Onko hole in one vielä tekemättä? – Tässä kenttä, jolla se parhaiten onnistuu - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Onko hole in one vielä tekemättä? – Tässä kenttä, jolla se parhaiten onnistuu

Bjärkasissa kymmenen hole in onea tehnyt Fredrik Bergholm poimii pallon reiästä väylällä kaksitoista.

Uskokaa pois, tämä juttu oli suunniteltu tehtäväksi jo ennen kuin jutun kirjoittaja teki kyseisellä kentällä kaksi perättäistä hole in onea.

Ilman sopivaa tilaisuutta, jokaisen golfarin unelmasuoritusta, hole in onea, on mahdotonta tehdä. Pelattavan reiän on toisin sanoen oltava niin lyhyt, että pelaajan lyöntimitoilla on mahdollista lyödä pallo suoraan tiiauspaikalta griinille ja siellä sijaitsevaan reikään.

Valtaosalla pelaajista mahdollisuudet rajoittuvat täysimittaisella 18-reikäisellä kentällä par 3 -rei’ille, joita kierrokselle mahtuu tavallisimmin neljä lukumäärän vaihdellessa lähes poikkeuksetta kolmesta kuuteen. Osa par-kolmosistakin on tosin niin pitkiä, ettei kaikkien pelaajien lyöntimitta riitä griinille asti.

Pitkälyöntisimmät pelaajat voivat yltää tiiltä griinille myös lyhyillä par-nelosilla, mutta hole in onet par 4 -rei’illä ovat erittäin harvinaisia. Mitä pidemmästä matkasta on kyse, sitä pienempi on hole in onen todennäköisyys, vaikka se riippuu myös muista tekijöistä kuin pelkästä reiän pituudesta.

Ainoastaan rei’illä 15 ja 16 ei ole vielä poimittu yhtään avauslyöntiä reiästä.

Suomen ainoa 18-reikäinen kenttä, jossa mahdollisuus hole in oneen tarjoutuu jokaisella reiällä, on Kemiönsaaressa sijaitseva Bjärkas Golf. Se on maamme ainoa 18-reikäinen par 3 -kenttä.

Vuonna 2006 avatussa Bjärkasissa on pelattu kentän perustajan ja omistajan, Fredrik Bergholmin, arvion mukaan yhteensä runsaat 65 000 kierrosta. Se tarkoittaa, että Bjärkasissa on päästy yrittämään hole in onea noin 1,2 miljoonaa kertaa. Noin joka 9600:s avauslyönti on löytänyt tiensä reikään, sillä hole in oneja oli tehty Bjärkasissa tätä kirjoitettaessa yhteensä 125 kappaletta.

Bjärkas Golfin hole in one -galleriaan on saanut nimensä yhteensä 86 eri pelaajaa.

Golfin harrastajan keskimääräinen todennäköisyys hole in onen tekemiseen on noin 1:12 500, vaikka todennäköisyys vaihteleekin huomattavasti eri reikien välillä.

Holarin tekeminen Bjärkasissa on siis keskimäärin aavistuksen helpompaa mutta kuitenkin samassa suuruusluokassa kuin golfkentillä keskimäärin. Bjärkasissakin on kuitenkin kahdeksan reikää, joilla hole in one on ollut keskimääräistä todennäköisyyttä (1:12 500) harvinaisempi.

Bjärkasissa on juhlittu hole in onea kahta reikää lukuun ottamatta kentän kaikilla rei’illä. Ainoastaan rei’illä 15 ja 16 ei ole vielä poimittu yhtään avauslyöntiä reiästä. Eniten hole in oneja on tehty kentän lyhimpiin kuuluvilla rei’illä kuusi (21 kpl) ja seitsemän (19 kpl).

Käytetyimmältä keltaiselta tiiltä pelattaessa Bjärkasin reikien pituudet vaihtelevat 64:n ja 147:n metrin välillä. Bjärkasin hole in onet on tehty keskimäärin 86 metrin matkalta.

Antoisin vuosi on ollut toistaiseksi kausi 2012, jolloin hole in oneja tehtiin peräti 18.

Yleisin hole in oneen käytetty maila on ollut pitching wedge, jolla on tehty lähes joka kolmas (32 %) Bjärkasin holareista. Kaikkiaan 70 prosenttia holareista on tehty bägien wedge-valikoimaa hyödyntäen. Draiverilla, hybridillä ja rautaviitosella on kullakin tehty yksi ässä.

Hole in onen Bjärkasissa on tehnyt yhteensä 86 eri pelaajaa, joista 24 % on ollut naisia. Bjärkasin itseoikeutettu holarikuningas on kentän isäntä ja omistaja Fredrik Bergholm, joka on myös suunnitellut kentän yhdessä isänsä Magnus Bergholmin kanssa. Fredrik Bergholm on tehnyt yhteensä peräti kymmenen hole in onea, ja Magnuskin on osunut kahdesti, aivan kuten myös Fredrikin äiti Margita.

Jan-Olof Ginlund ja Tobias Simola ovat iskeneet holarin viidesti, ja viidellä eri pelaajalla on Bjärkasin holaritaulussa neljä kiinnitystä. Useamman kuin yhden hole in onen on tehnyt 17 eri pelaajaa.

Bjärkasin kahdellatoista täydellä pelikaudella (2007–2018) on tehty yhteensä 118 holaria eli keskimäärin vajaat kymmenen holaria kautta kohti. Antoisin vuosi on ollut toistaiseksi kausi 2012, jolloin hole in oneja tehtiin peräti 18.

Kahdella edellisellä kaudella Bjärkasin holarihanat ovat olleet hyytymään päin, sillä vuonna 2017 tehtiin vain seitsemän ja viime kaudella ainoastaan kuusi hole in onea.

Kuluva kausi on kuitenkin alkanut Bjärkasissa ennätystahtiin. Marianne Rönnholm iski toukokuun 10. päivänä jo kauden kuudennen hole in onen.

Lue seuraavaksi: Bjärkasissa tehtiin golfhistoriaa – kaksi hole in onea peräkkäisillä rei’illä!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje