29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Sami Sarpakunnas

Suomen ET-kisa pitäisi pelata vuonna 2019

Suomessa pelattava Euroopan kiertueen kilpailu on toistaiseksi vain suuri unelma. Unelmien eteen on tehtävä töitä ja niin Vierumäellä on tehtykin. Työ ei kuitenkaan vielä ole konkretisoitunut ET:n kisakalenteriin asti.

Ilmoitusta Suomen ET-kisasta ei ole vielä pystytty antamaan ja ilmeisesti siitä syystä, ettei tapahtuma tule toteutumaan ainakaan vielä kaudella 2019. Se on sääli, sillä tuleva kausi olisi Suomen ET-kisaa ajatellen paras mahdollinen.

Mikko Korhonen ja Kim Koivu ovat jo pelioikeutensa varmistaneet, Kalle Samoojakin todennäköisesti, eikä Mikko Ilosenkaan jatko maanosan ykköskiertueella ole kovin pitkässä puussa.

Hyvin suurella todennäköisyydellä ET:llä pelaa ensi kaudella neljä suomalaista. Se on enemmän kuin moni on uskaltanut kuvitella. Jos kiertueen karsinnoissa vielä sattuisi tulemaan onnistuminen tai kaksi, rakentuisi ensi kaudesta suomalaisittain kiinnostavampi kuin koskaan aikaisemmin.

Siihen saumaan sopisi Vierumäen European Tour -kisa enemmän kuin hyvin. Parempaa ajankohtaa ei tohdi toivoakaan. Yhteistyökumppanuuksia ajatellen tapahtuman kiinnostavuus olisi ensi vuonna aivan ennenkokemattomalla tasolla, jos kisassa pelaisi neljä suomalaista. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kun päätöksiä ja sopimuksia yhteistyökumppanuuksista ei ole vielä tehty, uhkaa juna pyyhältää ohi asemalta.

Ei tietenkään ole sanottua, etteikö kausi 2020 voisi olla vielä tulevaakin kautta parempi ja mielenkiintoisempi suomalaisittain ajateltuna, mutta jo nyt näyttää varmalta, että vuonna 2019 Suomessa eletään poikkeuksellista golfkiimaa.

Kisan toteutuminen riippuu yhteistyökumppaneista. Heiltä vaadittavia suuria taloudellisia investointeja ei päätetä hetkessä. Ainakaan ensi kauden osalta tarvittavia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Pienen ET-kisan näkyvyys ja huomioarvo on tietenkin paljon vähäisempi kuin suuren. Iso merkitys on myös kisan ajankohdalla, joka vaikuttaa näkyvyyteen merkittävästi. Paikallisesti näkyvyys on kuitenkin suuri miltei riippumatta ajankohdasta. Vierumäen kisan kohdalla yhteistyökumppanuuksia onkin tiettävästi etsitty ensisijaisesti Suomesta. Mielenkiintoa tai rohkeutta ei ole löytynyt tarpeeksi.

Vierumäellä hanketta on viety eteenpäin tavoitteellisesti eikä hanskoja olla lyömässä tiskiin, vaikka lopullinen palkinto vielä antaa odottaa itseään. Jos yhteistyökumppanuuksia ei löydy kotimaasta tarpeeksi, tullaan verkkoja heittämään muuallekin kuin kotijärveen. Golf on onneksi niin kansainvälinen laji, että kiinnostusta tapahtuman kautta saavutettavaan näkyvyyteen löytyy kansainvälisiltäkin toimijoilta.

On kuitenkin suuri sääli, jos ensi kaudeksi avautuvaa mahdollisuutta ei pystytä optimaalisesti hyödyntämään. Monen muun lajin kohdalla on viime vuosina nähty, kuinka huuma voi kasvaa odottamattomiin mittoihin. Susijengin matka koripalloparketeilla ja lentopallomenestys saivat suomalaiset melkoisen innon valtaan. Golfin etsikkoaika on monella tavalla tulevalla kaudella. Koriksen ja lentiksen kaltainen huuma ET:n kotikisan ympärillä voisi viedä lajia askeleen eteenpäin suomalaisessa urheilukentässä ja avata erilaisia kasvumahdollisuuksia.

Challenge Tourin kohdalla tuleva kausi saattaa puolestaan olla suomalaisittain jopa pannukakku.

Haastajakiertueen Finnish Challengea on pelattu ’Vierulla’ jo kolmena viime vuonna, ja jatkon eteen tehdään kaikki voitava. Vaikka suomalaisia ei pelaisi CT:llä täydellä pelioikeudella, on kotikisa monelle pelaajalle äärimmäisen tärkeä oppimiskokemus matkalla kohti kirkkaampia valoja.

Challenge Tour on viime vuosina ollut suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen. Ensi vuonna asetelma on kuitenkin toinen, kun CT:llä loistanut Kim Koivu jo pomppasi pääkiertueelle, ja Kalle Samooja seuraa suurella todennäköisyydellä perässä.

Jo silmäys Challenge Tourin rahalistaan kertoo, että suomalaisittain tilanne ei ole kärkikaksikon ulosmuuton jälkeen kovin kutkuttava. Antti Ahokkaalla on edelleen hyvä mahdollisuus yltää kiinni ensi kauden pelioikeuteen pistelistan kautta, mutta muiden suomalaisten tilanne on pelioikeuden suhteen hyvin hankala. Vierumäen CT-kisan kautta avautuvat villit kortit tulevat olemaan, jos mahdollista, entistä suuremmassa arvossa monen pelaajan kohdalla.

Oma lukunsa on Tapio Pulkkanen, joka huonoimmassa skenaariossa ei pysty uusimaan pelioikeuttaan ET:lle rahalistan kautta. Jos paikkaa ei kiertueen karsinnoistakaan irtoa, voi Hattu-Tapion ura jatkua CT:llä.

Koko golfväen suuri toive on, että Suomessa jonain kauniina päivänä päästään nauttimaan Euroopan kiertueen kotikisan fiiliksestä. On kuitenkin suuri sääli, että se päivä ei mitä ilmeisemmin sarasta vielä ensi kesänä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)

 • onier says:

  Eurooppa tourin ja haastajatourin ero on suuri. Euroina se tekee, että pitää laittaa nolla lisää kustannuksiin eli ero on kymmenkertainen. Vierumäen talous on kuralla, kestääkö se rajua kustannusten lisäystä ja no kentän virittämiskustannuksia. Joutuuko pelaajat maksumiehiksi. Lisäksi on huomioitava, ettei vilttiketjun ET kisoja kannata järjestää säästämällä rahaa, koska silloin ei rahalistan kärkipäästä tule ketään pelaamaan. Miten valtio suhtautuu avustuksiin, jos rahaa käytetään ammattilaiskisoihin. Olisiko tämä huoltoasemaketjun omistaja ratkaisu asiaan.

 • MarX says:

  ” jo nyt näyttää varmalta, että vuonna 2019 Suomessa eletään poikkeuksellista golfkiimaa.”

  Löytyykö sitä Kiimaa muualta kun Golfliitosta ja muutamalta yksilöltä Vierulla..

  Tuskin suuren yleisön mielenkiinto tai jäsenmäärät näkyy noissa Kiimaisissa mielissä tilastojen julkistusten jälkeen..

 • Bunkkeripete says:

  On se onnetonta, ettei meillä saada yhtä ET-kisaa aikaiseksi, vaikka omia pelureita (ilman villejä korttejakin) on harvinaisen paljon. Heidän täytyy siis jatkossakin pelata sellaisissa suurissa golfmaissa kuin Tsekki, jossa rahoitusta näyttää löytyvän …

 • MrBond says:

  Kun katsoo tuota allaolevaa listaa päättäjistä niin eipä ole ihme ettei Suomeen saada kisoja. Jos emme osaa lobata kunnolla niin sitten rahaa pöytään ja paljon. Työtä varmaan riittää että saadaan pidettyä edes nykyinen kisa.

  The present Board is: David Williams (Chairman), Paul Eales, Chris Hanell, David Jones, Rob Lee, Paul McGinley, John O’Leary, Mark Roe, D J Russell, Ove Sellberg, Jamie Spence, Jutta af Rosenborg and Damon Buffini.

  The present Tournament Committee comprises: David Howell (Chairman), Felipe Aguilar, Thomas Bjørn, Rafa Cabrera-Bello, Michael Hoey, Robert Karlsson, Paul Lawrie, Peter Lawrie, Paul McGinley, Edoardo Molinari, James Morrison, Henrik Stenson, Graeme Storm, Anthony Wall and Bernd Wiesberger.

 • KL1 says:

  JOS tähän maahan saataisiin ET-kisa, niin Cookella sitä ei pelattaisi. Kenttä on aivan liian lyhyt ja raffiruohon kasvattaminen siinä määrin hankalaa, etteivät kentän pituus ja vaikeus kertakaikkiaan riittäisi. Mielestäni oikeampi suunta löytyisi Kytäjältä, jossa SE-kentän vaikeusastetta on jo nykyisellään kohtuullisesti, mutta tarvittaessa sitä saadaan merkittävästi lisättyä. Kieltämättä sielläkin pituus olisi pienehkö ongelma, mutta raffeja kasvattamalla, väyliä kaventamalla ja griinien ominaisuuksia hyödyntämällä jonkinlainen areena luultavasti saataisiin aikaiseksi.

 • onier says:

  Vierumäen kenttä ei oikein täytä Et:n vaatimuksia. Tosin se saattaa olla ainoa kenttä, joka pystyy sen järjestämään. Siellä on sen verran muuta toimintaa, jotta talkootkin onnistuu. Kytäjältä puuttuu talkootyövoima ja se on sivussa katsojien suhteen. Pienimmissä kisoissa Et:llä on järjestelykulut 2,5 miljoonan luokkaa ja palkintopotti 1 miljoonaa euroa. Tällaisiin tulee vain tosin ns. kolmos ketju pelaamaan. Et:n huippukisoissa palkintosumma pyörinee 4 miljoonassa eurossa.
  Vierumäen ct:ssähän palkintosumma oli vain 180 000 euroa ja järjestelykulut n. 500 000 euroa. Sitä on vaikea hahmottaa, mitä kuluihin sisältyy ja miten ne rahoitetaan.

 • The Draw says:

  Kyllä varmasti Suomeen ET-kisa saataisiin mutta kun ei ole rahoitusta !
  LET-kisa saataisiin jopa hyvin nopeasti jos olisi pätikkää.
  Toisaalta ei noita ET-kisoja noin vaan järjestetä vaan se on hieman pitempi prosessi ja vuonna 2019 sellaista kisaa Suomessa ei ole ja kiire olisi myös 2020 osalta !

 • ep2305 says:

  Kumma homma, että Omega Masters pelataan niinkin lyhyellä kentällä Crans Montanassa. Samoin BMW Open Kytäjän mittaisella kentällä, mutta Suomen kentät vaan ovat auttamatta liian lyhyitä ja muutenkin ihan p….stä. Hölmöjä ovat siellä Vierumäellä, kun aloittavat edes neuvottelemaan ET:n kanssa, vaikka kaikki tietävät että kenttä on liian lyhyt eikä muutenkaan täytä vaatimuksia. Olisivat kysyneet ensin täältä.

 • Hevimann says:

  Tiedä millä taholla ET-kisasta haaveillaan, mutta Linna Golf on ainoa kenttä joka
  tähän kisaan soveltuu. Kytäjä on ylimainostettu, lähinnä omistajatahon vuoksi.
  Linnan Golfissa on kokemusta, tietotaitoa ja puitteet kunnossa. Lisäksi läheisestä
  Hämeenlinnasta löytyy hotelli kapasiteettia. Vierumäen Cookella ei kasva ruoho edes
  väylillä, miten sitten raffeissa. Ruoho ei kasva ”betonilla”, kenttä on vaan väärin
  rakennettu!

 • onier says:

  Eiköhän Et ja Ct kisat ole jo taputeltu näiltä osin.