Tilander tuulettaa |
5.6.2017

Golfia Uudessakaupungissa

Nimestään huolimatta jo 400-vuotias Uusikaupunki on kevään kuluessa juhlinut merkkipäiväänsä lukuisin eri tapahtumin ja luonnollisesti myös näyttävän golfkilpailun merkeissä. Kävin edellisen ja ainoan kerran Uudessakaupungissa vuonna 1995 eli 22 -vuotta sitten, jolloin golfklubi oli kyllä jo perustettu, mutta kenttää löytyi silloin vasta noin neljän reiän verran. Olin luonnollisesti kuullut, että, sekä seura, että kenttä ovat nyt kasvaneet mitat täyttäviksi, mutta olin silti iloisesti yllättynyt kuinka hyvin toimivaan ja aktiiviseen golfyhteisöön nyt törmäsin.

Kentän suunnittelijalla (Pekka Sivula) on ollut yllin kyllin tilaa luoda ns. iso kenttä, jossa ei ole tarvinnut sortua mihinkään pikkunäppäryyksiin. Kentällä on mielestäni riittävät puitteet isompienkin tapahtumien järjestämiseksi ja kun jopa meri näkyy muutamalle väylälle, on maisemointipuolikin hyvällä mallilla.

Klubin sijainti aivan kaupunkialueella on harvinaisen upea juttu koska golf on useimmilla paikkakunnilla ”häädetty” jonnekin 15 kilometrin päähän. Jäsenten on nyt helppo tulla klubilleen muillakin keinoin kuin omalla autollaan, puhumattakaan autottomista junioreista, joille oma ”fillari” riittää nyt mainiosti paikalle pääsyyn. Kenttien syrjäinen sijainti on aina ollut maassamme tehokkaan junioritoiminnan suurin este.

Tapasin myös klubin pron nimeltään Yrjö Honkasalo. Nimi Honkasalo kuulosti tällaisen golfin historiaan perehtyneen korvissa tutulta varsinkin silloin kun puhutaan länsirannikon golfareista. Porin Golfkerhon historiikissa on yksi 1930-luvun lopulla otettu valokuva, jossa on kuuden hengen miesryhmä golfareita, itse veistämiensä puisten mailojen kera. Paarnoorin niityillä otetussa kuvassa osalla miehistä on vain uimahousut jalassaan ja yksi heistä oli Onni Honkasalo. Seuraavan kerran törmään nimeen Honkasalo kun Turun Aura Golfia elvytetään. Siellähän seura perustettiin jo vuonna 1958, mutta 1960 luvun alkuun mennessä toiminta oli lähes lopahtanut. Silloin kaupunkiin muuttavat Porista Jukka Rissanen ja Sakari Honkasalo, jotka panevat uinuvaan yhdistykseen sellaista vauhtia, että lopputuloksena Turun Ruissalosta löytyy tänä päivänä yksi maamme näyttävimmistä golfklubeista. Veikkaanpa, että Honkasalojen neljäskin sukupolvi antaa pian kuulua itsestään.

Taloudellisessa boomissa elävässä Uudessakaupungissa mietitään varmasti keinoja miten saada kasvava asukasmäärä viihtymään uudessa asuinympäristössään. Ihmisille jo satoja vuosia suurta riippuvuutta aiheuttanut golfpeli voi olla joillekin kynnyskysymys asuinpaikkaa vaihdettaessa. Uudessakaupungissa siitä ei tule ongelmaa.

Kommentit

Oma kommentti