26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kenttävanhus täyttää pyöreitä vuosia

Tunnelmia Aulangon kentän avajaiskisoista 15. syyskuuta 1940. Kuva: Hämeen Sanomat

Aulangon alue sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla Vanajaveden laakson kulttuurimaisema-alueella. Se on ollut asuttu jo esihistorialliselta ajalta lähtien. Suojaisa ja rehevä Vanajaveden laakso on tarjonnut hyviä asuinpaikkoja, peltomaita, niittyjä ja laitumia jo vuosisatojen ajan. Esihistoriallisista kaivauksista ja tutkimuksista esiin tulleet löydöt kertovat että Aulangonjärven rannalla sijaitsevalla Aulangonvuorella on sijainnut rautakauden aikainen muinaislinna. Linnalla oli vuorella erinomainen sijainti, äkkijyrkkä seinämä laskeutuu alas järveen, joten linnaa saattoi lähestyä vain yhdeltä suunnalta. Aulangon linnan tarkoitus oli olla pakopaikka alueen väestölle vaaran uhatessa. Perimätiedon mukaan linna purettiin kun Hämeen Linna rakennettiin 1300-luvulla. Aulangon alueen historia kantaa juurensa kauas menneisyyteen, mutta suomalaisen golfin mittakaavassa historiallinen on myös Aulangon kylpylähotellin vieressä sijaitseva kenttä. Ennen toista maailmansotaa ajoittuneen kentän suunnittelun taustalla oli tarve tuottaa lisää pelitilaa pääkaupunkiseudun lähelle, täydennykseksi Taliin muutamia vuosia aiemmin rakennetulle kentälle.

Olympialaisten tarpeisiin

Suomeen oltiin 30-luvulla puuhaamassa kesäolympialaisia, joiden vip-tarkoituksiin Aulangon kentänkin oli määrä valmistautua. Kentän rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1938, ja Lontoosta kotoisin olevan Fred Smithin luomus oli ensimmäisen kerran pelaajien arvioitavana syyskuussa 1940. Aulangon kentän ensimmäinen kilpailu pelattiin 15. syyskuuta 1940, jonka kaikki osallistujat olivat helsinkiläisiä. Tasoituksellisen kilpailun voitti suomalaisen golfin vahva vaikuttaja ministeri Eljas Erkko. Aamupäivän kierroksen parhaimmistoa olivat Ch. Jensen, E. Vuorenlehto sekä muuan Woodburn, jonka tasoitus oli peräti 2.

Kilpailusta uutisoitiin kaksi päivää myöhemmin paikallisessa Hämeen Sanomissa, jossa ”toivottiin uuden radan innostuttavan myös hämeenlinnalaisia harjoittamaan tätä oivallista peliä.” Pian kuitenkin niin olympialaiset kuin golfin harrastaminen Aulangolla jäivät sikseen, kun toinen maailmansota otti ylivallan Suomessa. Tämän seurauksena Hämeenlinnan seudulla kaikki ravinnon kasvattamiseen kelvannut maa määrättiin hyödyllisempään käyttöön: myös uuden golfkentän paikalla viljeltiin pian perunaa. Sodan päätyttyä hämäläisissä maisemissa vietettiin golfin suhteen hiljaiseloa aina vuoteen 1955, jolloin Aulangon kenttää ryhdyttiin kunnostamaan uudelleen täysin suunnittelija Smithin alkuperäisten piirustusten mukaisesti. Tärkeä rooli ehostamisvaiheessa oli myös Talin silloisella kenttämestarilla Lauri Arkkolalla.

Vanaveden

Vanaveden rantamaisemat istuvat mainiosti Hugon kenttämiljööseen. Kuva: Aulanko Golf

Alkuperäinen

Ajan saatossa Aulangon vanhaan kenttään ei ole kajottu millään tavalla, lukuun ottamatta pieniä muutoksia joidenkin lyöntipaikkojen suhteen. Vuosikymmenien jälkeen ykkösen ja kahdeksikon lyöntipaikkoja jouduttiin olosuhteiden pakosta siirtämään, mutta niiden nykyiset sijainnit vastaavat tällä hetkellä paremmin alkuperäisiä tiiauspaikkoja. Koska Talin nelos- ja viitosväylän sijaintia oli muutettava asuinrakentamisen tieltä kaksikymmentä vuotta sitten, tuli Aulangon puistomaisesta kentästä samalla Suomen vanhin täysin alkuperäisessä muodossaan oleva golfkenttä. Hugo

Kun Aulangolle valmistui vuonna 2006 uusi täysimittainen kenttä, alettiin vanhaa yhdeksän reikäistä kutsua nimellä Hugo perustuen nykyisen Aulangon alueen varsinaisen perustajan eversti Hugo Standertskjöldin etunimeen. Vain yhdeksän reikäisenä ja nykyisille kilpapelaajille väyliltään hieman lyhyeksi käyneenä kenttänä Hugolla ei ole sitten 80-luvun järjestetty arvoturnauksia. Pelillisesti Aulangon vanha kenttä tarjoaa silti tänäkin päivänä melkoisen haasteen kaikentasoisille pelaajille kapeine väylineen ja jylhine puineen. Myös Hugon kaltevat griinit ovat tuottaneet harrastajille aina päänvaivaa. Aulangon Golfklubin jäsenistö viettää vanhan kenttänsä 70-vuotisperustamisjuhlaa Aulangolla, Hämeenlinnassa 18. syyskuuta. Otteet Aulangon historiasta Seppo Saarisen tekstistä.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje