14.–21.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][8]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kytäjä korjaa griinit siirtonurmella – uusittu South East -kenttä aukeaa vasta heinäkuussa

Kytäjä Golfin South East -kenttä avataan ensi kaudella vasta heinäkuussa. Kuva Lassi Pekka Tilander

Kytäjä Golf investoi 350 000 euroa South East -kentän massiiviseen griiniremonttiin.

Toimitusjohtaja Jukka Koivu on tehnyt vahvoin äänenpainoin selväksi, että Kytäjä Golf haluaa palata Suomen ykköskentäksi. Puheita on seurannut myös tekoja. Kytäjä Golf järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi investoivansa 350 000 euroa South East -kentän griinien pintojen uusimiseen. Samalla viheriöiden heinälajike vaihtuu luhtaröllistä rönsyrölliin.

”Kentänhoito on meille selkeä ykkösprioriteetti. Jos ei kenttä ole kunnossa, puitteet eivät auta yhtään”, Koivu kertoo.

Investointipäätöksen tärkeimpänä perusteena ovat Kytäjän pitkään jatkuneet kunto-ongelmat. Kytäjän alkuperäisten luhtarölligriinien pinnan alle on kertynyt vahva kuitukerros, joka haittaa veden ja ravinteiden kulkeutumista viheriön eri kerroksiin.

”Kentän taso varsinkaan keväisin ei ole vastannut asiakkaiden odotuksia”, syyskuussa Kytäjän uutena kenttämestarina aloittanut Antti Koskela kertoi.

Luhtarölligriinit ovat erinomaisia pelata silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Heinälajikkeen saatavuus on kuitenkin tällä hetkellä todella heikkoa. Pohjoismaihin toimitetaan tänä vuonna yhteensä vain noin sata kiloa siemeniä. Jos kaikki Suomeen saapuva luhtarölli käytettäisiin Kytäjällä, se riittäisi ainoastaan yhdeksän reiän hoitamiseen.

Siemenen heikko saatavuus on aiheuttanut ongelmia viheriöiden hoitamiseen.

”Luhtaröllin itämisaika on selvästi rönsyrölliä hitaampia. Siinä missä rönsyrölli kasvaa viheriöiden ilmastuksen jälkeen itsestään nopeasti umpeen, luhtarölligriineillä hiekoitetut holkitusreiät pitäisi kylvää umpeen”, Antti Koskela kertoo.

South Eastin viheriöremontti päätettiin tehdään kertarysäyksellä. Ensin kasvusto kuoritaan pois. Sitten ehostetaan viheriöiden kasvualustaa, jonka päälle asennetaan siirtonurmi. Espanjasta saapuu keväällä kylmäkuljetuksena neljätöistä rekallista ja yhteensä puolitoista hehtaaria siirtonurmea, valmista viheriöpintaa. Määrä kattaa kaikki SE-kentän viheriöt sekä putti- ja chippigriinit.

Siirtonurmen toimittaja Novo Greenin nurmia on käytetty aiemmin muun muassa Espanjan kärkikentillä Valderramassa ja PGA Catalunyassa, samoin Real Madridin kotistadionilla Santiago Bernabéulla.

Koskela kertoo, että remontti on oikeastaan jo alkanut tämän vuoden toukokuussa, kun tulevat siirtonurmet on kylvetty Espanjassa, viileissä olosuhteissa Madridin pohjoispuolisilla ylänköalueilla. Ensi keväänä peliin tulevat siis noin vuoden vanhat viheriöt. Kentästä saadaan hoidettavampi ja viheriöiden laatu ja samalla pelattavuus paranevat.

Työt on tarkoitus aloittaa ennen vappua, ja niiden arvioidaan kestävän noin yhdeksän päivää. Sen jälkeen griinejä hoidetaan vielä tehostetusti reilun kuukauden ajan. Uusitulle South East kentälle päästään pelaamaan ensi kaudella arviolta heinäkuun alussa.

”En usko, että kukaan pelaaja tietää heinäkuussa griinien olevan siirtonurmea, elleivät he asiasta erikseen tiedä”, Koskela uskoo.

Ensi vuoden aikana myös South Eastin hiekkaesteet muotoillaan uudelleen ja kentän kuivatusta parannetaan.

Kytäjä arvioi hankkeen kokonaiskustannuksen olevan 350 000 euroa. Tarvittava investointipääoma on tarkoitus kerätä rahoitusvastikkeena, jonka suuruus on noin 220 euroa osaketta kohti.

Jukka Koivun mukaan on erittäin todennäköistä, että vastaava toimenpide tehdään myöhemmin myös North West -kentälle. Ensin halutaan kuitenkin nähdä, miten South Eastin griiniremontti onnistuu.

Viime tiistaina julkaistussa Kenttärankingissa Kytäjä joutui jälleen pettymään molempien kenttien sijoituksen pudottua kahden vuoden takaisesta arvioinnista. South East oli kokonaisrankingissa viidestoista, North West vasta sijalla 26.

”Linna Golf on tällä hetkellä selkeä ykköskenttä Suomessa”, Jukka Koivu myöntää. ”Teemme hyvää yhteistyötä ja kiritämme toisiamme. Mutta olen ilmoittanut heille, että tulemme menemään ohi.”

”Mutta Suomen mestaruus ei ole meille se juttu, joka riittää. Haluamme vähän enemmän”, Koivu sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • ep2305 says:

  Tässä on tekemisen meininkiä! Saisivat monet muutkin kenttäyhtiöt ottaa mallia ja uskaltaa tehdä päätöksiä. Parisataa euroa per osakas on mitätön hinta siitä, griinit ovat huippukunnossa vuosia eteenpäin.

 • Far And Sure says:

  Tämä herättää moniakin ajatuksia:

  -Toivottavasti nämä Golflehden / Golfpisteen kenttägallupit eivät rupea liikaa ohjaamaan kenttien muokkaamista

  -Jos bunkkereita muotoillaan uudelleen, toivottavasti tämän suunnittelee joku erittäin teräväkynäinen ammattilainen (LPT tai parempi)

  -Viestinnässä kannattaisi olla vähemmän räyhäkäs sillä siirtonurmen sopeutuminen on tapauskohtaista eikä erinomainen pelattavuus ole todennäköistä ensimmäisen vuoden aikana.

  -Rönsyrölli vaatii varjotonta kasvupaikkaa, joten muutama puukin kannattaa Southe Eastin griinien reunoilta vielä kaataa.

  -Olisiko tässä nyt myös mahdollisuus tehdä griineistä kiinnostavamman muotoiset ja viedä roughia kauemmas, muodostaen rulalavampia ja taktisempia griiniympäristöjä joissa bunkkerit eivät ole hukkuneet tiukkaan roughiin?