Kartanogolfissa siirryttiin aurinkosähkön käyttöön - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kartanogolfissa siirryttiin aurinkosähkön käyttöön

Ympäristöratkaisuistaan palkittu klubi sai uuden sulan hattuunsa.

Kartanogolf vahvisti asemaansa kenties Suomen ympäristöystävällisimpänä golfklubina otettuaan pari viikkoa sitten käyttöönsä aurinkovoimalan. Sillä tuotetaan kaikki golfkentän tarvitsema sähkö kesäkauden aikana.

Kyseessä on 84 paneelin voimala, jonka teho on 22 kWp. Kokoa paneelilla on 130 m².

”Järjestelmä tuottaa klubitalon sähköstä viidenneksen, tuoden vuotuiseen sähkölaskuun lähes 1500 euron säästön. Sen tuotantoarvio on 18 000 kWh vuodessa eli yhden omakotitalon tarpeen verran”, kenttäyhtiön toimitusjohtaja Petteri Ruuskanen sanoo.

Päätös oman aurinkovoimalan hankkimisesta Kartanogolfiin syntyi osittain klubin vastaanottaman tunnustuksen myötävaikutuksella.

”Saimme viime kevättalvella Suomen Golfliiton ympäristöpalkinnon ja siitä oli uutinen lehdissä. Kerroimme jutussa, että olemme kiinnostuneita aurinkovoimalasta, eikä mennyt aikaakaan, kun saimme viisi tarjousta eri sähköyhtiöiltä.”

”Valintaa helpotti se, että paneeleille oli tarjolla ihanteellinen paikka vanhan klubitalon suoralla kattolappeella, joka on oikeaan ilmansuuntaan, eikä sitä varjosta mitkään rakenteet tai puut. Sähkön kulutus on suurimmillaan juuri kesällä, jolloin järjestelmän tuottokin on suurimmillaan.”

Klubiravintola Kesäkartano sai neljä vuotta sitten Joutsenmerkin.

Mikäli paneelit tuottavat hetkellisesti yli tarpeen, ylimääräinen sähkö syötetään Savon Voiman verkkoon ja siitä sähköyhtiö maksaa Kartanogolfille.

Järjestelmälle tuli hintaa vajaat 30 000 euroa ja Kartanogolf sai sen hankintaan yli 7000 euroa Tekesin myöntämää tukea. Aurinkovoimalalla on 30 vuoden takuu.

En pidä täysin mahdottomana asiana, että hankkisimme tänne joskus toisenkin aurinkovoimalan.

Ruuskanen kertoo, että osakkaat ja jäsenet ovat ottaneet aurinkovoimalan positiivisesti vastaan. Järjestelmä sopii kentän imagoon ja se on paikalla, jonka jokainen huomaa”, hän lisää.

”Jotkut saattavat ajatella, että nuoren teknologian jatkuva kehittyminen pitää sisällään riskin. Minun mielestäni sen kyytiin on hypättävä ennakkoluulottomasti, koska hyödyt on nyt jo nähtävissä. En pidä täysin mahdottomana asiana, että hankkisimme tänne joskus toisenkin aurinkovoimalan.”

Yhtiö on laskenut investoinnille vuosituoton myös 35 vuoden mittaiselle pitoajalle. Laskelman lähtökohtana sähkön hinnan nousu 3 % vuodessa ja invertterin uusiminen kertaalleen tuon pitoajan aikana. Noilla oletuksilla keskimääräinen vuosituotto olisi 2 300 euroa, joka antaa pääoman tuottoprosentiksi 12,3 % ja koko pitoajan tuotoksi 80 500 euroa.

Kartanogolf on esimerkillinen suunnannäyttäjä ympäristötekijät huomioon ottavana kenttäyhtiönä. Sen klubiravintola, Kesäkartano, sai vuonna 2013 Joutsenmerkin ja seuraavana vuonna oli kansainvälisen ympäristömerkin, GEO:n, vuoro.

Kaikki Kartanogolfissa pelanneet eivät olleet tunnistaa kuvasta väylä 15:n vesiestettä remontin jälkeen.

Kenttäalueelle on viritetty myös pitkälti toistasataa pönttöä pöllöille, telkille, kottaraisille ja muille pikkulinnuille – näissä pesintä on varsin aktiivista. Alkukesällä harvinainen mustakurkku-uikku rakensi kelluvan pesänsä vesiesteen rantakaislikkoon.

Viileä kevät haittasi viheriöiden kasvua alkukesästä myös Joroisissa. Nyt ne ovat ehtineet jo hyvään pelikuntoon.

”Kyllä se on valitettavasti näkynyt pelaajamäärissä. Tarinagolfissa viheriöt olivat jo kauden alussa moitteettomat, eikä sieltä ole käynyt normaaliin tapaan vieraspelaajia. Kausi on kuitenkin vielä nuori ja sesonki pyörähtää vasta heinäkuussa kunnolla käyntiin.

Kisojen järjestämisestä on tullut jo rutiinia, eikä niiden takia tarvitse enää jännittää.

”Kentälle ja klubin ympäristöön tehtiin keväällä erilaisia perusparannuksia.

”Ehostimme väylän 15 vesiesteen, ja siitä taisi tulla kentän kaunein paikka. Lisäksi laitoimme väylän poikkiojan umpeen, mitä ainakin naispelaajat ovat kiitelleet. Kevät oli aika työläs, sillä asensimme myös 400 m² pihakiviä klubitalon ympäristön kulkuväylille.”

Tältä talkooporukalta kului 15. väylällä 1200 m² siirtonurmen asennukseen 1 tunti 15 minuuttia.

Kartanogolf isännöi heinäkuun puolivälissä M65-ikäluokan SM-lyöntipeliturnausta. Kyseessä on vuosien 2015–2017 jaksossa kolmas perättäinen kentällä pelattava kotimainen arvoturnaus.

”Kisojen järjestämisestä on tullut jo rutiinia, eikä niiden takia tarvitse enää jännittää. 30 vapaaehtoisen joukko varmistaa, että kaikki sujuu hyvin. Mielellämme näitä turnauksia järjestämme, tämäkin SM-kisa on taloudellisesti hyvä tapahtuma.”

Enää kaksi lainaerää ja sitten se on kokonaan oma.

Kartanogolfin kenttä sopii mitä parhaiten ikämieskisojen näyttämöksi. Se on maastoltaan helppokulkuinen, eikä lay outkaan ole vaativimmasta päästä. Myös siirtymät ovat lyhyet, ja kenttä kaikin puolin turvallinen pelata.

”Meillä on kaikki lähellä, mikä auttaa luomaan tiiviin kilpailutunnelman myös kisakeskukseen.”

Golflehden edellisen kenttärankingin paras hinta-laatusuhde -kategorian voittaneen Kartanogolfin osakkeen yhtiövastike on maltillinen 520 euroa, vuokrapelioikeudella pelaavat maksavat kaudesta 180 euroa enemmän.

”Taloutemme on ihan hyvällä mallilla. Nykyinen klubitalo valmistui vuonna 2010; enää kaksi lainaerää ja sitten se on kokonaan oma”, Ruuskanen iloitsee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje