18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kohonneet rakennuskustannukset tuntuvat Pickala Rock Resortissa, mutta projekti soljuu eteenpäin

Uusin kuva Pickala Rock Resortin par 3 -kentästä. Kuva: Lassi-Pekka Tilander

Pickala Rock Resortiin valmistuu 9-reikäisen par 3 -kentän lisäksi hotelli kylpylöineen ja asuntoja. Kaikki maksaa enemmän, mitä projektin alkuvaiheessa pystyi ennakoimaan.

“Alkuun kustannusarvio oli 4 miljoonaa euroa plus klubitalo. Nyt arvio on viisi miljoonaa plus klubitalo”, kertoo Pickala Rock Resortin Jussi Nurmio.

Kuten tiedetään, kustannukset yhteiskunnan joka osa-alueella ovat kasvaneet. Tämä tuntuu erityisesti uusissa rakennuskohteissa, ja yksi sellainen on menossa Pickalassa. Pickala Rock Resort tuli tänä vuonna ulos kunnianhimoisella ja mielenkiintoisella projektilla, jossa rakennetaan 9-reikäinen par 3 -kenttä ja sen yhteyteen muun muassa asuntoja.

“Alun jälkeen olemme selvästi huomanneet, että maanrakennuksen hinnat ovat nousseet. Energia, raaka-aineet, lannoitteet ja muut. Tällaisen kentän rakentamiseen kohonneet hinnat ovat osuneet aika isostikin”, Nurmio kertoo.

Se, mitä Nurmio kohonneista kustannuksista on mieltä, ei kaikilta osin ole painokelpoista tekstiä. Kaikesta huolimatta projekti etenee vaikka muitakin vaihtoehtoja käytiin läpi.

“Teimme harkintaa kahden vaihtoehdon välillä, eli keskeytetäänkö vai painetaanko eteenpäin. Totesimme aika nopeasti, että nyt keskeyttäminen olisi tehnyt suurempaa harmia, mitä jatkaminen.”

Alueella on tehty jo metsänharvennustöitä. Urakka etenee nyt kahdessa vaiheessa. Ensin tehdään raskaita maansiirtotöitä, jonka jälkeen päästään kentän pintojen rakentamiseen. Tammi–helmikuussa olisi tarkoitus lyödä kuokka kunnolla maahan ja kesän mittaan kentän tulevat pinnat otetaan käsittelyyn.

Kun pelipinnat ovat rakentamisen osalta valmiina, ruohon kunnollinen kasvuaika ottaa oman aikansa. Vielä vuonna 2024 Pickala Rock Resortissa ei pelata. Tällä hetkellä kalenteriin on merkitty ajavaispäiväksi 2.6.2025. Pientä mystisyyden verhoa kyseisen päivämäärän kohdalla pidetään päällä.

“Tuolla päivällä on jokin merkitys, mutta en avaa sitä vielä. Voi olla, että homma alkaa isolla viikonlopulla vielä ennen tuota, mutta kyseiseen päivämäärään tähdätään”, Nurmio raottaa.

Pickala Rock Resort lähti ensi kesänä pelattavan Ladies European Tourin osakilpailun nimisponsoriksi. Kesä-heinäkuussa Pickalassa pelattavan kilpailun aikana pöytään olisi tarkoitus tuoda muutakin kuin vain nimi.

“Me uskotaan, että LET:n aikaan alueen kaavoitus ja suunnittelu on jo tarpeeksi pitkällä pystyäksemme esittelemään koko hanketta. Mahdollisesti voimme järjestää vierailuja alueelle. Ihmiset pääsevät katsomaan aluetta ja mihin tontit tulevat.”

Tuolloin esimerkiksi väylien reititys pitäisi olla hahmottunut. Uudesta asuinpaikasta kiinnostuneet voisivat samalla päästä katsomaan maisemia ja tonttien paikkoja.

Yllätyksiltä ei ole vältytty

Nurmiolla on kokemusta monenlaisista töistä ja projekteista, mutta rakennusbisneksessä ainakaan näin suurelta osin hän ei ole ollut aikaisemmin mukana. Yllätyksiä matkan varrelle on jo osunut.

“Yllättävän työläs kokonaisuus tämä on”, Nurmio naurahtaa.

“Eniten on yllättänyt ehkä se, kuinka paljon ammatti-ihmisiä vaaditaan tällaisen kentän ja alueen rakentamiseen. On tietenkin golfarkkitehti, mutta sen lisäksi on maisema-arkkitehti, alueen arkkitehti, rakentamisen ammattilaiset, kaavoituksen ammattilaiset, juristit ja niin edelleen.”

Pickala Rock Resortin tapauksessa verrattuna pelkän kentän rakentamiseen työtä lisää 25–30 hehtaarin kokoisen alueen kaavoittaminen.

“Kun en ole aikaisemmin tällaista rakennellut, niin siksi se on ehkä yllättänyt. Jollekin alan asiantuntijalle se olisi ollut varmaan ihan normikeissi”, hän sanoo.

Jos rakennuskustannusten nousu on ollut merkittävä negatiivinen nyanssi projektin tässä vaiheessa, niin monesti hankalat lupa-asiat ovat sujuneet mukavammin.

“Kunnassa sekä poliittisella että virkamiestasolla tähän hankkeeseen suhtaudutaan hyvin positiivisesti ja kannustavasti. Varmaan se vaikuttaa, että tämä on jo keskellä golfkeskusta eikä tunkeudu kenenkään alueelle. Ainoat naapurit ovat Pickalan golfkentät.”

Nurmio huomauttaa myös, että Pickala Golfin osakkeenomistajat eivät maksa kentän rakentamisesta mitään. Ei siis ole yllättävää, että osakkeenomistajat ovat olleet positiivisella mielellä hankkeen suhteen.

Vaikka hankkeen rahoittajat joutuvat kaivamaan taskujaan oletettua syvemmältä, niin perusidea ei ole kadonnut tai muuttunut ja niinpä Nurmiokin on kirkkain mielin asian suhteen.

“Hyvällä fiiliksellä tässä mennään eteenpäin!”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

  Range says:

  Kunhan ei vaan olisi tulossa loppujen lopuksi kallis frisbeegolfrata. En oikein ymmärrä kuka ko kentällä tulee pelaamaan, sillä jos Pickalaan menee, niin siellähän on kolme 18 reikäistä kenttää, ja valmiina par 3 harjoitusrata, jolla ei nytkään juuri ole pelaajia.

  No, kaipa tuo rata on sitten vain noiden asuntojen ja hotellin takia rakennettava. Mielenkiintoista nähdä mikä on hotellin käyttöaste varsinkin talvella – jos se joskus sinne nousee.

  Hienoa kuitenkin, että jollain on resurssit ja intoa yrittää!

  xpro says:

  Höpö-höpö projekti, jossa ei ole mitään järkeä. Ei taloudellisesti eikä golfillisesti. Taustoja voimme vain arvailla.

  retkiluistin says:

  Ne, jotka tuntevat k.o. projektin vetäjien taustat voivat jättää arvailut muille. Toiset tekevät ja saavat hyviä asioita aikaan.

  Putti-Possu says:

  Mikäli ymmärsin oikein, projektin tavoite on perinteinen – eli saada rakennusoikeudelle mahdollisimman hyvä hinta, kun voidaan myydä ”metsätontin” sijasta ”näkymä golfkentälle”. Eli raha tehdään myymällä tontteja hyvään hintaan ja golfkentän kannattavuudella ei ole niin suurta väliä. Maisema on siis tärkeä, ei Rock-kentän pelattavuus eikä se, miten hyvin se jatkossa kannattaa. Sen johdosta aika usein käy niin, että kentän rakenteista joudutaan tinkimään, kunhan näyttää ulospäin hyvältä. Silti tästä voi tulla ihan hyvä lisä Pickalan kokonaisuuteen ja minäkin lupaan käydä siellä joskus kokeilemassa, vaikka mieluiten pelaan kuitenkin täysimittaisen Forest-kentän tai kohta uusittavan Park-kentän.