23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][31]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Bing Crosby lauloi valkeasta joulusta ja keksi Pro Am -golfin

Tänäkin jouluna on saatu, jopa kyllästymiseen asti, kuunnella kauniita joululauluja ja Joulusta toiseen yksi eniten soitettuja on Bing Crosbyn levyttämä ja Irving Berlinin säveltämä ikivihreä White Christmas eli Valkea joulu. Crosby äänitti sen ensimmäisenä vuonna 1942 ja tuota single-levyä myytiin aikanaan ennätykselliset yli 50 miljoonaa kappaletta. Lähimmäksi sitä on päässyt vain Elton Johnin vanhasta ”Candle in the Wind” -kappaleestaan tekemä ja Bernie Taupinin uudelleen sanoittama, Goodby, England’s Rose,” jonka hän esitti Prinsessa Dianan hautajaisissa.

Monipuolinen Bing Crosby lukeutuu myös siihen muutaman hengen kerhoon, joka on saanut kultaisen Oscar-patsaan sekä laulajana että näyttelijänä.

Bing Crosby (1903–1977) oli myös mainio golfari, joka pääsi parhaimmillaan kakkosen tasoitukseen, tavoitellen 30-luvulla jopa USA:n ja Brittien amatöörimestaruutta. Näillä avuilla hän ei tietenkään selvinnyt maailman golfin kuuluisuuksien galleriaan (World Golf Hall of Fame), jonne hänet nimitettiin vuonna 1978. Hän oli jo vuonna 1937 saanut päähänsä kutsua hyvin tuntemiaan julkkiksia ja ammattilaisgolfareita yhteiseen tapahtumaan, jossa keskinkertaiset golfarit, mutta muuten tärkeät amatöörit saivat pelata samassa joukkueessa tai samassa ryhmässä aikansa parhaiden ammattilaisten kanssa.

Tapahtuma alkoi Rancho Santa Fee -nimisellä kentällä lähellä San Diegon kaupunkia. Vuonna 1947 Crosby siirsi kisan pohjoisemmaksi eli Montereyn niemimaalle, joka vilisee upeita kenttiä. Siellä tapahtumaa alettiin kutsua nimellä Crosby Clambake (ulkoilmabileet) ja kilpailu pelataan siellä vieläkin ja nykyäänkin yleensä kolmella eri kentällä, mutta aina niin, että päätöspäivänä ollaan poikkeuksetta kuululla Pebble Beachilla, Tyynen meren rantatörmillä. Kilpailu kantoi Crosbyn nimeä vielä kahdeksan vuotta hänen poismenonsa jälkeen, kunnes hänen leskensä, Kathryn, halusi miehensä nimen siitä pois vuonna 1985. Tänä päivänä tapahtuma tunnetaan nimellä AT&T, sponsorinsa mukaan.

Tällä lailla, ehkä maailman kuuluisimman ”kultakurkun” ideana, syntyi tämä edelleenkin suosittu kilpailumuoto, joka on toiminut myös useiden kilpailujen suosittuna palkintopotin kasvattajana ja paljon rahaa on näissä yhteyksissä riittänyt myös erilaisiin hyväntekeväisyystarkoituksiin. Skotlannissa syksyisin pelattava Dunhill Links Championship noudattelee aika tarkoin tätä Bing Crosbyn aikanaan kehittelemää formaattia.

Bing Crosbylla oli brittiläisiä sukujuuria ja hän oli vähän ennen kuolemaansa aikeissa ostaa itselleen oman golfkentän Kentin kreivikunnasta, mutta hänen aikansa loppui kesken. 14.10.1977 Crosby oli pelaamassa Madridissa kenttää nimeltä La Moraleja. Pelikavereina hänellä oli kaksi espanjalaista ammattilaista nimeltään Manuel Pinero, (Ryder Cup -pelaaja v.1981) sekä Valentin Barrios. Hän käytti kierrokseensa 85 lyöntiä ja käteltyään peliseuransa sanoin ”nice game fellas” kaatui hän, melkein saman tien, kuolleena maahan.

Vanha golfari ei voi tällä kohtaa muuta kuin voihkaista: ”What a way to go!”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje