27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

McIlroyn ja Titleistin tiet eroavat

Rory McIlroyn päähineessä saattaa olla vuodenvaihteen jälkeen uudet tuotetunnukset © Getty Images

Arvelut siitä, että Rory McIlroy on tarttumassa Niken tarjoamaan 250 miljoonan dollarin kymmenvuotiseen sopimuspaperiin vahvistuivat merkittävästi tiistaina, jolloin korealaisomistuksessa nykyään oleva Acushnet Company ilmoitti sopimuskauden Rory McIlroyn kanssa tulevan tiensä päähän vuodenvaihteessa.

Yhtiön toimitusjohtaja Wally Uihlein kiitteli asiaankuuluvasti pohjois-irlantilaisen panosta tuotteiden markkinointiviestinnässä.

”Tavoitteemme on ollut tuottaa Rorylle parhaat mahdolliset välineet ja palvelu, jotta hän kehittyisi pelaajana kohden tavoitteitaan. Toivotamme Rorylle parasta mahdollista jatkoa sekä ammatillisesti kuin myös siviilielämässä”, Uihlein julisti.

”Olen saanut viettää viisi jännittävää ja menestyksekästä vuotta Titleistin tallissa ja tulen aina arvostamaan heidän vaikutustaan ja tekemisiään”, vastasi puolestaan McIlroy samaisessa tiedotteessa.

Muita varteenotettavia vaihtoehtoja kuin Nike ei McIlroyn yhteistyökumppaniksi tällä erää alalla liikkuvien tietojen mukaan ole.

Tiger Woods on supertähdistä jäänyt liiankin yksinäiseksi Niken tallissa. PGA Tourilla menestystä on viimeaikoina Woodsin lisäksi saavuttanut Carl Pettersson. Euroopassa nimekkäimmät pelaajat ovat Francesco Molinari ja Ross Fisher, Etelä-Afrikan Charl Schwartzel on toistaiseksi viimeisin major-voittaja.

Woods on maailmanlistalla kakkonen, Molinari, Fisher ja Schwartzel perättäisillä sijiolla 30-32. Tämä karu lista, sekä se, että viimeisistä 12:sta majorista Nike on päässyt juhlimaan vain yhtä ( Schwartzel , Masters 2011) antoivat varmasti yrityksen johdolle lisäpotkua maailmanlistan ykkösen kaappaamiseen.

Naisten puolella Michelle Wie tuli isolla rahalla Niken talliin muutama vuosi sitten siirryttyään ammattilaiseksi. Hänen huhuttiin kuitanneen vuositasolla jopa viisi miljoonaa taalaa. Wien markkina-arvo on kuitenkin laskenut noista ajoista huomattavasti, kaksi perättäistä voittoa ottanut Suzann Pettersen on LPGA Tourilla merkin suurin tähti.

Japanissa ja varsinkin Aasiassa Nike on vielä kakkosketjua huippupelaajien yhteistyökumppanina. Rory MciIlroyn kanssa kirjoitettua sopimusta tullaan varmasti käyttämään monimuotoisesti hyväksi kaikilla markkina-alueilla.

Vahvat huhut ovat viemässä myös sunnuntaina Kuala Lumpurissa voittanutta Nick Watneya Titleistilta Niken sopimuspelaajaksi.

Teemu Tyry

Woods ja McIlroy samaan talliin?

Rory

Rory McIlroyn sopimus Titleistin kanssa päättyy tänä vuonna ja hän on selkeästi markkinoiden kuumin nimi. Titleist tuskin pystyy pitämään nuorta miestä tallissaan, sillä merkki on perinteisesti ollut tarkka siitä, ettei maksa huippupelaajilleen tähtitieteellisiä summia. Titleist on luottanut tuotteidensa ja erityisesti pallojensa vetovoimaan. Asioista hyvin perillä oleva amerikkalainen nettisivusto GolfWRX.com kertoo, että Nike olisi tarjonnut McIlroylle 250 miljoonaa dollaria (noin 193 miljoonaa euroa) kymmenen vuoden sopimuksesta. Summa saattaa tuntua tähtitieteelliseltä, mutta on vielä eri luokkaa kuin Tiger Woodsin sopimus. Woods ansaitsi Golf Digestin laskelmien mukaan viime vuonna 62 miljoonaa dollaria pelaamisen ulkopuolisista sopimuksista. McIlroyn vastaava summa oli 5,9 miljoonaa dollaria.

Kulissien takaisten tietojen mukaan Woods jatkaa edelleen Nikellä ja tähän löytyy perustellut syyt. Vaikka McIlroy on selkeä maailman ykkönen ja 13 vuotta Tigeria nuorempi, on Woods kuitenkin markkina-arvoltaan vielä kova nimi. Woodsia joko rakastetaan tai vihataan, mutta mikä tärkeintä, hänet halutaan nähdä.

Sports Media Watchin tilastojen mukaan tämän vuoden golfin tv-lähetykset keräsivät kaikkien aikojen parhaat katsojaluvut. Niissä kolmessa kisassa, jotka Woods voitti, viimeisen kierroksen katsojaluvut nousivat 161 prosenttia viime vuodesta. Kun McIlroy voitti PGA Championshipin, viimeisen kierroksen katsojaluvut laskivat 17 prosenttia. Muita kilpailuja ei voi käyttää vertailussa, sillä niissä molemmat olivat mukana.

Markkina-arvossa McIlroyn edellä ovat selkeästi myös Phil Mickelson ja Ernie Els. Rorysta odotetaan kuitenkin kestotähteä ja Nike jos joku osaa rakentaa hänestä maailmanlaajuisen brändin.

McIlroy ei ole myöskään välineiden osalta samassa tilanteessa kuin Woods siirtyessään Titleistilta Nikelle, joka ei tuolloin valmistanut oikeastaan muita golfiin liittyviä tuotteita kuin kenkiä. Huhujen mukaan mailat ja pallot tulivat muilta merkeiltä alihankintana ja niihin lyötiin Niken logo.

Nyt Nikellä on kilpailukykyiset tuotteet ja viime vuoden golfliikevaihto oli 623 miljoonaa dollaria.

Nikelle kahden maailmantähden pitäminen samassa tallissa ei ole uutta: Agassi ja Sampras, Federer ja Nadal, Kobe ja LeBron, LeBron ja Kevin Durant.

Jari Jokinen

Lähde: GolfWRX.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)