16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Golfin tunnetuimmat maamerkit

Justin Rose voitti vuoden 2013 U.S. Openin Pennsylvaniassa Merion Golf Clubin kentällä, joka on kuuluisa omintakeisista lipuistaan. Kuva: Getty Images

Kokosimme 18 golfkenttien tunnetuinta maamerkkiä, joista yksi löytyy kotimaasta.

Arnold Palmer -patsas, Bay Hill Club & Lodge, Florida, USA

Lajin suuruuksiin kuuluvan Arnold Palmerin patsas on Bay Hillin kentän ykköstiin vieressä. Palmer omisti nimikkokilpailunsa näyttämönä toimivan kentän 1970-luvulta aina kuolemaansa, vuoteen 2016 saakka. Bay Hillin golfkeskus on tätä nykyä Palmerin tyttären ja hänen puolisonsa omistuksessa.

Pennybacker Bridge, Austin Country Club, Texas, USA

Paikalla olleet ja vastaanottimista WGC-Match Play -turnausta seuranneet ovat saaneet vuodesta 2016 lähtien ihastella kentän lähituntumassa olevaa katseenvangitsijaa. Viikonvaihteessa käyty reikäpeliturnaus pelattiin viimeisen kerran, joten Pennybacker Bridge -nimisestä sillasta ei ole enää luvassa live-kuvaa olohuoneisiin.

Bear Trap, PGA National Resort, Champion Course, Florida, USA

Karhupatsas toivottaa pelaajat tervetulleiksi Champion Coursen hankalille väylille 15–17, joita kutsutaan Bear Trapiksi. Nimi perustuu kentän vuonna 1990 uudelleensuunnitelleen Jack Nicklausin lempinimeen ”Golden Bear” pitää hallussaan major-voittojen ennätystä, 18 ykköstilallaan.

Ben Hogan -patsas, Colonial Country Club, Texas, USA

Yksi kaikkien aikojen suurimmista golftähdistä, Ben Hogan voitti Colonialilla pelatun Fort Worthin PGA Tour -kilpailun viisi kertaa. Tämän kunniaksi häntä esittävä patsas on pystytetty klubitalon viereen. Yhdysvaltain kiertueella 64 kisaa voittanut Hogan liittyi peliuran jälkeen mielikenttänsä jäseneksi.

Ben Sayers -patsas, North Berwick Golf Club, Skotlanti

Ben Sayers (1856–1924) oli skotlantilainen golfammattilainen, joka kunnostautui myöhemmin kenttäsuunnittelijana ja välinevalmistajana. Ben Sayers & Son -yhtiön golfvälinetehdas sijaitsi North Berwickissä, kunnes tuotanto siirrettiin Kiinaan 20 vuotta sitten. Ben Sayersin kerrotaan olevan pisimpään yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut välinemerkki.

Katsomo, 16. reikä, TPC Scottsdale, Arizona, USA

Amfiteatterimainen katsomo kerää vuosittain helmikuussa pelattavaan Phoenix Openiin maailman riehakkaimman golfyleisön. Tämän par-kolmosen katsomossa on kaikkina kilpailupäivänä 20 000 katsojaa, jotka reagoivat yhtä vahvasti sekä huippulyönteihin että epäonnistuneisiin suorituksiin.

Keltainen tulostaulu, Open Championship, kauden neljäs major-turnaus

Golfin ikoninen tulostaulu on pitänyt yleisöä Open Championshipissä ajan tasalla tilanteesta 1970-luvulta lähtien.

Klubitalon katto, Abu Dhabi Golf Club, Arabiemiirikunnat

DP World Tourin kisoista tutun kentän klubitalon sisäänkäynnin yläpuolella on jättimäinen kotka, jonka siivet muodostavat rakennuksen katon. Kotkan pää on myös toimiva avauslinja yhdeksännen ja 18. reiän lyöntipaikalla.

Klubitalo, Royal Birkdale Golf Club, Southport, Englanti

Kymmenen kertaa Open Championshipiä isännöineen Royal Birkdale Golf Clubin klubitalo on yksinkertaisesti upea ilmestys.

Magnolia Lane, Augusta National Golf Club, Georgia, USA

Magnolia Lanella avautuva näkymä antaa tietä kulkevalle ymmärtää, että hän on saapumassa paratiisiin. Se ei ole liioittelua, sillä tie johtaa Masters Tournamentia isännöivälle Augusta Nationalin klubitalolle.

Majakka, Trump Turnberry Golf Club, Skotlanti

Vuodesta 1873 Skotlannin länsirannikkoa vartioinut 24-metriä korkea majakka on yksi golfin kauneimmista maamerkeistä. Sen läsnäoloa ovat ajan saatossa ihastelleet sekä golftähdet että Turnberryn kentällä vierailleet golfturistit ympäri maailman. Open Championship on pelattu Ailsa Coursella neljästi.

Näkötorni, Aulanko Golf, Hämeenlinna

Aulangonvuoren huipulla sijaitseva, 1900-luvun alussa valmistunut näkötorni pilkistää Aulangon Everstillä eri puolilla kenttää. Se onkin oikeutetusti saanut paikkansa Aulanko Golfin logossa. Torni näkyy myös kymmenen kilometrin päässä Everstistä sijaitsevassa Tawast Golfissa.

Old Course Hotel, Royal and Ancient Golf Club at St Andrews, Old Course, Skotlanti

Huippupelaajat iskevät Road Holessa eli kentän 17. väylässä lähes kiinni olevan hotellin yli avauksiaan. Toisinaan riskinotto onnistuu, mutta vanhan rautatieaseman paikalle rakennetun hotellin seinään paukkuneet avaukset ovat murentaneet monen pelaajan unelmia. Oikaisijat ylittävät draivinsa hotellin matalamman siiven kohdalta, jossa sijaitsi aikoinaan veturisuoja.

Payne Stewart -patsas, Pinehurst Resort & Country Club, No. 2, Pohjois-Carolina, USA

Kentän 18. viheriön takana oleva patsas esittää vuoden 1999 U.S. Openissa voittoputtiaan tuulettavaa Payne Stewartia, joka saavutti tuolloin kolmannen major-tittelinsä. Stewart menehtyi samana syksynä lento-onnettomuudessa. PGA Tourilla on jaettu hänen nimeään kantavaa golfin herrasmiespalkintoa vuodesta 2000 lähtien.

Sneak Pit, Innisbrook Resort, Copperhead Course, Florida, USA

PGA Tourin Valspar Championship -kilpailua vuosittain isännöivän Innisbrook Resortin Copperhead Coursen kolme viimeistä reikää tunnetaan nimellä Sneak Pit. Käärmepatsas vartioi 16. reiän lyöntipaikkaa muistuttaen pelaajaa saapumisesta kentän hankalimmille väylille.

Swilcan Bridge, Royal and Ancient Golf Club at St Andrews, Old Course, Skotlanti

Noin yhdeksän metrin pituisesta sillasta on tullut yksi lajin kuuluisimmista maamerkeistä, jonka äärellä maailman kaikki nimekkäimmät golfsankarit haluavat tulla kuvatuksi. Sillalla ylitetään Old Coursen 1. ja 18. väylää halkova Swilcan-puro. Sillan edustalle ilmestyi tänä talvena kivirakennelmat, joilla halutaan estää maan kulumista. Golfin ystävät nostivat tästä äläkän, ja rakennelmat jouduttiin poistamaan.

Tulostaulu, Masters Tournament, kauden ensimmäinen major-turnaus, Augusta National Golf Club, Georgia, USA

Ainutlaatuinen on Openin ”leaderboardin” ohella myös Mastersin tulostaulu, jonka muotoiluvivahteet ovat peräisin 1940-luvun turnauksista. Nykyisen kaltaista tulostaulua on käytetty Augustassa noin 50 vuotta.

Varoituskyltti, Bethpage State Park, Black Course, New York, USA

Oheisen varoituskyltin takana sijaitsee Bethpagen Black Course, jota pidetään yhtenä maailman katalimmista golfkentistä. Black Coursella on pelattu useita major-turnauksia, viimeisimpänä vuoden 2019 PGA Championship.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    Kolopalloilija53 says:

    Muista listan kohteista en ole niin varma, mutta Aulangon näkötorni on kyllä ehdottomasti maailmankuulu nähtävyys, jota golfkenttäbongarit tulevat ihastelemaan ympäri maailman!

    Harmo says:

    Muutaman näistä olen bongannut Aulangon näkötornin lisäksi, joka ei aivan kentässä kiinni ole. North Berwickin olen muutama vuosi sitten pelannut, erittäin hyvä kokemusja yksi mielikentistäni. Ben Sayers-patsasta en siellä kuitenkaan nähnyt, kauanko patsas on siellä ollut? Ehkä olen pelilleni tyypillisesti ollut eri reunalla väylää. Muista luetelluista on omakohtaista kokemusta Royal Birkdalen klubitalosta, sen pukuhuoneista ja baarin tarjoiluista, Old Coursen sillasta useampaankin kertaan, samoin Old Coutse hotellista, jossa olen muutaman yön asunut. Trump Turnberryn majakalla oli hyvä palvelu. Kun majakalle meni juomatauolle, piti talaa tulevat laskea ohi, majakka-caddie tuli noutamaan, kun seuraava tee oli vapaa ja saatoimme jatkaa matkaa.

    Lista oli kovin USA-painotteinen. Lisäisin listalle ainakin Trump Turnberryn hotellin sekä Wallasey Golf Clubin väylän 2 varrella olevan Frank Stablefordin muistolaatan (keksi juuri sillä väylällä stablefordin, enkä yhtään ihmettele.