23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Jere Jaakkola

Korona myllertää myös golfalan ­– pahimmin siipeensä ottaa golfmatkailu

Alkuviikolla kaikki oli Suomessa vielä suhteellisen normaalisti. Koronasta keskusteltiin ja käsiä pestiin, mutta elämä jatkui melko tavalliseen tapaan.

Vaan eipä jatku enää.

Sosiaalisen eristämisen toimenpiteet vyöryivät torstaista alkaen hetkessä kaiken ylle. Nyt opetellaan kokonaan uudenlaista tapaa elää ja olla. Poikkeustila jatkuu joka tapauksessa viikkoja, kenties kuukausia.

Pandemia myllertää maailman tavalla, jota emme osaa kunnolla edes kuvitella. Jo pelkän sairauden seuraukset ovat suuret. Koronavirukseen menehtyvien määrää on turha vielä edes arvailla.

Kansanterveyden lisäksi koronapandemia myllertää yhtä lailla talouden, politiikan ja yhteiskunnan. Monet pienyrittäjät ja pk-sektorin yritykset ovat todella pulassa, sen seurauksena myös valtava määrä kotitalouksia.

Jos maailmantalous sakkaa pitkäksi aikaa, uhriluvut voivat olla vielä paljon viruksen suoria vaikutuksia suuremmat. Eliniänodotteen kun tiedetään korreloivan voimakkaasti sekä valtiotasolla bruttokansantuotteeseen että kotitalouksien ansiotuloihin.

Ja se tekee pandemiasta pirullisen ongelman ratkaista: kuinka pitkään ja kuinka voimakkaina pandemian leviämisen ehkäisemiseen pyrkiviä toimenpiteitä on syytä jatkaa, jos niiden seurauksena edessä odottavat vielä suuremmat ongelmat?

Ratkaisu ei voi perustellusti nojautua muuhun kuin viimeisimpään tutkimustietoon ja parhaisiin mahdollisiin, jatkuvasti päivittyviin tilannearvioihin.

Edellä olevaan tilannekuvaan peilaten se, mitä golfin harrastamiselle kriisitilanteessa käy, on jokseenkin toissijaista. Se vaikuttaa kuitenkin suoraan siihen, mitä käy golftoimialalle, joka taas on osa samaa monimutkaista kokonaisuutta, globaalia maailmantaloutta, yhteiskunnan pyörivää koneistoa ja yksittäisten kotitalouksien toimeentuloa.

Ja koska Golfpiste.com nyt sattuu olemaan golfin erikoismedia, pyöritellään hetki teemaa golf ja koronavirus.

Suomessa golfin onni on, että toimiala saa muutaman viikon luonnollisen aikalisän golfkauden käynnistyessä kunnolla vasta toukokuun puolella. Vaikka kauden alkamiseen on vielä tovi aikaa, jo tässä kohtaa on selvää, että ainakin kaksi sektoria golftoimialalla saa siipeensä.

Kevät on golfissa välinehankintojen kulta-aikaa, mutta epävarmuus tulevasta, golfkauden alkamisen ajankohdasta tai omasta taloudesta jäädyttää tai vähintään siirtää monen välineinvestointeja. Matalakatteisella välinealalla jo lyhytkestoisetkin talouden sokit voivat tehdä tuhoisaa jälkeä.

Välinekauppakin voi kriisin aikana kuitenkin jossain määrin pyöriä, mutta sektori, johon tilanne vaikuttaa viiveettä ja totaalisella tavalla, on golfmatkailu.

Yhä useampi maa sulkee rajansa kokonaan, ja ulkoministeriön voimassa oleva ja kaikkia maita koskeva suositus kuuluu ytimekkäästi: ”Älä matkusta ulkomaille!”

Mitkä ovat matkailualan selviytymiskeinot, jos mihinkään ei voi matkustaa?

Matkailualan kriisiä syventää vielä se, ettei matkoja uskalleta suunnitella edes lähitulevaisuuteen, koska kriisin ratkeamisen ajankohdasta ei kellään ole vielä harmainta aavistusta.

Lomautukset tuntuvat väistämättömiltä, ja konkurssien uhkakin on ilmeinen. Kyse on yksinkertaisimmillaan siitä, kuinka pitkään kriisi lopulta jatkuu ja kenen kassa kestää sen yli.

Entä sitten golfharrastus itsessään?

Golfin voisi ainakin äkkiseltään ajatella olevan koronakriisin keskellä jonkinlainen liikunnan harrastamisen turvasatama: laajalla ulkoilma-alueella ja harvalukuisissa ihmisryhmissä pelattava peli, joka tutkitusti vaikuttaa positiivisesti sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Tässä kohtaa on paikallaan yksi olennainen välihuomautus: vallitsevaa poikkeustilannetta olisi epäsoveliasta käyttää lajin markkinointiin. En suosittele.

Vaikka golf on luonteeltaan hyvin sosiaalinen peli, sitä voi harrastaa suhteellisen turvallisesti myös sosiaalisen eristämisen aikana ja ainakin tämänhetkistä ohjeistusta noudattaen. Kierrokselle voi ilmoittautua ilman läheistä kontaktia, eikä muutaman metrin turvaetäisyys muihin ihmisiin ole ongelma edes silloin, vaikka kierros pelattaisiin täydellä neljän hengen ryhmällä. Golfkentälle meneminen, golfkierroksen pelaaminen ja kentältä kotiin palaminen eivät edellytä läheistä ihmiskontaktia.

”Golfin pelaaminen itsessään ei sisällä kovinkaan suurta riskiä sairastua”, uskoo Texasin yliopiston infektiosairauksien epidemiologi Catherine Troisi.

Vaikuttaa siis siltä, että golfia on suhteellisen turvallista harrastaa, mutta päätös kentälle lähtemisestä tai lähtemättä jättämisestä ei välttämättä ole golfareiden käsissä.

Esimerkiksi Espanjassa ulkona liikkumista rajoitetaan maanantaista lähtien sanktioiden uhalla. Golfkentillä on luonnollisesti laitettu lappuja luukuille.

Ellei golfin harrastaminen ole ylipäänsä mahdollista, seuraukset koko toimialalle ovat tietenkin välittömät. Golfyhteisöille tilanne olisi vaikea, sillä golfkenttiä on ainakin jossain määrin ylläpidettävä, jotta pelaaminen voisi taas viiveettä jatkua, kun karanteeninomainen jakso aikanaan päättyy. Golfkenttää ei voi jättää kuukausiksi kesannolle kentän kärsimättä. Kentänhoito taas on golfyhteisöille suuri kuluerä, jonka kustantamisessa on iso haaste, jos tulovirrat ovat jäissä.

Jos kuitenkin oletetaan, että Suomessa golfin harrastamista voi kauden alkaessa ainakin jossain määrin jatkaa, golfyhteisöt voivat selvitä tilanteesta suhteellisen kuivin jaloin.

Aktiivigolfarit maksavat kyllä vastikkeensa tai hankkivat pelioikeutensa ja vähemmän aktiiviset ostavat green feensä – ellei pelaajan oma toimeentulo sitten ole vakavasti vaarantunut – mikä takaa kotimaisille kentille tärkeimmän tulovirran. Varsinaisen harrastamisen ohella moni asia, kuten ravintolapalvelut, yritystapahtumat ja kilpailutoiminta, kuitenkin kärsii. Suomessa on suuri määrä kenttiä, jotka tarvitsevat kukoistaakseen myös pienempien purojen vedet.

Lopulta kyse on pitkälti samoista asioista kuin akuutilla kriisisektorilla, golfmatkailussa. Kuinka pitkään poikkeustila jatkuu? Mikä on kunkin golfyhteisön oma sietokyky?

Suomessa ei ole tahoa, joka voisi pumpata golftoimialalle merkittävässä määrin elvyttävää pääomaa. Golftoimialan keskeisin selviytymiskeino kriisin yli onkin luultavasti jälleen harrastajalähtöinen: investoi golfharrastukseesi sen verran kuin se oman taloutesi puitteissa on kriisitilanteessa mahdollista.

Lue seuraavaksi: Golfliitolta ensimmäinen koronaohjeistus golfyhteisöille ja pelaajille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje