Miltä näyttää golfmatkailun tulevaisuus Espanjassa, kun maa aukeaa juhannuksen jälkeen? - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Matkailu

Miltä näyttää golfmatkailun tulevaisuus Espanjassa, kun maa aukeaa juhannuksen jälkeen?

Golf Torrequebrada Aurinkorannikolla.

Espanjassa turisteja odottavat golfkentät, jotka ovat paremmassa kunnossa kuin koskaan. Paluu entiseen edellyttää kuitenkin psykologisen esteen ylittämistä.

Koronapandemia iski maaliskuussa Espanjaan lujaa. Ulkonaliikkumiskieltojen johdosta maan kaikki golfkentät suljettiin ja niitä päästiin rajoitetusti avaamaan vasta toukokuussa.

”Emme mitenkään voineet aavistaa, että kenttämme suljettaisiin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun palasimme Aurinkorannikolle Helsingin golfmessujen jälkeen helmikuussa. Kevät olisi ollut meillä ennätysvilkas, ja monet päivät huhti- ja erityisesti toukokuussa olivat täyteen varattuja”, kertoo suomalaistenkin suosiman Golf Torreguebradan  markkinoitipäällikkö Ana Nyblom.

Suomalaiskisoja Aurinkorannikolla järjestävän ja asuntoja vuokraavan PAR1 Golfin Seppo Lukkarin mukaan taloudellinen tilanne on vaikea

”Tällä hetkellä yritykselläni ei ole mitään tuloja. Kevään osuus liikevaihdosta on todella merkittävä ja nyt kun kaikki matkat peruttiin, niin yrityksen kassa on huolestuttava. Toimisto on suljettu toistaiseksi ja työntekijät lomautettu”, Lukkari kertoo sähköpostitse.

Golfturismin talousvaikutus on Andalusian maakunnalle todella suuri. Golf tuo vuosittain alueelle 630 000 turistia ja 1,4 miljardia euroa. Pientä lohtua tulevaisuutta ajatellen luo se, että Finnair päätti lisätä lentoja Malagaan päivittäisiksi heinäkuun alusta. Espanja avaa rajansa Schengen-maiden kansalaisille 21 kesäkuuta alkaen, Portugalia lukuun ottamatta.

Kanarialla ja Mallorcalla myös vaikeaa

Kanariansaarille koronavirus ei iskenyt niin pahasti kuin Manner-Espanjaan ja jotkut kentät aukesivat jo toukokuun alussa. Golfissa noudatetaan Kanarialla kuten muuallakin Espanjassa koko lailla samanlaisia koronasäännöksiä kuin Suomessakin etäisyyden ja hygienian suhteen.

Gran Canarian golfliiton mukaan kentät ja majoitusliikkeet tekevät tulevaa syys- ja talvikautta ajatellen kaikkensa, jotta alue olisi turisteille turvallinen matkailukohde.

Salobren golfkeskuksen Old Course Maspalomaksen lähellä Gran Canarialla avataan heinäkuussa, New Course vasta ensi vuonna.

Mallorcan golfkenttien liiton mukaan kenttien täyttöaste on nyt huono. Turistit puuttuvat, ja jatkokin tulee olemaan vaikea. Liitto pelkää, että vain 70 prosenttia kenttien kapasiteetista tulee olemaan käytössä syksyllä.

Palma de Mallorcan välittömässä läheisyydessä sijaitseva Arabella Golf pyörittää kolmea golfkenttää. Arabella Golfin viestintäjohtaja Christine Crespo kääntää katseensa jo ensi vuoteen.

”Suunnitelmamme ovat syksyn ja talven suhteen normaalit, mutta pelaajamäärät tulevat olemaan pienemmät kuin yleensä. Haluamme kuitenkin olla optimistisia ja toivomme, että kaikki on entisellään keväästä 2021 eteenpäin. Kolme hotelliamme avataan heinäkuun alussa aluksi rajoitetulla asiakasmäärällä. Golftarjouksia on runsaasti. Olemme päättäneet, että toiminnan on taas jatkuttava”, Crespo sanoo.

Kaksi estettä ylitettävänä

Kansainvälisen golfmatkanjärjestäjien liiton IAGTO:n toimitusjohtaja Peter Waltonin mukaan golfareiden suosimat Espanjan matkakohteet Aurinkorannikko, Costa Blanca, Kanariansaaret, Mallorca sekä myös Portugalin golfkohteet ovat kärsineet koronapandemiasta vähemmän kuin monet muut kohteet.

Walton uskoo, että heinä- ja elokuu tulevat näyttämään suuntaa sille, miten turismi lähtee käyntiin. Voi käydä niinkin, että golf jää sivustakatsojan rooliin, koska esimerkiksi espanjalaiset perheet eivät lomillaan juuri golfia pelaa. Ulkomaalaisten golfareiden paluu vaatii Waltonin mukaan kahden suuren esteen ylittämistä.

”Ensin pitää logistiikan toimia. Ihmiset eivät matkusta, jos viranomaiset vaativat karanteeneja. Jos ne poistuvat, niin lennot pääsevät kunnolla vauhtiin. Tosin ihmiset haluavat välttää välilaskuja ja oleskelua turhaan lentokentillä. Lisäksi on ylitettävä psykologinen este, eli pelko matkustamisesta. Jos tämä onnistuu, ja kesän kokemukset turistikohteissa ovat hyviä, niin golfmatkojen varaukset voivat hyvin lähteä syksyllä jyrkkään nousuun”, Walton arvioi.

Son Vida Mallorcalla kuuluu Arabella Golfin kolmen kentän kokonaisuuteen.

Waltonin mukaan golfmatkanjärjestäjät ovat tehneet kaikkensa, jotta golfarit voisivat siirtää varauksensa tai saada rahansa takaisin matkan peruuntuessa. Jotkut matkanjärjestäjät ovat siirtäneet kevään varauksensa vuodella eteenpäin. Nettivarauksia tehneet yksittäiset golfarit ovat yleensä halutessaan saaneet rahansa takaisin.

Ana Nyblom Benalmadenan Torreguebradasta uskoo, että monet Aurinkorannikolla asunnon omistavat golfarit palaavat nopeasti takaisin ja ottavat golfia pelaavat ystävänsä mukaansa. Kentälle on lisäksi luvassa kesäksi monia erikoistarjouksia.

Par1 Golfin Seppo Lukkari sanoo, että syksylle alkaa nyt tulla varauksia, mutta todella varovasti.

”Lentoliikenne on mitä on ja asiakkaat, varsinkin riskiryhmät, eivät lennä ennen kuin siihen on ’lupa’ ja rokote on valmis. Mutta hyvää on, että 25 vuoden oleskeluni aikana kentät eivät koskaan ole olleet niin hyvässä kunnossa kuin nyt.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje