Blogit | Sanna Nuutinen |
8.2.2017

Tavoitteellisuus kannattaa

Taas uuden kauden lähestyessä on hyvä pohtia, mitä haluaa saavuttaa. Kilpapelaajalle tavoitteiden asettaminen on lähes itsestäänselvyys, mutta moni harrastajakin saa kauteen uutta virtaa huolella laadittujen tavoitteiden kautta.

Tavoitteita on kahdenlaisia: huonoja, jotka saavat luovuttamaan ja lannistavat, sekä hyviä, jotka motivoivat, innostavat ja vahvistavat itseluottamusta. Riippuu paljolti luonteesta, minkä tyyppiset tavoitteet kullekin sopivat. Toinen motivoituu maanpäällisestä mammonasta, toinen itsensä kehittämisestä ja kolmas jostain aivan muusta.

Liian haastavat tavoitteet, jotka jäävät saavuttamatta tietenkin koettelevat itsetuntoa (ellei käytä puolustusmekanismina luovuttamista), kun taas liian helpot tylsistyttävät, jolloin täysi potentiaali ei tule esille.

Olen oppinut tavoitteista, että ne on helppo kirjoittaa ylös kauden alussa ja jättää laatikon pohjalle lojumaan. Sitten joulusiivouksen yhteydessä niitä voi taas vilkaista ja todeta, että tavoitteisiin ei ylletty tai ne saavutettiin jo toukokuussa. Tällaisista tavoitteista ei ole hyötyä kenellekään. Tavoitteet on hyvä pitää näkyvillä ja erittäin tehokasta olisi esimerkiksi lukea ne ääneen joka aamu. Tarvittaessa niitä voi muokata.

Pidän kännykän taustakuvana kuvaa, joka muistuttaa minua unelmistani. Vaihdan sitä muutaman kerran vuodessa. Tämä on ollut hyvä keino takoa päähän mitä varten treenaan, etenkin vaikeina päivinä.

Haluan voittaa kilpailun tai olla rankingissa top5 ovat hyviä tavoitteita, mutta eivät konkreettisesti auta ketään kehittymään, sillä kilpailun lopputulos ei ole täysin omissa käsissä. Ne ovat jotain, mitä kerrotaan toimittajille ja sponsoreille. Ne ovat myös mahtavia motivoimaan. Pelaajat itse tietävät oman pelinsä kehittymisen kohteet ja tavoittelevat aina oman pelin pienten yksityiskohtien kehittämistä, joka voi johtaa joku päivä kilpailun voittamiseen. Mutta tuskin toimittajia kiinnostaa kuulla, kuinka kauden päätavoite on saada backswingi pleinilleen tai up&down-tilasto kuusi prosenttiyksikköä paremmaksi.

Tilastoja omista kierroksesta pidetään, jotta oman pelin kehittämisen kohteet löytyisivät. Mututuntumaan ei kannata luottaa, sillä teemme ja harjoittelemme niitä asioita, jotka tuntuvat mukavilta. Omalla mukavuusalueella kun ei tapahdu kehitystä. Tilastointiohjelmia löytyy montaa eri tarkkuutta. Tarkimmat haluavat tietää lähestymislyönnin etäisyyden ja ensimmäisen putin pituuden. Yksinkertaisin tilastointi lienee taas puttien lukumäärän laskeminen.

Golflehdessä 1/2017 on lisää tavoitteellisuudesta. Olivat tavoitteet tarkkaan ja oikeaoppisesti laadittuja, tai hieman suurpiirteisimpiä unelmia, tavoitteellisuus on aina kannattavaa. Se johdattaa meidät menestymiseen, mitä ikinä menestyminen elämässä kenellekin merkitsee.

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti