3.10.–10.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][20]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Hätähuuto Skotlannista

British Golf Collectors’ Society (BGCS)lähestyi minua, vanhaa jäsentään, kirjeellä josta huokui suuri huoli toimenpiteistä, jotka uhkaavat tehdä lopun eräästä ikivanhasta golfin perinnekohteesta. Kysymys on Musselburghin vanhan kentän nelosgreenin takana olevasta Mrs. Forman’s Pub’ista, joka tulee tänä vuonna palvelleeksi golfareita jo 194-vuotta. Edinburghin kaupungin ulkopuolella, Forth-vuonon rannalla sijaitseva Musselburghin Old Course on tietenkin vielä paljon vanhempi ja kerrotaan, että esim. Skotlannin kuningatar Mary pelaili samalla alueella jo vuonna 1567.

Nyt ovat ahneet grunderit iskeneet silmänsä pieneen maa-alueeseen kentän pohjoispäässä tarkoituksenaan rakentaa sille ja jopa melkein kenttään kiinni, kolme suurta asuintaloa, jotka veisivät mennessään Rouva Formanin pubin, sekä aiheuttaisivat itse kentällekin harmia siksi, että rakennuksia jouduttaisiin palloilta suojaamaan korkeilla ja maisemallisesti masentavilla typerillä verkoilla.

Tuo historiallinen maamerkki, Mrs. Forman’s Pub on kuitenkin se jonka mahdollista poismenoa tultaisiin eniten suremaan. Kuusi vuotta sitten tällä kentällä käymämme hikkorimaaottelun päätöslounaalla vierailin viimeksi tässä golfin historiaa tihkuvassa rakennuksessa. Siellä kuulee myös hyviä tarinoita. Noin vuonna 1865 paikallinen suuruus Willie Park, sekä silloin Prestwick’iä edustanut legenda Old Tom Morris kävivät keskenään haasteottelun. Edinburghilaiset pitivät ottelussa raivokkaasti ja vähän epäurheilijamaisesti oman poikansa puolia niin, että vanha Tom lopetti pelinsä neljännen reiän jälkeen ja marssi Mrs. Formanin pubiin isolle oluelle, kieltäytyen jatkamasta peliä noissa olosuhteissa. Hän sai ottelun tuomarin puolelleen, joka päätti, että peli jatkuisi seuraavana päivänä. Silloin protestoi vuorostaan Willie Park, eikä saapunut paikalle ollenkaan ja Old Tom Morris käveli yksinään loput reiät ja pani rahat taskuunsa.

Saamani kirjeen yksi allekirjoittaja on lajin tunnetuin historioitsija David Hamilton, jonka kirja, ”Golf Scotlands Game” on mielestäni lajinsa paras ja luotettavin. Eräs toinen kirjeen allekirjoittajista on Mungo Park, jonka saman niminen isoisän isä voitti ensimmäisen Musselburghin kentällä pelatun British Openin vuonna 1874. The Open pelattiin tällä 9-reiän kentällä kaikkiaan kuusi kertaa, viimeksi vuonna 1889.

Meitä BGCS:n jäseniä on ympäri maailman ja kirjeen lähettävät uskovat, että jos koko golfaava maailma asettuu puolustamaan Mrs. Foreman’s Pubia, niin ehkä kunnalliset päättäjät tajuavat miten tärkeästä asiasta on kysymys.

PS. Googlatkaa Mrs Forman’s niin näette mistä on kysymys.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje