27.7.–3.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kaksi kenttää katoamassa Suomen golfkartalta? – Molemmat myynnissä

Kuva: Tero Vihavainen

Yhdeksänreikäiset Tiirin Golf ja Peltola Golf jatkavat toimintaansa kaudella 2019 vain, jos uusi omistaja löytyy. Tiirissä uskotaan asioiden järjestyvän, Peltolassa ei olla yhtä optimistisia.

Golfkenttien pudotuspelistä on puhuttu Suomessa jo pitkään. Tässä surullisessa pelissä hankalimmassa asemassa ovat poikkeuksetta kentät, joiden sijainti suhteessa suuriin asutuskeskuksiin on epäedullinen.

Nilsiässä sijaitsevan Tiirin Golfin tilanne on mutkikas. Kenttä toimii vuokramailla, eikä vuokrasopimusta kuluvalla kaudella saatu sovittua lainkaan. Kenttä ei siksi ollut virallisessa pelikäytössä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus asetti Tiirin Golf Oy:n konkurssiin elokuun lopussa. Kentän maa-alueesta valtaosa on tällä hetkellä pakkohuutokaupassa, joka päättyy 5. joulukuuta. Pakkohuutokaupan määräajan päättymisen jälkeen ulosottoviranomainen arvioi tarjoukset ja päättää, hyväksyykö se kaupan. Käytännössä tilanne on se, että mikäli suurinkaan tarjous ei ole linjassa alueen hintatason kanssa, eli se on liian pieni, alue saattaa jäädä kokonaan myymättä.

Myös Janakkalassa sijaitseva Peltola Golf on mennyt konkurssiin ja sen toimintaa uhkaa lakkautus, ellei uutta omistajaa löydetä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä GoGolf-sivusto.

Molempien kenttien hoitotoimenpiteet on järjestetty normaaliin tapaan ja edellytykset toiminnan jatkamiselle keväällä on näin ollen taattu. GoGolfin haastattelussa yrittäjä Sakari Eskelinen ei kuitenkaan pidä tätä vaihtoehtoa Peltola Golfin kohdalla todennäköisenä.

Peltola Golf sijaitsee Janakkalassa. Jäseniä seurassa oli tänä vuonna 272. Riihimäelle kentältä on matkaa 25 km, Hämeenlinnaan noin 40 km ja Lahteen 55 km.

Tiirin Golfissa uskotaan jatkoon

Tiirin Golfissa tulevaisuuden suhteen ollaan toiveikkaampia. Seurassa on 502 jäsentä, joten kyseessä on suhteellisen suuri ja aktiivinen golfyhteisö.

”Seuralla on halu jatkaa toimintaa, jos vain on osakeyhtiö, jonka kanssa päästään tekemään yhteistyötä. Kysymysmerkki on sekin, haluaako mahdollinen uusi omistaja säilyttää golfkentän toiminnassa. Tällä hetkellä ollaan aika epätietoisessa tilanteessa. Meillä on valmisteltuna kaksi vaihtoehtoista toimintabudjettia tulevaisuuden varalle”, Tiriin Golf ry:n puheenjohtaja Kosti Karhunen kertoo.

Kenttä sijaitsee maa-alueella, jolla on Karhusen mukaan kolme eri omistajaa. Pienin osa, jolla sijaitsee kentän viitosväylä, on huutokaupassa, muut maa-alueet kuuluvat pakkohuutokaupan piiriin. Lisäksi pakkohuutokaupassa ovat myynnissä myös kentänhoitolaitteet.

Tiirin Golfin entisen hallituksen jäsenen ja kentällä työskennelleen Ilja Karvisen mukaan maa-alue, jolla golfkenttä sijaitsee, on merkitty kaavassa golfkäyttöön. Golfkentän tulevaisuuden suunnitelmien kannalta se on hyvä tieto, sillä kaavan muuttaminen muuhun käyttöön ei ole aivan yksinkertainen toimenpide.

”Uskon, että kentän toiminta tulee jatkumaan. Se selviää toivottavasti vielä tämän vuoden puolella. Olisi hirvittävän ikävää menettää tämä kokonaisuus. Me olemme tällä alueella käytännössä ainoa yhdeksänreikäinen, nopea ja helppo kenttä, jossa on mukava aloittaa pelaaminen. Perheille kenttä sopii myös erinomaisesti. Pelikokemus on todella mukava ja nopea. Kokonaisuus on sellainen, että tällä kentällä on toimintamahdollisuuksia”, Karvinen näkee.

Tiirin Golf sijaitsee Nilsiässä. Lähes naapurissa, noin 17 kilometrin päässä sijaitsee Tahko, jossa on kaksi täysimittaista golfkenttää. Siilinjärvellä toimiva, niin ikään kahden kentän laajuinen Tarina Golf on sekin vajaan 40 km päässä.

Golflehden Kenttärankingissa 2017 Tiirin Golf sijoittui yhdeksänreikäisten kenttien sarjassa erinomaisesti seitsemänneksi. Kiitosta kenttä sai ilmapiiristä ja viihtyisyydestä sekä palvelusta, mutta myös kenttää koskevat arviot olivat varsin korkealla tasolla. Vuoden 2015 Kenttärankingissa Tiirin Golf oli ysireikäisten sarjassa kolmas.

Peltola Golf arvioitiin Golflehden lukijoiden toimesta 2017 Suomen 14:nneksi parhaaksi ysireikäiseksi 30 kentän joukosta. Peltolankaan kohdalla kenttä ei ole tuottanut pettymystä pelaajille, talousongelmissa on kyse ennen kaikkea sijainnista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje