11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mikko Ilonen PGA:n vuoden pelaaja

Mikko Ilonen oli luonnollinen valinta PGA:n vuoden pelaajaksi.

Mikko

Mikko Ilonen oli luonnollinen valinta PGA:n vuoden pelaajaksi 2010. Vuoden 2010 valmentajaksi valittiin Kulloossa opettava Jan Forsell, joka on pitkään toiminut aktiivisesti niin Suomessa kuin Ruotsissakin kouluttautuen molemmissa maissa korkeimmalle tasolle.

Tilaisuudessa jaettiin kolmatta kertaa myös Suomen golfin merkittävimpiin uranuurtajiin lukeutuneen Sigurd Nyströmin nimeä kantava Sigge Nyström -palkinto, jonka sai Suomen PGA:n alkuajoista lähtien eri seuroissa vahvasti vaikuttanut ja suomalaisen golfmatkailun käynnistäjänä toiminut Harry Safo.

Kolmatta kertaa jaettiin myös ammattilaisgolfin puolesta tehdystä arvokkaasta työstä annettava PGA Suomi -palkinto, joka myönnettiin Suomen ammattigolfin kesäisen huipennuksen, Kivitippu Pro Amin, järjestelyistä Järviseudun Golfseuralle. Viime kesänä tunnelmastaan ja suuresta palkintopotistaan tunnettu Kivitippu järjestettiin jo kymmenettä kertaa.

Suomen PGA:n puheenjohtaja Mika Walkamo tarkastelee viime kauden tapahtumia: ”Kausi 2010 huipentui äärimmäisen jännittäviin karsintoihin niin miesten Euroopan ja Aasian kiertueen osalta kuin naisten Euroopan kiertueen osalta. Vaikka piinallisen niukkoja karsiutumisia nähtiinkin, oli perusvire erittäin positiivinen. Kuluvalla kaudella miesten Euroopan kiertueella nähdään Mikko Ilosen ohella kaksi suomalaista pelaajaa, Roope Kakko ja Mikko Korhonen, Aasian kiertueella Joonas Granberg ja Kalle Samooja sekä naisten Euroopan kiertueella kaikkiaan viisi pelaajaa; Minea Blomqvist, Riikka Hakkarainen, Jenni Kuosa, Kaisa Ruuttila ja Ursula Wikström. Kansainvälisen kilpagolfin puolella tuleva kausi tulee siis olemaan mielenkiintoisin pitkiin aikoihin ja jännitettävää riittää joka viikonloppu. Pitkäjänteinen työ eri puolilla maata kilpagolfin puolesta alkaa hiljalleen kantaa hedelmää”, maistelee Suomen PGA:n puheenjohtaja Mika Walkamo.

Ilosella tasainen vuosi

Vuoden pelaajaksi valitulle Mikko Iloselle kausi 2010 oli edellisestä poiketen suhteellisen tasainen ja vähemmän dramaattinen. Se kuitenkin vakuutti meidät kaikki siitä, että hän kuuluu Euroopan kiertueen vakiokalustoon:

”Viime kerralla halusin nimetä Vuoden Pelaaja -palkinnon Vuoden Rypistys -palkinnoksi, mutta nyt siihen ei ole tarvetta, koska kausi oli tasainen. Haluaisin sen sijaan ilmaista arvostukseni niille suomalaisille pelaajille, jotka onnistuivat viime kaudella nostamaan tasoaan ottamalla isoja askeleita eteenpäin uusille kiertueille. Ensimmäisenä poimin Kaisa Ruuttilan, joka keräsi liukuhihnalta voittoja Ruotsin kiertueella ja selvitti perään naisten Euroopan kiertueen karsinnat railakkaasti”.

”Toiseksi nostan lakkiani veijareille, jotka hankkivat karsintojen kautta itselleen kortit pääkiertueille. Mikko Korhonen sai viimeisellä kierroksella hengittää suhteellisen vapaasti, mutta Roope Kakko, Joonas Granberg ja Kalle Samooja osoittivat lujuutta ratkaisun hetkillä ja varmistivat lopulta työpaikkansa pääkiertueille. Se oli hieno suoritus selkä seinää vasten, Vuoden Rypistys -palkinnon arvoinen. Onnitteluni heille kaikille”, toivottaa Mikko Ilonen.

Janne Forsell panostaa koulutukseen

Janne

Vuoden 2010 golfopettajaksi valittu Jan Forsell on operoinut monipuolisesti niin Ruotsissa kuin Suomessakin ja tähdännyt jatkuvaan kouluttautumiseen ja kehittymiseen opettajana: ”Suomen PGA:n Vuoden Golfopettaja -palkinto on hieno ja palkitseva tunnustus pitkäjänteisestä työstä. Olen kolunnut koko Ruotsin koulutusjärjestelmän juuresta latvaan ja kevään aikana suoritan Golf Manager -tutkinnon loppuun. Viimeistelen myös PGA Master Professional -tutkinnon, jonka suorittaneita löytyy Pohjoismaista vain yks”i.

”Minulla on myös ollut onni ammentaa oppia useilta maailman huippuvalmentajilta, muun muassa David Leadbetteriltä, Jim McLeaniltä ja viimeksi Butch Harmonilta. Opettamiseen liittyvien apuvälineiden suhteen olen halunnut seurata kehityksen kärkeä. Niinpä Jan Forsell Golf Academy Kullo Golf Clubilla on tältä osin ehkä Suomen monipuolisimmin varustettu. Tärkeintä on kuitenkin motivaatio valmentamiseen ja opettamiseen pelaajan tasosta riippumatta”, sanoo Suomen PGA:n 2010 Golfopettaja Jan Forsell.

Matkailualan pioneeri palkittiin

Harry

Sigge Nyström -palkinnon vastaanottanut Harry Safo on Suomen PGA:n perustajajäseniä ja golfmatkailun ehdoton pioneeri:

”Ammattilaisgolfin eteen tehdystä työstä sekä PGA:n edustamien arvojen ylläpitämisestä ja kehittämisestä Suomessa palkitaan jälleen erittäin ansioitunut henkilö, Harry Safo, Sigge Nyström-palkinnolla. Sigurd Nyström oli Suomen ensimmäinen golfopettaja ja uranuurtaja, joka omalla toiminnallaan loi pohjan tämän päivän golfopetukselle. Sigge Nyström -palkinnolla halutaan jakaa tunnustusta yhteisölle tai yksityishenkilölle, joka toiminnallaan on edistänyt golfopetusta Suomessa ja vaalinut samalla PGA:n perinteitä. Harry Safo täyttää kiistatta nämä kriteerit. Hän oli vahvasti mukana PGA:n toiminnassa sen perustamisesta alkaen ja on toiminut kotimaisen golfmatkailun ehdottomana uranuurtajana”, sanoo Teemu Laakso.

”Huomionosoitus on erityisen mieluinen siitäkin syystä, että sain tuntea Sigurd Nyströmin noin 40 vuoden ajan. Vuonna 1985 aloittelin golfammattilaisena ja olin mukana perustamassa Suomen PGA:ta. Olin Jaakko Pöyryllä budjettipäällikkönä, kun sain ajatuksen siirtyä ulkotöihin. Ensimmäiset kesät toimin Talissa, mistä siirryin kolmeksi vuodeksi Masteriin ja sieltä lopulta Talmaan”.

”Vuonna 1986 käynnistimme vaimoni kanssa golfmatkat Rhodokselle ja tarjosimme ohessa golfkursseja kaikentasoisille harrastajille. Kysymyksessä oli uusi aluevaltaus ja uskoisin, että matkoillamme on sittemmin vieraillut yli 10 000 suomalaista. Yksikin kaveri on käynyt jo reilut 50 kertaa. Vilskettä on riittänyt, mutta nyt olen jo eläkkeellä. Siitä huolimatta vedän vaimoni kanssa edelleen kursseja ulkomailla ja kesäisin opetan Talmassa”, sanoo Harry Safo.

Janne Forsell muistaa kiittää Safoa ammatinvalinnastaan.

”Vuonna 1986 kävin Harryn opetuksessa Pöyryn tiloissa.Tuolloin hän ehdottaen kysyi, eikö minua kiinnostaisi valmentajan ammatti?. Sain rohkaistusta ammattimieheltä ja siitä se lähti ura urkenemaan”, Jan Forsell muistelee.

Järviseudun Golfseurassa ajateltiin isosti..

Matti

PGA Suomi -palkinto ojennettiin Järviseudun Golfseuralle sen ennakkoluulottomasta ja määrätietoisesta toiminnasta Kivitippu Pro Amin perustamisessa ja järjestämisessä. Vuosien varrella seura on onnistunut rakentamaan keskikesän tapahtumasta kotimaisen ammattigolfin klassikkokisan, jota yksikään ammattilainen ei halua jättää väliin. Kisan ainutlaatuinen tunnelma vetää puoleensa niin pelaajia, yhteistyökumppaneita kuin pelaajien perheitäkin:

”PGA Suomi -palkinnolla halutaan puolestaan nostaa esiin yhteisö tai yksityishenkilö, joka toiminnallaan on edistänyt ammattimaista kilpagolfia Suomessa. Järviseudun Golfseura on jo reilut kymmenen vuotta järjestänyt Kivitippu Pro Amin, joka on golfammattilaisten keskikesän kohokohta. Järjestelyiltään ja tunnelmaltaan kisa on ehdottomasti yksi kauden parhaita, minkä vuoksi sinne on helppo houkutella niin pelaajat kuin heidän perheet ja yhteistyökumppanitkin. Toivoisin, että Suomen PGA kykenisi tekemään yhtä paljon Järviseudun Golfseuran eteen, kuin se on vuosien varrella tehnyt suomalaisen ammattigolfin eteen. Olen varma, että kaikki pelaajamme allekirjoittavat näkemykseni ja osoittavat kiitoksensa Järviseudun ihmisille”, toteaa Teemu Laakso.

Aikaisempina vuosina palkinnon ovat saaneet Challenge Tourin kisan promotoinut SK-Festvals sekä Infront Sports Finland joka on järjestänyt Taliin naisten Finnair Mastersin vuodesta 2005.

”Palkitseminen lämmittää mieltä kovasti ja innoittaa jatkamaan samaan malliin. Alun perin tarkoituksenamme oli vain piristää seuran 10-vuotisjuhlaa ja kentän laajennuksen avajaistilaisuutta pro am-kilpailulla. Tuumailimme työryhmässä, miten homma oikein hoidettaisiin ja vieläpä niin, ettei lysti tulisi liian kalliiksi. Seuran silloinen puheenjohtaja kuunteli pohdintojamme ja aloitti jotenkin tähän tapaan ”Kuulkaas miten minä olen ajatellut…”

” Niin tapahtuman formaatti sai muotonsa ja Kivitippu Pro Am polkaistiin käyntiin. Kun ajattelee suuresti, niin voi saavuttaa isoja asioita: aivan kuin golfissa!”, sanoo Järviseudun Golfseuran toimitusjohtaja Mikko Autio.

Lappajärvellä on aina metsästetty myös isoja kaloja (pelaajia) kisaan osallistumaan. Muutama vuosi sitten tähtäimessä oli Natalie Gulbis jolla asuu sukulaisia Keski-Pohjanmaalla. Mikko Ilosta on kosittu mukaan lupaamalla tälle mm. kuljetus kisapaikalle lentokoneella. Vielä ei ole tärpännyt.

”Kokemukset tuosta ensimmäisestä tapahtumasta olivat sen verran rohkaisevia, että päätimme jatkaa ainakin niin kauan, kuin sponsorit ovat tyytyväisiä ja kokevat jatkamisen tarpeelliseksi. Tyytyväisyyttä on aistittu nyt jo 10 vuotta eikä merkkejä laantumisesta ole näkynyt. Siksi Kivitippu Pro Am jatkuu edelleen. Tunnelma kumpuaa varmaankin kotoisasta ilmapiiristä, jonka luomiseen me kaikki osallistumme, niin seuran talkooväki kuin ammattipelaajatkin. Olemme havainneet, että elokuinen pitkä viikonloppu Järviseudun golfin vieraana tekee meistä tuttuja toisillemme. Tämä palkinto on meille kaikille yhteinen”, Autio jatkaa.

Mikko Ilosen kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje