Mikkelin kaupungin vahva panos 60-luvulla uuden seuran tukemisessa maa-alueen nimellisen vuokran, kentän rakentamisen ja hoitamisen osalta ovat osa kauneinta suomalaista golfhistoriaa.
Golfpallo pyöri Mikkelissä jo 1950-luvulla, mutta lentoon se singahti vasta 1960-luvulla. Kaksi pelistä innostunutta, johtaja Reino Laitinen ja konttoripäällikkö Elias Saastamoinen tapasivat sattumalta vanhan ampumaradan aukiolla. Syntyi idea golfseuran perustamisesta ja kentän rakentamisesta Mikkeliin. Mikkelin Golf r.y. perustettiin 7. kesäkuuta 1967.
Elias Saastamoinen valittiin puheenjohtajaksi, Reino Laitinen sai hoitaakseen sihteeri-rahastonhoitajan tehtävät.
Pienestä joukosta 540 jäsenen suurseuraksi
Golf oli pieni laji Suomesa vuonna 1967. Mikkelissä pelaajia oli ensimmäisellä kaudella parikymmentä ja koko maassa vain 1 132. Vuosituhannen taitteessa jäsenmäärä ylitti Mikkelin Golfin osalta 500 rajan ja on sinne myös vakiintunut.
Elias Saastamoisen puheenjohtajakaudella 1967-1970 päästiin pelaamisen makuun.
”Lentokentän laidalla oli kuusi lyhyttä reikää ja pisinkin vain 240-metrinen. Kun ne kierrettiin kolmasti, ,saatiin kasaan 18 reikää. Viheriöt muistuttivat pyöreytensä johdosta kuun maisemaa”, jo seuran ensimmäiseen hallitukseen kuulunut kunniajäsen Erkki Inoranta muistelee.
Kaupungilla vahva panos kentän rakentamisessa
Yrjö Valkosen puheenjohtajakaudella 1971-1979 kenttä muotoutui monien vaiheiden jälkeen. Kentän viereinen lentokenttä tarvitsi kiitoradan laajennukseen maata seuran käytössä olleelta alueelta.
Tässä vaiheessa Erkki Inoranta nousi suureen rooliin neuvoteltuaan Mikkelin Golfille laajemman, 20 hehtaarin kokoisen alueen.
Tuolloin ainakin Mikkelissä päätöksenteko oli mutkatonta, asian päätti ilman valtuustokäsittelyä apulaiskaupunginjohtaja Eero Tiensuu, joka myös suoritti uuden kentän avauslyönnin.
”Seuran kannalta parasta oli se, että kaupungin puistotoimen osasto myös rakensi kentän, joka valmistui syyskuussa 1976. Se vastasi pitkään myös kentän hoidosta veloituksetta ja avusti seuraamme monin erilaisilla materiaaleilla, laitetoimituksilla ja toiminta-avustuksilla”, Inoranta jatkaa.
Mikkelin Golf ei maksanut alkuun maa-alueesta lainkaan vuokraa. Nykyään kaupunki muistaa vuokralaistaan nimellisellä 50 euron laskulla vuosittain, joten Mikkelissä golfseuran toiminalla nähdään kaupungille arvoa.

Mikkelin lentokenttä on lähinaapuri ja tae sille, että golfkentän alueelle ei ole tulossa asuinaluetta. Yhdeksikön tiiauspaikka rajoittuu käytännössä kiitorataan.
Puitteet kohenivat Unto Suutarin puheenjohtajakaudella 1980-1990. Klubitalon virkaa hoitaneen vanhan junanvaunun tilalle rakennettiin hirsinen klubitalo 1986 Lentokentänkadun varrelle. Lisäksi kenttä laajeni Naistinki-joen länsipuolelle. Jäsenmäärä kasvoi runsaasta sadasta vajaaseen kolmeensataan
Tarjonnan kasvu lisäsi pelaajien määrää Mikkelissä
1980-luvulla ja erityisesti osakeomisteiset kentät lisääntyivät. Mikkelin Golf on kuitenkin pysynyt yhdistyspohjaisena kenttänä.
Kilpailu golfaajista kiristyi Mikkelissä Kalevi Maisosen puheenjohtajakaudella 1991-2002. Uusi seura Golf Porrassalmi teki Annilaan Mikkelin toisen golfkentän. Mikkelin Golf kuitenkin pärjäsi kisassa ja kehittyi. Klubitaloa laajennettiin, kastelujärjestelmä asennettiin ja harjoitusalue rakennettiin.
”Yhteistyö Annilan ja MG:n välillä toimii oikein hyvässä hengessä. Juniorit ovat samoissa valmennusryhmissä, pelaamme seuraotteluita. Tarjonnan lisääntyminen lisäsi myös kysyntää”, 18 reikäistä Annilaa edustava Golfliiton hallituksen jäsen Harri Marjala iloitse.
Annilassa on reilut 800 jäsentä, Mikkkelin Golfissa 540.
MG:n organisaatio vahvistui Pasi Piispan puheenjohtajakaudella 2003-2009, kun seura palkkasi ensimmäisen päätoimisen kentänhoitajan. Vanhentunut ja ahdas klubitalo purettiin ja tilalle rakennettiin nykyajan vaatimukset täyttävä rakennus 2009.
Naiset ja seniorit vahvasti esillä
Jukka Härkönen on toiminut seuran puheenjohtajana vuodesta 2010. Kahvilatoiminnan ansiosta seuran liikevaihto on noussut yli 200 000 euron vuodessa. Lyöntipaikkoja ja kastelujärjestelmä on uudistettu. Kalustossa on päästy omavaraisuuteen.

Todellinen drawta pelaavan unelmakenttä. Mikkelissä neljä reikää yhdeksästä kääntyy vasemmalle, yksikään ei taivu oikealle. Kuva ykköseltä.
”Mikkelin Golfissa on perinteisesti vahva kilpailukulttuuri, nais-ja senioritoiminta. Seuran kasvatti Leena Makkonen kiertää Letaccess Touria. Naistoimikunta on saanut naiset hyvin pelaamaan ja kilpailemaan. Myös seniorit ovat olleet aina aktiivisia, Jukka Härkönen kehuu.
Lentokentänpuiston kenttä on ahkerassa käytössä. Pelikierroksia kirjattiin kaudella 2016 ennätysmäärä, lähes 16 000. Seuran jäsenmäärä on kasvussa ja talous kunnossa.
Erkki Inorannalla edelleen vauhti päällä
Erkki Inoranta aloitti golfin pelaamisen jo 1960 -luvun alussa muutettuaan Mikkelistä Lahteen töihin.
”Pomo käytännössä pakotti. Lahdessa järjestettiin 1961 ensimmäinen paikallinen Firma Golf. Mittapuku Oy:n omistaja ja silloinen huippupelaaja Kalevi Lamppu oli päättänyt, että hänen firmansa voittaa. Olin joukkueessa mukana ja voitettuamme sain 1000 silloisen markan palkankorotuksen”, Inoranta naurahtaa.
Palattuaan Mikkeliin hieman ennen seuran perustamista Inorannan kokemukselle Lahden vuosista oli käyttöä.
”Vapaaehtoistoiminta on aina ollut Mikkelin Golfin kantava voima. Toimin pitkään rahastonhoitajana ja sihteerinä sekä hallituksen jäsenenä.”
Inoranta sai tehtäväkseen myös suunnitella nykyiselle alueelle rakennetun kentän, josta noin 85 prosenttia on edelleen sellaisenaan käytössä.
”Mikkelin Golfissa oli etenkin ensimmäisten vuosikymmenien aikana muutamia toimintaan vahvasti vaikuttaneita perheitä, joiden jäsenet ottivat isompia rooleja toiminnan pyörittämisessä. Kun väkeä on tullut lisää, vapaaehtoistoiminnassakin taakka on jakaantunut tasaisemmin.”
Hän voitti lukusia MG:n mestaruuksia ja kiersi Suomea nousten hyväksi kansallisen tason kilpapelaajaksi. Peliura jatkuu edelleen pojat 75+ sarjassa, jossa aiempien seniorisarjojen malliin on tullut kärkisijoituksia.
”Kentän sijainti vain neljän kilometrin päässä keskustasta on suuri voimavara. Poljen pyörällä pelaamaan yhdeksän tai 18 reikää ja tapaamaan kavereita, mailat ovat näppärästi kaapissa”, kuusi hole in onea tehnyt Inoranta kertoo päivärutiineistaan.
Viimeiset 14 talvea hän on viettänyt Thaimaan Pattayalla. Kierroksia kertyy vuosittain noin 160, joista 50 kilpailuissa.
”Ei tätä malta lopettaa, peli-iloa on vielä tallella ja vaihtelua tuovat kisareissut muille kentille”, lopettaa haastattelun Erkki Inoranta, jonka golfin aloittamisesta tulee kesäkuun 15. päivä kuluneeksi 56 vuotta.
Mikkelin Golfin 50-vuotisjuhlaa vietetään klubilla lauantaina 1. heinäkuuta.
Lähteenä käytetty myös Aarre Kunnaksen kirjoittamaa historiikkia ”Perheiden klubista vahvaksi kilpaseuraksi – Mikkelin Golf 1967-2017”