23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kalajoki Golfissa käy iso tuuli – kaikki avainhenkilöt vaihtoon puolen vuoden sisällä

Kalajoki Golfista poistui saman kauden aikana koko ykköskentällinen avainhenkilöitä muihin maisemiin. Kuva: Kalajoki Golf

Kenttäyhtiötä pitkään palvellut toimitusjohtaja lähti Ruuhikoskelle, jonka entinen toimitusjohtaja siirtyi samalla ovenavauksella Kalajoelle.

Syksy on kenttäyhtiöissä tyypillisesti muutosten aikaa, mutta Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Kalajoki Golfissa on käynyt melkoinen tuuli jo keväästä lähtien. Puolen vuoden sisällä muihin maisemiin on kentältä poistunut peräti neljä toiminnan avainhenkilöä.

Tilanne alkoi konkretisoitua, kun Hiekkasärkät Golf oy:n palveluksessa 14 vuotta ollut toimitusjohtaja Esa Takala, 58, ilmoitti heinäkuussa jättävänsä työt kenttäyhtiön toimistossa kuluvan kauden jälkeen. Hän kertoi halunneensa vaihtelua ja miettineensä työskentelyä alan ulkopuolella. Takala kuitenkin päätti hakea syksyllä avoimeksi tullutta Ruuhikoski Golfin toimitusjohtajan paikkaa, johon tuli myös valituksi.

Noin 250 kilometriä etelämpänä Etelä-Pohjanmaan Golfissa paikka vapautui, kun siellä hieman toista vuotta viihtynyt Keijo Mäenpää pestattiin Takalan jättämään tehtävään Kalajoelle – toimitusjohtajat siis käytännössä vaihtoivat vakanssejaan yhdellä ja samalla ovenavauksella.

”Vietin pitkän jakson samassa työpaikassa, joten oli jo aika haistella uusia tuulia. Lähtööni ei liity minkäänlaista dramatiikkaa”, Takala vakuuttaa.

Jonkinlaista draamaa tilanteeseen kuitenkin näyttäisi liittyvän. Osaltaan kehitys ankkuroituu suunnitteluasteella olleeseen uuteen klubitaloon, jonka rakentamisesta on kuitenkin nyt luovuttu. Päätöksen tästä teki kenttäyhtiön uusi hallitus, jonka valitsemisen jälkeen myös henkilöstöpuolella alkoi tapahtua.

Kokeneet osaajat vaihtoivat muiden leipiin

Klubitalon rakentaminen nostettiin esiin Kalajoki Golfin toissavuotisessa yhtiökokouksessa. Sen jälkeen tehtiin selvitystyötä tehtiin, mutta tämän pidemmälle asian kanssa ei edetty. Viime keväänä kenttäyhtiölle valittiin uusi hallitus joka päätti, että nykyistä klubitaloa tullaan ehostamaan varojen sallimissa rajoissa. Samalla ajatus uudesta klubirakennuksesta käytännössä kuopattiin.

”Tämä mahdollisuus meni ohi. Tuohon tien toiselle puolelle, mihin mahdollinen uusi klubirakennus olisi tullut, on nyt valmistumassa kerrostalo”, Takala kertoo.

Kenttäyhtiön edellisen hallituksen puheenjohtaja Esa Karjula myöntää, että hänen aikainen kehittämisstrategia jäi vaiheeseen.

”Muuhun en halua ottaa kantaa”, sanoo Karjula, jonka johtaman hallituksen merkittävin muutos oli määritellä yhtiövastikkeen hinnaksi nolla euroa.

Pitkään Kalajoki Golfia luotsannut Esa Takala aloittaa tammikuussa Ruuhikoski Golfin toimitusjohtajana. Kuva: Kalajoki Golf

Ennen Takalan irtisanoutumispäätöstä  Kalajoki Golfin palvelupäällikkö Laura Liias-Kokkonen ilmoitti toukokuussa jättävänsä työt klubin toimistossa. Liias-Kokkosen mukana lähti paljon kokemusta ja paikallistuntemusta, sillä hän ehti työskennellä kenttäyhtiössä kahdeksan vuotta.

Syksyllä lähti vielä kenttämestarikin, kun Tammer-Golf ilmoitti pestanneessa yli 20 vuotta Kalajoella työskennelleen Risto Lavanderin palvelukseensa.

”Nämä väistymiset ovat toisistaan irrallisia ratkaisuja. Palvelupäällikkö halusi tehtäviin, jossa ei tarvitsisi sitoutua niin paljon työskentelemään viikonloppuisin. Kenttämestari taas halusi palata juurilleen Pirkanmaalle. Itsekin saavun kotikonnuilleni, kun nokka kääntyy kohti Seinäjokea”, Takala vakuuttaa.

Kaiken kukkuraksi myös Kalajoki Golfin pro vaihtuu. Kaksi vuotta Kalajoki Golfissa valmennustoimintaa pyörittänyt Mikko Korkalainen kertoi saaneensa kuulla sopimuksensa päättymisestä Takalalta kaksi päivää ennen kuin uusi toimitusjohtaja aloitti pestissään.

”Meillä oli Takalan kanssa 3–5 vuoden suunnitelma opetustoiminnan uudistamisesta Kalajoella. Muutokset eivät tapahdu hetkessä, mutta pääsin mielestäni hyvään vauhtiin. Työ jäi valitettavasti kesken. Se harmittaa, koska viihdyin Kalajoella”, Korkalainen sanoo.

Korkalainen pitää mahdollisena, että hänen ”potkuillaan” ja Takalan irtisanoutumisella on yhtymäkohtia kenttäyhtiön uuteen hallitukseen.

”Esa jumppasi isosti edellisen hallituksen kanssa yhtiön tulevaisuuden suunnitelmia. Uusi hallitus muutti strategiaa, ja siinä kohtaa vaistosin, että hänelle riitti”, Korkalainen näkee.

Tähän näkemykseen Takala ei ota kantaa, ja pitää sitä Korkalaisen omana mielipiteenä.

Takala katsoo, että Korkalainen olisi ansainnut pron pestissään paremman kohtelun ja pidempiaikaisen mahdollisuuden kehittää opetustoimintaa Kalajoella.

”Mikosta odotettiin sateentekijää, mutta hän ei saanut riittävästi työkaluja ja tukea työhönsä esimerkiksi toimikuntatasolla. Minusta hän on yksi parhaista valmentajista, joiden kanssa olen tehnyt yhteistyötä, ja heitä on tässä jokunen matkanvarrella ollut”, Takala sanoo.

Hänen mukaansa kenttäyhtiön ja seuran hallitukset olivat katsoneet Korkalaisen paikalle ”toista vaihtoehtoa”, mutta tämän kanssa ei sopimusta kuitenkaan tehty. Nyt neuvotteluissa ollaan tiettävästi pitkällä uuden pron kanssa. Korkalainen kertoo, että hän ei päässyt kauden aikana keskustelemaan kenttäyhtiön tai sen koommin seuran hallituksen kanssa valmennuksen jatkonäkymistä Kalajoella.

Kalajoki Golfiin siirtynyt Keijo Mäenpää ehti olla vain hieman toista vuotta Ruuhikoskella. Kuva: Ruuhikoski Golf

Kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtaja Terttu Korte sanoo, ”että on ikävää, jos Korkalainen kokee asian noin”, ja lisää pron sopimuskauden vain tulleen päätökseensä, jonka jälkeen sitä ei uusittu.

”Nämä irtisanoutumiset ovat luontevia henkilökohtaisia ratkaisuja, joita työelämässä tulee vastaan. Kyllähän me Takalan Esan olisimme mielellämme pitäneet, mutta hän halusi uusiin haasteisiin. Nyt rakennamme tulevaisuutta uuden toimitusjohtajan kanssa”, Korte kertoo.

Kalajoki saa vierailta erinomaisen arvosanan

Tammikuussa Ruuhikoskella aloittavan Esa Takalan mielestä Kalajoki Golfilla on valoisa tulevaisuus. Seudun matkailubisnes kukoistaa ja kasvaa koko ajan. Tämä näkyy suotuisalla tavalla myös kentän vieraspelaajamäärissä.

”Pelaaja Ensin -palautekyselyiden perusteella vieraspelaajat arvostivat Kalajoki Golfin ykköseksi Suomessa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kyselyssä arvioidaan koko toimintaa kuten kentän kuntoa, palvelua ja tunnelmaa. Näissä kaikissa olemme vuodesta toiseen onnistuneet”, hän kertoo.

Takala sanoo jatkossa ajelevansa Seinäjoelta viikonlopuksi Kalajoelle, sillä koti sijaitsee aivan kentän vieressä.

”Vaimolla on työt Pohjois-Pohjanmaalla, eikä hän ole muuttamassa Seinäjoelle. Itselläni on nyt kaksi kotikenttää. Tällä vaihdoksella saan myös helpommin työmoodia pois päältä, kun operoin muissa maisemissa”, hän toteaa.

Kotoisiin ympyröihin palailee myös Kalajoki Golfin uusi toimitusjohtaja Keijo Mäenpää, joka kertoo lähteneensä maailmalle Kalajoelta reilun 20 kilometrin päässä sijaitsevalta Merijärveltä 41 vuotta sitten.

”Olihan tämä sellainen once in a lifetime -mahdollisuus. Päätin tarttua tilaisuuteen, ettei olisi tarvinnut myöhemmin katua. Ajatukseni on hoitaa tätä vakanssia seitsemän vuotta, ja jäädä sitten eläkkeelle”, sanoo upseeritaustainen Mäenpää, joka työskenteli kymmenen vuotta Puula Golfin toimitusjohtajana ennen muuttoaan Pohjanmaalle.

Kalajoki Golfissa neljän toiminnan kannalta keskeisen henkilön poistuminen puolen vuoden sisällä ei liene sentään puhdasta sattumaa, vaikka sellainen kuva halutaan antaa. Kenttäyhtiön entisen ja nykyisen hallituksen toisistaan poikkeavat linjanvedot ovat menneet pahasti ristiin ja ainakin ajallisesti irstisanoutumiset sattuvat tähän saumakohtaan.

Kenttäyhtiön hallituksen jäsenmäärä pudotettiin uuden hallituksen valinnan yhteydessä kahdeksasta henkilöstä viiteen. Heistä kaksi on entisiä ja kolme uusia jäseniä.

Mäenpää saa haltuunsa hyvin ja asiantuntevasti hoidetun kenttäyhtiön, mutta hän on tavallista vaativamman tehtävän edessä, kun jokaiselle avainpaikalle asettuu yhtä aikaa uudet henkilöt.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje