolitettua. Merkittävä pala yhtälössä on oma aurinkovoimala, joka rakennettiin vuonna 2022. Noin puolet robottileikkureiden käyttämästä sähköstä on peräisin aurinkoenergiasta. Kesäkaudella kulutus on suurinta, mutta pienemmän kulutuksen aikana tuotannon ylijäämäsähkö myydään sähköyhtiölle.

Parin viime kauden aikana kentän reuna-alueita on siistitty. Samalla leikattavan nurmialueen pinta-alaa on vähennetty. Paitsi että näin helpotetaan kentänhoitoa, ratkaisu lisää kukkaketojen määrää kentän alueella. Kukkaketo on ilo silmälle, mutta luonnolle ja erityisesti pölyttäjille, kuten mehiläisille, kimalaisille ja ampiaisille se on elintärkeä ympäristö, joista alkaa olla Suomessakin pula.

Kentän kastelu uusittiin kaksi vuotta sitten. Samalla järjestelmä nykyaikaistettiin niin, että kastelun säätäminen on helpompaa. Tietokoneohjatun kastelujärjestelmän veden- ja sähkönkulutus on myös merkittävästi pienempi kuin aikaisemmin.

Pielis-Golf on loistava esimerkki siitä, että monet ympäristöä ja luontoa hyödyttävät kehitysaskeleet näkyvät säästönä myös kulurivillä. Samalla ne usein lisäävät kentän viihtyisyyttä ja usein myös parantavat hoitotasoa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje