Nuuskapussit, röökintumpit ja roskaaminen ovat kasvava riesa golfkentillä - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nuuskapussit, röökintumpit ja roskaaminen ovat kasvava riesa golfkentillä

Suomalaisilla on maine yleissiisteinä ihmisinä. Roskia ei heitetä luontoon eikä paikkoja päästetä repsahtamaan. Osa golfareista ei kuitenkaan ole maineen vankeja, valitettavasti, sillä niin tiinpätkät, tupakantumpit kuin nuuskapussitkin ovat golfkentillämme kasvava riesa.

”Kentänhoitajilta menee 4–6 tuntia viikossa aikaa näiden keräämiseen. Me hankimme kaksi reppuimuria avuksi, koska näitä on niin paljon. Sitä ennen kerääminen on tehty käsin, eikä se ole mukavaa puuhaa”, kertoo Tapiola golfin toimitusjohtaja Jari Hakkarainen.

Yhden päivän aikana kertyneet tiinpätkät, tupakantumpit, nuuskapussit ja muut roskat on kerätty kolmen tiipaikan alueelta.

Havaintonsa tueksi Hakkarainen lähettää kuvan, jossa on kerätty kolmen tiipaikan tienoolta päivän saldo. Kun kuvan roskamäärän kertoo kuudella, saa hyvän käsityksen siitä, miten paljon täydellä kentällä kertyy tiinpätkiä, tupakantumppeja ja nuuskapusseja yhden päivän aikana. Keko on sitä luokkaa, että jos roskat jätettäisiin luontoon, kahlaisimme ennen pitkää golfkentillä nilkkojamme myöten tässä roskassa.

Reppuimureiden hankkiminen oli välttämätöntä jo siksi, että COVID-19:n aikakaudella tupakantumppien ja nuuskapussien noukkiminen käsin tuntui paitsi vastenmieliseltä myös riskialttiilta.

Tapiola Golfissa on roskikset jokaisella tiipaikalla. Ykkös- ja kymppiväylä vierellä vieläpä tavallista isommat. Hakkaraisen mukaan tupakantumppeja ja nuuskapusseja löytyy kuitenkin kaikkein eniten roskisten vierestä.

Lähelle on siis päästy, mutta ei aivan perille asti!

Keväällä, kun Tapiola golfin roskikset olivat koronan takia poissa käytöstä, kenttä pysyi siistimpänä kuin sen jälkeen, kun roskikset palautettiin käyttöön. Sama ilmiö on havaittu mm. Ruotsissa, jossa monilla kentillä ei ole roskiksia tämän johdosta lainkaan.

Ihmisen mieli kun tuntuu toimivan niin, että kun hänelle annetaan vihje siitä, että joku muu hoitaa kentän siivoamisen ja kunnossapidon, hän lopettaa oman osuutensa kokonaan ja jättää kaiken muiden harteille. Vastaavasti vastuu kannetaan mukisematta, jos muita vaihtoehtoja ei ole.

Smokefree-sivuston kysy–vastaa-osiossa kerrotaan seuraavaa:

”Nuuskapussi valmistetaan pääosin selluloosakuidusta ja sen sisällä on mm. tupakkakasvista, makuaineista ja säilöntäaineista valmistettua massaa. Massa sisältää ympäristölle haitallisia aineita, kuten kadmiumia, kromia, nikkeliä, arsenikkia ja lyijyä, jotka vapautuvat maahan joutuessaan maaperään ja huuhtoutuvat vesistöihin.”

Nuuskapussit myös maatuvat erittäin hitaasti. Tupakantumpit eivät käytännössä maadu lainkaan.

Kaikkia tupakoitsijoita tai nuuskaajia Hakkaraisen huomio ei tietenkään koske. Olen itsekin törmännyt kentällä tupakoitsijoihin, jotka laittavat tumpit bägin sivutaskussa kulkevaan pilttipurkkiin tai – ironista kyllä – nuuskapurkkiin. Nuuskapurkeissa on myös erillinen osasto käytetyille nuuskille, jonne käytetyn pussin voi livauttaa.

Ja roskis on toki hyvä vaihtoehto kaikille roskille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)

 • Utelias says:

  Suomen Golfliitto voisi toimia ja etsiä keinot tupakoinnin kieltämiseksi golfkentillä, se olisi täysin mahdollista ja
  seurat tähän varmaan saataisiin mukaan. Mutta liitto tekee niitä näitä ja pöhöttää omaa organisaatiota, varsinainen lajin, pelin ja toimintaolosuhteiden kehittäminen on jäänyt sinne Osmo Saarisen aikakaudelle! Aalamäki alkoi, kun
  Peltoniemi kerho pääsi mellastamaan!

 • Möllikkä says:

  Kaljatölkit ja pullot kulkevat täysinä mukana mutta tyhjinä ei jaksa enää kantaa. Ne jäävät roskisten viereen ikään kuin lahjana henkilökunnalle joka riemastuisi saadessaan 15 sentin pantin tippinä työstään. Ei roskiksia täyttämään vaan viekää itse ne pois.

 • golftintti says:

  Suomalaisten maine yleissiisteinä ihmisinä on myytti, eihän tarvitse kuin katsoa ympärilleen yleisissä tiloissa niin näkee todellisen ikävän tosiasian.
  Nuuskan kieltäminen kentillä olisi myös tervetullutta ja erityisesti prot, opettavat ja pelaavat voisivat näyttää esimerkkiä. Itselleni on kerran sattunut opettajaksi nuuskaa käyttävä pro, mutta huomauttamisen jälkeen ei tunneilla enää käyttänyt. Ikävä on myös meidän ammatilaispelaajien nuuskan käyttö, toivottavasti se on mennyttä aikaa.

 • Mr.Tilteist says:

  Tässä toteutuu jotenkin se ,kun yhteen suuntaa kumarretaan toiseen pyllistetään. Kovasti on haluttu porukkaa kentille ,uusia pelaajia jne, yms ,jopa älytön green gard netissä on nähnyt päivänvalon. Nyt kun kiireellä on haalittu väkeä ,on unohtunut täysin käytöstavat (koska kotona ei niitäkään enää opeteta)joihin kuuluu muiden huomiointi myöskin roskien osalta ja muutenkin. Lisäksi olen huomannut ilmiön joka on erikoinen, kentällä oliat(ei kaikki) kuvittelee olevansa ”maksavia asiakkaita” ja täten heille ei kuulu mikään tai mitään,koska joku muu ne hoitaa,sillä eihän asiakas jolla on viellä kiire ala siivoamaan jälkiään tai kantamaan roskaa lähimpään roskikseen. Tämä on surullista katsottavaa kaikenkaikkiaan!!

 • KL1 says:

  Aika hanakasti ollaan heti kieltämässä asioita, jos ihminen ei osaa käyttäytyä. Ei golfkenttä eroa vaikkapa puistosta tai uimarannasta tämän roskaamisasian suhteen mitenkään. Se mikä tuodaan mukana, viedään myös pois, ei se ole sen vaikeampaa. Kohta ollaan varmaankin kieltämässä eväiden tuonti ja syönti golfkentälle, koska niiden mukana tulee kääreitä ym. roskaa.

  Roskaajia ja mistään piittaamattomia yksilöitä on aina ollut ja tulee aina olemaan eikä se ole roskan syy, mutta eniten minua ihmetyttää se, ettei pelaajaryhmien sisällä ilmeisesti esiinny minkäänlaista joukkovoimaa. Jos joku näkee toisen pelaajan heittävän roskansa maahan, niin siitä pitää huomauttaa ja katsoa, että roska päätyy sille kuuluvaan paikkaan. Silmien sulkeminen on aivan yhtä paha asia kuin itse roskaaminen, lopputuloksen näkee.

  Tapiolassa käy muuten kuvasta päätellen erilaista porukkaa kuin muilla kentillä. Tuollaista tiimäärää ei näe missään muualla käytettävän päivän aikana.

 • Palmerin Arska says:

  Taitaa olla ainakin 1000 tikkua kuvassa joten vaikuttaa pikkuisen liioitellulta tuo kolmen boxin teet juttu. Vissiin kyseessä klubitii? muita ei sitten kentälle mahdu, tosin yli 300 pelaajaa/päivä ei toteudu Suomessa paitsi jos pelataan yölläkin. Nuuskan jämiä on joo näkynyt aikaas paljon, kummallinen asia kun sitä ei edes saa myydä Suomessa.

 • Siim72 says:

  Golf on ollut herrasmiesten ja naisten laji, mutta, kuin muutkin asiat niin golf-harrastus kehittyy. Ajan henki on nykyään se, että kentän kiertämiseen ei saisi kuluttaa aikaa enempää kuin se 4h 15 min riippuen hieman kentästä. Toiset haluaa porhaltaa tämän kierroksen vielä huomattavasti nopeammin, (vähän sama ilmiö kuin meidän tieliikenteen valtaväylillä) takapuskurissa roikkuen. Tämä, yhdistettynä työelämän aiheuttamaan riittämättömyyden tunteeseen ja suorituspaineeseen on monelle liian iso tehtävä. Ei ehditä korjata lyöntidivotteja, harjaamaan bunkkereita asiallisesti, jutella niitänäitä kuin ennen tai heittää sitä nuuskapussia roskikseen asti. Toivon kaikille hyviä lyöntejä ja koitetaan pitää tämä hieno laji sen arvoisena kuin se on ennen ollut.

 • Sport Goofy says:

  Varsinkin ranget ovat nykyään lähes ainoita paikkoja, joissa joutuu altistumaan passiiviselle tupakoinnille. Rupesin kiinnittämään tähän erityistä huomiota, kun aloin viedä omaa junioria kokeilemaan – lähestulkoon rangella kuin rangella on aina joku tupruttelemassa. Itse noille ei uskalla sanoa mitään, sen verran kiukkuista porukkaa tupakoitsijat tuntuvat useimmiten olevan, mutta tässä olisi jollekin pääkaupunkiseudun klubille paikka profiloitua savuttomalla rangella ja miksei kentälläkin.