21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Linna Golfissa juhlitaan pelaamalla

Linna Golfin kuvatuin väylä on kentän yhdeksäs. Väylälle tulleen avauksen jälkeen on edessä haasteellinen nosto vesiesteen yli.

Peter Thompson ja <a href=Mikko Ilonen Linna Golfin avajaisissa 1.8.2005" src="/wp-content/uploads/2015/08/05091410290897.jpg">

Peter Thompson ja Mikko Ilonen Linna Golfin avajaisissa 1.8.2005

Kun Linna Golfin kenttä loppukesästä 2005 avattiin, tilaisuutta oli juhlistamassa viisinkertainen Open Championhipin voittaja Peter Thompson. Legenda pelasi kierroksen ja suitsutti näkemäänsä monin superlatiivein. Myös Vanajanlinnan yhteistyökumppaneihin lukeutunut Mikko Ilonen oli paikalla pitkän putterinsa kanssa.

Ensimmäinen oma kierrokseni Linna Golfissa osui samaan päivään. Mieleen jäi kentän valmius, siistit tiiausboksit, moitteetttomat väylät ja upeat viheriöt. Bunkkerihiekka jäi myös mieleen, koin sen koostumukseltaan varsin erikoiseksi, raskaaksi. Sama tunne vaivaa kymmenen vuotta myöhemmin, up & downin saaminen bunkkerista onkin Linnna Golfissa kaikille pelaajille huomattavasti tavanomaista suurempi haaste.

Wow-efekti meni kuitenkin ensimmäisellä kerralla läpi pään, Kytäjä Golfin rinnalle ja vertailukohdaksi oli valmistunut todella upea kokonaisuus.

Kymmenen vuoden aikana Linna Golfissa on tapahtunut paljon. Kenttä ja sen hulppea klubitalo nousivat nopeasti yritystapahtumien järjestäjänä ykkösketjuun paitsi volyymillä, myös hinnalla. Amatööri-ja ammattilaiskisoja on järjestettu runsaasti, tälläkin saralla tunnustusta on tullut myös maamme rajojen ulkopuolelta.

”Todella hyvä olo on siitä, että juhlavuonna kenttä on jos mahdollista, paremmassa kunnossa kuin koskaan,” määrittää Pekka Vihma, Vanajanlinnan hotelli-ja ravintolabusineksen yrittäjäparivaljakon toinen osapuoli.

Vihman lausunto pitää pitkälti paikkansa. Linna Golf saa paljon kredittiä myös siitä, että kentän kunto on pysynyt vuodesta toiseen erittäin hyvänä.

”Olemme monella tavalla jopa maineemme vankeja. Kun pelaajat on totutettu hienohin, nopeisiin ja silti sopivan pehmeisiin viheriöihin, tuosta standardista ei voi lipsua”, lisää Vihman yhtiökumppani MikaWalkamo, jonka luottamustoimiin kuuluu mm. puheenjohtajuus Suomen PGA:ssa.

Suomenylivoimaisesti parhaat viheriöt on varsin yleisesti liitetty määritelmä Linna Golfiin.

Suomenylivoimaisesti parhaat viheriöt on varsin yleisesti liitetty määritelmä Linna Golfiin.

Asiantuntijoiden ja pelaajien arvioissa Linna Golfin viheriöt ovat olleet vuodesta toiseen parhaita maassamme.

”Hyvin suunniteltu, huolella rakennettu ja ammattitaidolla hoidettu. Kenttämestari Markku Leskinen on ammattimiehistä parhaita. Viheriöistä saa jyräämällä ja leikkaamalla nopeita muuallakin, mutta pehmeyden ja pelattavuuden yhdistäminen tähän kokonaisuuteen on huomattavasti vaikeampaa,” Mika Walkamo tiivistää.

Kommunistien koulutuskeskuksesta golfresortiksi

Mika Walkamo ja Pekka Vihma aloittivat hotelli-ja ravintola-alan yrittäjinä Vanajanlinnassa 90-luvun jälkipuoliskolla. Pitkän ja moninaisen historian kokenut Vanajanlinna oli tätä ennen toiminut vuosikymmeniä kommunistisen puolueen koulutuskeskuksena Sirola-opisto nimellä.

Yrittäjät saivat hotelli-ja ravintolatoiminnan pyörimään, kesä oli kuitenkin hiljaista aikaa kongressi-ja kokoushotellille.

”Mietimme monia vaihtoehtoja, joilla saisimme vapaa-ajan lomailijoita Vanajanlinnaan. Aktiviiteeteista olivat esillä mm. tennis ja purjehdus. Matkailualan messuilla meille muistutettiin siitä, että golfturistit käyttävät jopa moninkertaisesti rahaa muihin matkaajiin nähden,” Mika Walkamo taustoittaa.

15 miljoonan investointi

Suuri strateginen ratkaisu oli se, että Vihma ja Walkamo päättivät panostaa laatuun, rakentaa kentän ja kokonaisuuden, joka poikkeaa olemassa olevasta.

Kentän ja harjoitusalueiden rakentamiskustannukset olivat noin kahdeksan miljoonaa euroa, klubitalon ja muiden puitteiden seitsemän miljoonaa.

Hallituksen puheenjohtaja <a href=Mika Walkamo (edessä) ja toimitusjohtaja Petri Keskitalo (takana) linjaavat Linna Golfin toimintamalleja." src="/wp-content/uploads/2015/08/12051108185440.jpg">

Hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo (edessä) ja toimitusjohtaja Petri Keskitalo (takana) linjaavat Linna Golfin toimintamalleja.

Vanajanlinnan isännät eivät ujostelleet viestinnässään kenttää markkinoidessaan ennen sen avaamista. Otsikoihin nousivat suuret kansainväliset kilpailut, näyttävät yritystapahtumat ja asema maamme kenttien ykkösketjussa.

Yritystilaisuuksien järjestämisestä onkin muodostunut Linna Golfin leipälaji ja tärkein tulonlähde.

Taloudelllinen yhtälö on Linna Golfissa haastava. Osakkeista osa on edelleen myymättä, vastikkeiden osuus tulobudjetista on varsin pieni. Velkaa yhtiöllä on huomattavasti keskimääräistä enemmän.

Yhtenä osana velkataakan keventämiseksi Linna Golf myi vastikään klubitalonsa Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennialle jääden tiloihin vuokralaiseksi.

”Kovalla työllä ja erittäin osaavan henkilökunnan avulla olemme pärjänneet ja vakiinnuttaneet asemamme kotimaisella golfkartalla. Uusia ideoita ja virityksiä kehitellään, mutta tärkeintä on se, että perustuote kenttä ja sen oheispalvelut ovat joka päivä ensiluokkaisessa kunnossa,” Walkamo toteaa.

Kohden monipuolisempia palveluita

Vanajanlinnaa voidaan perustellusti kutsua golfresortiksi. Päärakennuksen hotelli-ja ravintolapalvelut ovat oleellinen osa kokonaisuutta. Isännät ovat suunnitelleet alueelle mm. kylpylää, uusiksi harrastusmahdollisuuksiksi tennistä sekä beach-volleyta.

Talouden taantuman johdosta visioissa olleet hotellihanke sekä uusien vapaa-ajan asuntojen rakentaminen ovat toistaiseksi jäissä.

”Kansainvälisiä ja kotimaisia huippukisoja haluamme järjestää jatkossakin. Erittäin tärkeä kumppani ja tukijalka on European Tour Courses, jonka jäseniä olemme olleet alusta alkaen. Yhteistyö on moninaista, vaihdamme ajatuksia ja kokemuksia, osakkaamme pelaavat muilla ketjuun kuuluvilla kentillä huokeammalla hinnalla,” Walkamo kertoo.

Nimellä on väliä

Linna Golf on profiloitunut luksuskentäksi ja sellainen se kaikkien palveluidensa osalta onkin. Hintataso on kentällä ja ravintolapalveluissa haitarin yläpäästä.

Yritystilaisuuksien ja osakkaiden pelaamisen lisäksi Linna Golfissa on selkeästi aktivoiduttu markkinoimaan palveluita greenfee-pelaajille erilaisin paketoinnein.

Hinta joustaa luksuskentälläkin ajankohdan mukaan.

Juhlaviikon maanantaina (3.8) Linna Golfissa vieraspelaajat pääsivät kentälle 10 euron hintaan, samanlainen tarjous on voimassa aamun pelaajille tulevana sunnuntaina.

Roope Kakon European Tourin voiton kunniaksi kaikki Roope-nimiset vieraspelaajat kiertävät keskiviikkona ilmaiseksi, muutkin 45 euron hintaan.

Golfpiste onnittelee kymmenvuotiasta Linna Golfia.

Pekka Vihma ja Mika Walkamo tekivät suomalaisen golfin eteen erittäin tärkeän päätöksen liittäessään lajin Vanajanlinnan palveluiden joukkoon, siitä kiitos ja syvä kumarrus.

Teemu Tyry

Linna Golf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje