Pärnu Bay tuplaa Pärnun golftarjonnan - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Pärnu Bay tuplaa Pärnun golftarjonnan

Pärnu Bayn kuvatuimpia väyliä 14., lyhyt mereä kohden lyötävä par-kolmonen.

Golfin heavy user sarjaan luokiteltavat Davy Beilinson ( hcp 9,8) ja Ilkka Lukka (6,8) ovat vuosikausia kiertäneet Suomen kenttien lisäksi ahkerasti Baltian maiden golfkohteita. Seuraavassa heidän käyttökokemuksensa ensimmäisestä kierroksesta Pärnu Bayssa.

Pärnu Bay Golf Links

Syyskuun alussa 2015 avautui Pärnuun uusi golfkenttä – Pärnu Bay Golf Links. Pärnun keskustasta 10 km kaakkoon merenrannalle mäntyiseen kangasmetsään rakennetun kentän osoite on mukavasti Klubi tee 1, Tahkuranna.

Navigaattori ei tätä vielä tunnistanut, mutta Golfi tee 1:llä löytää perille.

Kentän löytäminen ei ollut aivan helppoa. Kentälle opastetaan Riikaan menevältä tieltä vasta kun liittymä on jo kohdalla.

Pärnu Bayssa aloittelijoille on tarjolla varsin tasokas par-3 kenttä.

Pärnu Bayssa aloittelijoille on tarjolla varsin tasokas par-3 kenttä.

Kapeahkon metsätien jälkeen meren rannassa avautuu Pärnu Bayn kenttäalue. Jo tullessa huomaa, että kyseessä on links-kenttä. Tulotien varrella on viisireikäinen par-3 kenttä, jota koristaa pitkä links-heinä, erikoisen muotoiset bunkkerit ja väylille viritetyt links-henkiset kumpareet. Samat elementit, jotka toistuvat varsinaisella kentälläkin.

Harjoitusalue on varsin iso ja toimiva. Kahdella eurolla saa 25 palloa.

Pärnu Bayn jokaiseen ilmansuuntaan aukeava klubitalo on tavanomaista suurempi maamerkki golfkentän ytimessä

Pärnu Bayn jokaiseen ilmansuuntaan aukeava klubitalo on tavanomaista suurempi maamerkki golfkentän ytimessä

Pärnu Bayn klubitalo on mahtavan oloinen rakennus. Merenrannassa olevasta rakennuksesta on hienot näkymät eri suuntiin. Eri asia sitten on se, täytyykö golfkentän klubirakennus olla arkkitehtoninen monumentti. Vai riittäisikö hieman vaatimattomampi, kentän toimintoja ja pelaajia tarpeita tyydyttävä rakennus. Tästä varmasti löytyy monta mielipidettä.

Pärnu Bay pyrkii selkeästi profiloitumaan sekä links-että eliittikentäksi. Siitä kertoo myös kentän greenfee, joka tällä hetkellä on 75 € ja klubirakennuksen lopullisesti valmistuttua hinta on arkena 75 € ja viikonloppuisin ( pe-su) 99 €.

Odotuksemme kierrokselle lähdössä olivat korkealla. Kentällä on neljä tiiauspaikkaa. Pisin näistä tekee kentästä 6143 m mittaisen. Päätimme pelata toiseksi taaimmaisilta, joilta kentän mitta on 5578 m.

Olimme tutustuneet kentän väyliin etukäteen kenttäoppaan avulla, joten meillä oli aavistus siitä, mitä on tulossa. Kentällä on viisi par 5, viisi par 3 ja kahdeksan par 4 -väylää. Par-viitoset eivät ole pitkiä, par-nelosista puolet ovat pituudeltaan 330-360 metrisiä , toinen puolisko 300 metriä tai alle. Kentän vaikeusastetta kuvaavia Slope- ja CR-lukua ei vielä ollut saatavissa.

Heti ykkösväylällä saimme tuntumaa siitä, millainen kierros tulee olemaan. Väylät ovat kapeita ja niitä yleensä reunusti molemmin puolin ”wasteland” – hiekka-alue, joka ei ole bunkkeri ja jota ei haravoida ja se voi siksi olla kovinkin kuoppainen. Toinen tyyppiratkaisu on keskellä väylää noin 200 metrin etäisyydellä oleva ”links”-bunkkeri links-kasveineen.

Viheriöiden ympärillä oli tarjolla sekä miellyttäviä ”keräilyalueita” että haasteellisia bunkkereita kasveineen. Bunkkerit eivät ole mitään helppoja perusbunkkereita vaan monimuotoisia, joiden reunoilla kasvaa vahvaa ruohoa. Viheriöt ovat erittäin muodokkaita – puttilinjan suunnittelu ei ole aivan vaivatonta puuhaa.

Links-kenttien tapaan Pärnu Bayssa ei ole varsinaisia tiibokseja vaan tiiaus-paikat ovat osa väylää ja leikattu väylämittaan.

Tiiboksit, väylät ja viheriöt olivat erinomaisessa kunnossa. Mutta bunkkerit ja erityisesti ”wasteland” alueet olivat vielä erittäin huonossa kunnossa. Kenttä on uusi ja on ymmärrettävää, että kaikki paikat eivät ole vielä virheettömiä.

Mutta se, että kentällä on pelaajia, jotka ovat maksaneet kierroksestaan 75 € ja bunkkereita ei ole edellisen päivän jäljiltä kunnostettu, jättää huonon maun. Lisäksi aiemmat pelaajatkaan eivät olleet kunnostaneet bunkkereita omilta jäljiltään.

Wasteland-alueet ovatkin sitten oma lukunsa. Koska niitä on kentällä paljon, niiltä ei juuri kukaan välty.

Wasteland-alueilla runsas hiekan määrä tekee pallon makuusta väliin melkoista lottoa.

Wasteland-alueilla runsas hiekan määrä tekee pallon makuusta väliin melkoista lottoa.

Wasteland- alueet oli traktorilla ”tasattu” varsin surkeasti, minkä seurauksena pallo oli melkeinpä aina jonkinlaisessa urassa tai kuopassa, puhumattakaan niistä kohdista, joissa on aiemmin kävelty ja pelattu. Wastelandin ei tule olla bunkkerin tapaan priimatasainen, mutta peli-ilon kannalta niidenkin tulisi olla ”kelvollisessa” kunnossa.

Koska väylät ovat kapeita, näiltä hiekka-alueilta joutuu usein pelaamaan.

Kierroksellamme tuuli ei ollut vaikuttava tekijä, mutta varmaa on,että tällä alueella tuulee tavanomaista voimakkaammin etenkin rantaväylillä.

Kierroksen jälkeen pohdimme eri väyliä ja huomasimme, että emme muistaneet montaakaan, sillä ne olivat kovin samanhenkisiä ja –mallisia.

Takaysin väylä 14, 130 metrinen par-3 kohti merta jäi mieleemme positiivisena poikkeuksena.

Koska kenttä on jo kapeutensa takia haastava, monet sille rakennetut ”links”-bunkkerit ja ”links”-kumpareet tekevät pelaamisesta monin paikoin kovin vaikeaa. Osin nämä elementit jopa vaikeuttivat väylän tai viheriön hahmottamista kauempaa.

Pärnu Baylla olisi ollut erinomainen mahdollisuus lisätä Pärnun golftarjontaan erilainen, mutta mukava ja viihtyisä kenttä White Beach Golfin ohelle.

Nykymuotoisena ja asetetulla hinnoittelulla suosio jonka kenttä saa, jää vielä arvoitukseksi.

Mikäli golfista Pärnu Bayssa haluaa nauttia, on tärkeä pitää pallo väylillä. Hiekka-alueet, bunkkerit ja wastelandit kannattaa mahdollisuuksien mukaan kiertää.

Toivottavaa ja kentän busineksen kannalta oleellista on myös se, että nämä alueet pidetään syyskuun alkupuolta paremmassa kunnossa.

White Beachin kenttä sai vihdoin arvoisensa klubitalon.

White Beachin kenttä sai vihdoin arvoisensa klubitalon.

White Beach Golf (Valgeranna Golfiklubi) sijaitsee Pärnusta 9 km luoteeseen tietä 60 Valgerannan tielle. Linnuntietä kentältä ei ole valkohiekkaiselle rmerenrannalle kuin vajaa 300 metriä. White Beach Golf on vuosia palvellut golfaajia varsin vaatimattomalla klubirakennuksella, mutta tänä vuonna on avautunut uusi komea klubitalo.

White Beach Golf on sijaintinsa mukaisesti varsin tasainen golfkenttä. Luonnetta sille antavat vesiesteet ja kentän pohjoisreunassa kulkeva komea Audru-joki, joka vartioi neljää väylää upeasti.

Kenttä on helppo pelata ja sopii monentasoisille pelaajille. Helppoudestaan huolimatta se antaa haasteita myös paremmille pelaajille.

Davy Beilinson

White Beach, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • Reijo Mäkinen says:

  Luulisi kentän tajuavan että haluaisi pelaajia sinne mutta ei niillä hinnoilla mitä Pärnu Bay maksaa vaikka on luokiteltu eliittikentäksi niin aivan hinnat tänä päivänä perseestä,lähellä hieno kenttä White Beach Golf joka aina huippukunnossa ja hieno klubitalo,greenfee 25-35 ekee riippuu minkälaisella alennuskupongilla pelaa

 • Pärnu Bay says:

  Kenttä on varmasti maksanut melkoisesti upeineen klubitaloineen joten onhan ne rahat jotenkin saatava takaisin. Varmasti kun uutuudenviehätys katoaa, niin alkaa erilaisia tarjouspaketteja ilmestymään. Mielestäni 75€ arkisin ja 99€ viikonloppuisin ei ole liikaa näin hienolla kentällä. Kenttä korkattu ja pelattu pariin kertaan. Pidin siitä erittäin paljon. Napakymppi!

 • Kuluttajan lompakko says:

  Kentän tason ja maan kulurakenteen huomioon ottaen oikea hinta jossain 30 € huitteilla. Kaikki muu on ryöstöä. Tosin ruottalaisilta saa periä tuplahintaa. Olen pelannut siellä kerran ilmaiseksi, petyin rajusti hintatasoon.

 • putkimies says:

  Hienoa, että meille parnulasille tarjotaan tälläinen komia kenttä, nyt vaan kaikki parnulaiset golffia pelaamaan. Koht me virolaiset saataan eu maalaistuet kentillekin. Itsi meen ostaan putteri ja ajurin, aloitetaan kolffi.