27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kunnan maakaupat jouduttamassa Golf Pirkkalan pitkään ja hartaasti odotettua kenttälaajennusta

Golf Pirkkala aikoo laajentua ensi vuosikymmenellä 36-reikäiseksi golfkeskukseksi. Kuva: GeoPass Company Oy

Uusien väylien rakentaminen voi parhaassa mahdollisessa tapauksessa käynnistyä jo ensi keväänä.

Golf Pirkkala sai tällä viikolla iloisia uutisia, kun Pirkkalan kunnanhallitus ilmoitti ostavansa kentän länsipuolella olevan 20,6 hehtaarin kokoisen maa-alueen yksityiseltä maanomistajalta. Suunnitteilla olevassa kehätien eteläpuolisessa osayleiskaavassa kyseinen alue on alustavasti merkitty urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi.

Kunta ja kenttäyhtiö ovat neuvotelleet pitkään kentän laajentamisesta, mutta suunnitelmia on hidastanut maanomistus. Golf Pirkkalalla on pitkällä tähtäimellä aikomus laajentua 36-reikäiseksi golfkeskukseksi. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus rakentaa 6–9 uutta väylää.

Golf Pirkkala vuokrasi kunnalta viime kesänä noin 10 hehtaaria maata, mutta kyseinen ala riittää vain muutaman pitkän väylän pohjaksi. Kunnalla on neuvoteltujen maakauppojen myötä mahdollisuus vuokrata kenttäyhtiölle sen verran lisämaata, että se riittää yhdeksän reiän laajennukseen. Nykyinen 18-reikäinen kenttä sijaitsee kunnan omistamalla vuokramaalla.

Kenttäyhtiö on valinnut projektin vetäjäksi Turnkey Golfin, joka käynnistää ensimmäiseksi kenttäarkkitehdin kilpailutuksen. Uuden kentän suunnittelija valitaan loppuvuoden aikana.

Suunnittelijalla määritetään Golf Pirkkalan oma visio

Lontoossa toimivan Turnkey Golfin taustalla olevat Jim Ferguson ja Kai Hulkkonen saapuvat marraskuun lopulla Golf Pirkkalan syysyhtiökokoukseen, jossa osakkaat voivat esittää heille kysymyksiä projektiin ja uuteen kenttään liittyen.

Emme lähtökohtaisesti aio perustaa uutta osakeantia.

”Valitulle suunnittelijalle määritetään Golf Pirkkalan oma visio uudesta kentästä osakkaille lähetetyn kyselyn ja syysyhtiökokouksen pohjalta ”, sanoo kenttäyhtiön toimitusjohtaja Markus Junni.

Tarkemmat kustannukset selviävät, kun uusille maa-alueille päästään tekemään maatutkimuksia. Ennakkoarvioiden mukaan yhdeksän reiän rakentamisen kustannukset liikkuvat kahden–kolmen miljoonan euron tuntumassa. Kulut oletettavasti katetaan osittain osakkeenomistajilta perittävillä maksuilla ja osittain pankkilainana.

”Emme lähtökohtaisesti aio perustaa uutta osakeantia. Keskeisenä ajatuksena on saada lisää pelitilaa nykyisille osakkaille. Meillä on aivan liikaa pelioikeuksia 18-reikäiselle kentälle.”

Yli 2500 jäsenen Golf Pirkkalan neljän eri sarjan osakkeet tuottava 1155 pelioikeutta, jotka kaikki ovat käytössä. Kentällä pelataan vuosittain yli 35 000 kierrosta.

Golfkenttä sijaitsee lentoaseman läheisyydessä ja kuuluu lentomelualueeseen. Kyse on raakamaasta, mihin kunta ei voi kaavoittaa mitään. Sillä on oma vaikutuksensa maa-alueen vuokrahintaan, joka lienee ilmeisen kohtuullinen.

Toimitusjohtaja Markus Junni odottaa innolla uusia aikoja. Kuva: Golf Pirkkala

Talven aikana on Pirkkalassa tarkoitus suunnitella uudet yhdeksän reikää ja tehdä nykyisille väylille 10–18 perusparannussuunnitelma. Suunnittelutyöt talousarvioineen pyritään saamaan valmiiksi kevääksi 2024.

”Lopullinen hyväksyntä kenttälaajennuksesta tapahtuu varsinaisessa yhtiökokouksessa keväällä 2024. Silloin on tiedossa tarkat suunnitelmat ja kustannukset. Kun päätös on syntynyt, laajennus voitaisiin käynnistää välittömästi, mutta viimeistään alkukesästä”, kerrotaan Golf Pirkkalan nettisivuilla olevassa tiedotteessa.

”Mikäli laajennus toteutuu, pystymme pitämään koko rakennustyön ajan 18 väylää auki”, Junni tähdentää.

Hän toteaa, ettei kenttäarkkitehdin kilpailutuksessa ole tarkoitus tavoitella ”maailman parasta ja kalleinta suunnittelijaa”. Projektia tehdään omille pelaajille, mutta kunnianhimoisesti. Golf Pirkkalan tahtotila on nousta tulevaisuudessa Suomen top 10 -kenttien joukkoon.

Laajennusprosessi ollut kahdeksan vuotta kenttäyhtiön strategiassa tärkeimpänä painopistealueena.

Nykyisten väylien 10–18 Master Plan sisältää lyöntipaikkojen suurentamista ja lisäämistä sekä bunkkereiden kunnostusta. Pirkkalan kenttä on valmistunut 2000-luvulla, mutta sillä on ehditty tehdä paljon remonttia.

”Korjausvelkaa meillä on kohtalaisen vähän”, Junni kertoo.

Viimeinen silaus ensi kevään yhtiökokouksessa

Vaikka Golf Pirkkala ja Pirkkalan kunta eivät vielä ole tehneet uutta vuokrasopimusta lisämaasta, oli kunnan neuvottelemat maakaupat merkittävä askel kohti uuden kentän rakentamista.

Golf Pirkkalassa on  yritetty saada laajennusprosessia käyntiin 13 vuotta, ja viimeiset kahdeksan vuotta se on ollut kenttäyhtiön strategiassa tärkeimpänä painopistealueena. Lienee selvää, että osakkaat seisovat hankkeen takana, kun projektille haetaan viimeistä silausta kevään 2024 yhtiökokouksessa.

”Tampereen seudun kaikki kentät ovat täynnä, joten onhan tämä toteutuessaan erinomainen asia.”

”Pelitilan puute näkyy selvimmin siinä, että tällä hetkellä osa seuramme junioreista joutuu käymään Lempäälässä pelaamassa, kun omalla kentällä ei ole tilaa. Laji ei voi kasvaa täällä nykyisissä puitteissa. Meillä mahtuu uusia pelaajia enää harjoitusalueille”, Junni toteaa.

Uuden kentän jälkimmäisen ysin osalta ei Pirkkalassa aiota pitää kiirettä. Sen vuoro tulisi arviolta joskus 2030-luvulla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje