Yhtäkään GoGolfin omistamaa tai operoimaa 18-reikäistä golfkenttää ei olla ajamassa alas ainakaan välittömästi.
GoGolf Oyj:n konkurssihakemus langettaa synkän varjon niiden golfkenttien ylle, jotka yritys on omistanut kokonaan tai joista sillä on merkittäviä omistuksia. GoGolf Isosaaren ja GoGolf Hirvensalon kohdalla ennuste lienee kaikkein synkin, eikä niiden toiminnan jatkumisesta ole varmuutta.
Golfpiste ei tavoittanut GoGolfin hallituksen puheenjohtajaa Hans Weckmania kommentoimaan asiaa perjantaina, mutta Kauppalehdelle Weckman ehti kertoa kenttien jatkavan toimintaansa normaalisti.
Kurk Golf
Kurk Golfin omistaa Golf Holdings Finland Oy. Se on GoGolf Oyj:n omistama yhtiö, jota ei haettu nyt konkurssiin. Kurk Golfin tulevaisuutta Weckman arvioi tänään Kauppalehdelle seuraavasti, ”Kurk Golf on hienossa kunnossa. Se löytää varmasti ostajan ja jatkaa jonkun toisen omistuksessa.”
Golf Holdings Finland Oy:n talousluvut viime kausilta ovat huonot. Kun vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli 2,1 miljoonaa, oli se vuonna 2022 enää alle puolet eli 0,9 miljoonaa. Samalla 61 000 euron tulos kiepsahti 310 000 euroa pakkaselle ollen miinuksella jo vuonna 2021.
St. Laurence Golf
GoGolf on suurin osakkeenomistaja Vuosaari Golfissa (49 %), Peuramaa Golfissa (41 %) ja St. Laurence Golfissa (10,5 %). Lohjalla sijaitsevan St. Laurence Golfin tilanne on vähiten hankala, vaikka korotuspaineita vastikkeeseen lieneekin luvassa.
”Ei tämä ollut suoranainen yllätys, mutta ajankohta vähän yllätti”, St. Laurence Golfin toimitusjohtaja Mecki Kåhre kommentoi.
Kåhren mukaan yhtiössä pohditaan nyt, miten tilanteeseen reagoidaan. Yhtiökokous järjestetään parin viikon päästä, joten mahdollisia suuntaviivoja piirrellään jo silloin. GoGolf omisti 153 St. Laurence Golfin osaketta, joten vastikekertymään on tulossa tuntuva vaje ensi kaudeksi.
Toisaalta markkinoilta poistuvat ainakin väliaikaisesti konkurssipesän omistamat osakkeet, mikä saattaa heijastua vuokrapelioikeuksien hintaan positiivisesti. Kenttäyhtiö pohtii myös mahdollisuutta lunastaa konkurssipesältä osakkeet tulevaisuudessa.
St. Laurencen tilanteessa vaikuttaa taustalla myös My Golf Oy:n konkurssi. My Golf Oy määrättiin kesäkuun lopussa maksamaan kenttäyhtiölle omistamiensa 24 osakkeen laiminlyödyt vastikkeet takautuvasti, mutta on epävarmaa, saako kenttäyhtiö rahoja konkurssipesältä.
Peuramaalla usko ei horju
Vuosaaressa ja Peuramaalla GoGolfin omistukset ovat sitä luokkaa, että suurimman omistajan konkurssi vaikuttaa niiden taloustilanteeseen dramaattisesti. Taloudellisesti ne ovat olleet tiukoilla jo viime vuosina.
Peuramaa Golfin vt. toimitusjohtaja Juha Tuukkasen mukaan kenttäyhtiö sai tiedon GoGolfin mahdollisesta konkurssihakemuksesta noin viikko sitten.
”Meillä toiminta jatkuu ihan niin kuin ennenkin. Peuramaa Golfilla on vahva taloudellinen tilanne ja kassa, joten ei meillä ole hätää millään tavalla tämän asian kanssa”, Tuukkanen vakuuttaa.
Peuramaalla on ollut GoGolfin kautta palvelusopimus, joka on kattanut kentänhoidon, asiakaspalvelun ja opetustoiminnan. Lähitulevaisuudessa Peuramaa Golf pyrkii palkkaamaan henkilökunnan kenttäyhtiön palvelukseen.
”Monella ihmisellä on työpaikat kyseessä, joten onhan tämä kova isku heille. Ei ole kiva päivä monessakaan mielessä, mutta näitä tapahtuu ja onneksi meillä on Peuramaa Golfin näkökulmasta mahdollista jatkaa eteenpäin… Ensi viikko on varmasti työntäyteinen ja ratkotaan asioita suuruus- ja tärkeysjärjestyksessä. Meidän saaman tiedon mukaan konkurssipesänhoitaja nimetään ensi viikon alussa”, Tuukkanen toteaa.
Toimitusjohtajan mukaan yhtiö on käytännössä velaton, eikä GoGolfin konkurssi vaikuta ensi vuoden toimintasuunnitelmaan, vaan toimintaa jatketaan voimassa olevan strategian pohjalta.
”Uskomme, että pääsemme konkurssipesän kanssa sopimukseen pelioikeuksien vuokraamisesta, sillä oletuksella, ettei niille ole heti olemassa ostajaa. Me olemme valmiita ottamaan niitä vuokrattavaksi, ja sitä kautta keräämään potentiaalisesti pois jäävää vastikesaatavaa kasaan”, Tuukkanen näkee.
Peuramaa Golf teki viime tilikaudella (2022) tappiota 104 000 euroa. Sen liikevaihto oli 1,63 miljoonaa euroa. Vuosina 2020 ja 2021 toiminta kuitenkin oli voitollista, ollen vuonna 2020 peräti 248 000 euroa plussan puolella.
Vuosaaressa mietinnän paikka
Vuosaaren osakekannasta GoGolf omistaa kaikkein suurimman osuuden, peräti 49 %. Peuramaan tapaan henkilökunta on hankittu palvelusopimuksen kautta GoGolfilta, joten ensimmäisessä vaiheessa on edessä henkilökunnan rekrytointi kenttäyhtiön palvelukseen.
”Tilanne on uusi ja nyt selvitellään hallituksen kanssa sitä, miten toiminta saadaan jatkumaan mahdollisimman hyvin. Kassa meillä on hyvässä kunnossa ja nyt käydään eri vaihtoehtoja läpi”, Vuosaari Golfin toimitusjohtaja Harri Mankki kertoo.
Kentän osakekannasta lähes puolet jää nyt konkurssipesälle. Kenttäyhtiön toiveena on saada osakepotti vuokrakäyttöön mahdollisimman nopeasti. Yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeen vastike on oltava maksettu ennen kuin se voidaan vuokrata, ja kuluvan kauden osalta vastikkeet on onneksi kokonaisuudessaan kuitattu.
Mankin mukaan tilanne on Vuosaaressa sikäli tuttu, että ennen kuin GoGolf osti lähes puolet kentän osakkeista tammikuussa 2022, oli suuri osa B-sarjan osakkeista aktivoimattomia eikä niistä maksettu lainkaan vastiketta. Tuolloin kaikkiaan noin 900:stä osakkeesta noin 550:stä maksettiin vastiketta.
Kaupan yhteydessä osakkeet aktivoitiin ja ne tulivat vastikevelvollisuuden piiriin. Ensi kaudella vastikevelvollisia ei ole aivan viittä ja puolta sataa, mutta Mankki uskoo, että kokonaisuus saadaan toimimaan.
”Vaatii jumppaa ja työtä, mutta jaksamme uskoa, että tämä saadaan toimimaan. Ei yhtiö ole menossa konkurssiin. Sijainti on hyvä, kenttä on saatu hyvään kuntoon ja uskon, että Vuosaari kyllä kiinnostaa jatkossakin”, Mankki kommentoi.
Vuosaari Golfin liikevaihto kipusi viime tilikaudella (2022) niukasti yli miljoonan, tulos oli 96 000 euroa negatiivisen puolella. Peuramaan tapaan myös Vuosaari teki vuosina 2020–2021 voitollisen tuloksen. Liikevaihto on kuitenkin pienentynyt yli neljänneksellä parin vuoden takaisesta.
Golf jatkuu Hill Sidessa
GoGolf on operoinut Vihdissä Hill Side Golfina tunnettua kenttää nimellä Hills by GoGolf. Kentät omistaa Hill Side & Valley Oy, jolta GoGolf on ne vuokrannut.
Hill Side golfilla oli vakavia taloushaasteita läpi 2010-luvun, ja kenttäyhtiö ehti mennä konkurssiin vuonna 2018, kunnes se värikkäiden vaiheiden jälkeen päättyi lopulta GoGolfin operoitavaksi.
Hill Side & Valley kiirehti konkurssiuutisen jälkeen tiedottamaan, että operaattorin konkurssi ei vaikuta Hill Siden tulevan kauden pelaamiseen. Klubi- ja ravintolatoiminnot jatkuvat ”entisten hyväksi havaittujen toimintamallien mukaan”.
Tulevan talven aikana Hill Sideen valmistuu uusia majoitustiloja, padel-kenttä sekä tasokas frisbeegolfkeskus. Kauden 2024 golfpelioikeudet tulevat myyntiin ennen joulua.
Artikkelia on päivitetty ti klo 17.12: Peuramaa sai tiedon mahdollisesta konkurssihakemuksesta noin viikko sitten.
Lue seuraavaksi: Juuri nyt: GoGolf Oyj, GoGolf Finland Oy ja Golf Sky Oy hakeutuvat konkurssiin
Kenttäyhtiöiden tilannetta kuvaisi paremmin, jos toimittaja olisi kertonut yhtiöiden tuloksen ennen poistoja.
Kiitos hyvästä jutusta. Sain tässä vastauksia asioihin, joita kenttäyhtiö ei ole vielä osakkaille ehtinyt tiedottaa. Helpottavaa kuulla, että GoGolf on velvoitteensa hoitanut kuluneen kauden osalta.
Omistuksen keskittyminen yhdelle tai useammalle suuromistajalle, kuten Go Golfille, on seurausta Golfliiton taannoisesta, seurauksista välittämättömästä päätöksestä sallia ns. sitoutumaton pelaaminen. Se romahdutti osakemarkkinat, jolloin arvottomiksi muuttuneet osakkeet, tai ainakin suuri osa osakkeista siirtyi Go Golfille ja muille suurinvestoijille.
Tästä seurasi ensi alkuun omistusrakenne, jossa yhtiövastikkeet ja pelioikeuksien maksut määräsi suuromistaja aktiivipelaajien intressejä huomioimatta. Tällaisia kentiä on useita. Go Golfin tapauksessa omistuskeskittymä johti valitettavasti myös nyt esillä olevaan konkurssiin, jonka seuraukset kentän pelaajille ovat arvaamattomat.
On helppo osoitetlla sormella golfliittoa, vaikka käsittääkseni jokainen kenttäyhtiö olisi voinut ihan itse puolustaa osakkeittensa arvoa nostamalla sitoutumattoman pelaamisen hintaa. Jos ei osaa sopeutua muutoksiin, on vaikeuksissa, alasta riippumatta.
On myös hyvä ymmärtää, että jos osake ei tuota riittävää lisäarvoa sitoutumattomaan pelaamiseen verrattuna, niin ei sen hankkiminen myöskään houkuta.
Osakkeiden arvon romahtamisen olisi voinut tehokkaasti estää myös pakkovastikkeesta luopumisella. Eipä sitäkään kovin moni kenttäyhtiö tehnyt, koska osakkailta puuttui uskallus ja ymmärrys.
Ja lopuksi: jos lajia halutaan edistää, pakottaminen kalliin osakkeen hankkimiseen ja vuosikymmenten pakkovastikkeeseen sitoutumiseen hetiu harrastuksen alussa ei ole se oikea tie, se on nähty.
Golfliitto ja Liittovaltuusto halusivat listätä pelaajien määrää. Liitto saadakseen lisää jäsenmaksutuloja ja valtuustossa vaikuttaneet (maaseudun) seurat saadakseen lisää greenfeetuloja. Liiton ja valtuuston ajattelemattomuuden vuoksi haavoittuvimpia ovat nyt ne osakeomisteiset kentät, joissa omistus on keskittynyt liikaa yksiin käsiin. Niiden riviosakkaat ovat suuromistajiensa armoilla. Toivottavasti GoGolf jää yksittäistapaukseksi. Muussa tapauksessa aktiivien golfareiden lukumäärä Suomessa kääntyy laskuun. Se rankaisee kovalla kädellä niin Golfliittoa kuin Liittovaltuuston jäsenseurojakin.
”Golfliitto ja Liittovaltuusto halusivat listätä pelaajien määrää. ”
Totta kai, sitä haluaa jok’ikinen lajiliitto. Onko siinä jotakin kummallista? Et ehkä muista, mutta siihen aikaan pakollista pelioikeutta kritisoitiin laajalla rintamalla myös pelaajiston keskuudessa.
” Liiton ja valtuuston ajattelemattomuuden vuoksi haavoittuvimpia ovat nyt ne osakeomisteiset kentät, joissa omistus on keskittynyt liikaa yksiin käsiin. Niiden riviosakkaat ovat suuromistajiensa armoilla.”
Vain siinä tapauksessa, että suuromistajilla on yli 50% osakekannasta ja he ovat asioista samaa mieltä keskenään, eikä näitä kenttiä ole kuin harvoja yksittäistapauksia. Siinäkin tapauksessa yksimieliset pienosakkaat voivat yhdistää voimansa ja muuttaa asioita. Kaikki on kiinni halusta. Pään voi aina pistää pensaaseen ja hokea, ettei voinut mitään, kun ne muut.
Vuosien mittaan olen havainnut, etten ole mistään asiasta samaa mieltä KL1:n kanssa. Sen sijaan monien muiden kanssa olen.
Pelaajamäärää olisi pitänyt lisätä muilla keinoilla kuin romahduttamalla golfosakkeiden markkinat. Liiton ja liittovaltuuston päätös johti (maaseutu)kenttien etäjäsenten määrän huimaan kasvuun. Siitä seurasi ns. halpapelaamisen yleistyminen ja golfosakkeiden omistajien ahdinko.
Päätökset osakekentillä tehdään yhtiökokouksessa. Yhtiökökouksiin osallistuu valitettavasti liian harvalukuinen määrä riviosakkaita. Suuromistajien ei tarvitse omistaa kuin 25-30% osakekannasta, kun saavuttavat jo reippaasti yli 50% yhtiökokouksessa edustettuna olevista äänistä. Kokemuksesta tiedän, etteivät edes poissaolevien riviosakkaiden antamat valtakirjat nosta voimasuhteita riittävästi, jotta suurosakkaiden jyräämiselle tulisi loppu.
Ei kai se Golfliiton vika ole jos osakkaat eivät osallistu yhtiökokouksiin päättäämään omista eduistaan ja omistuksistaan.
Juuri näin.
Tästä ketjusta olen huomannut, ettei kukaan ole Seniorigolfarin kanssa samaa mieltä.
Suomen suurimmat seurat jäsenmäärällä mitattuna ovat Kurk, Vihti ja HIFK. Nämäkö ovat niitä maaseutukenttiä?
Seniorigolfarihan viittaa aikaan jolloin tuo päätös on tehty. Kyllä silloin oli Rantasalmi, Botnia, Revontuli jne. seuroja joihin porukka liittyi, koska niissä oli halvin jäsenmaksu.
Mikään ei ole muuttunut näissä jäsenyys-, pelioikeus-tai osakkuuskuvioissa sitten tuon päätöksen jälkeisiin asioihin verrattuna. Olen itse sitä mieltä, että jonkinlainen vuosipelioikeus jollekin kentälle pitäisi kaikilla olla.
Itse en olisi varmaan koskaan aloittanut golfia jos ei olisi ollut Supergolfia, jonka avulla pääsi aloittamaan pelaamisen suht matalalla kynnyksellä ja edullisesti. Sittemmin olen jo useamman vuoden maksanut vuosipelioikeudesta melkein sen 1500€ per vuosi. Ja nykyään lapseni pelaavat myös vuosipelioikeudella.
Joten itse kyllä toivon, että jatkossakin lajin aloittamisen kynnys pysyy matalana vaikka se tekisi osakkeenomistuksesta huonoa bisnestä.
Vuokra-asuminen ei ole tappanut omistusasumista. Golf osakkeiden arvon puute on ihan muulla. Jokainen osaa laskea kannattaako ostaa asunto-osake vai asua vuokralla. Sama se on golfissakin. Ihan turhaa kiukuttelua, kun osakkeella ei saa lisää arvoa niin kauppa ei käy. Useimmat ei halua sitoutua loppuelämäkseen samaan kenttään kun ei tiedä mitä muutoksia elämä tuo.
Homma olisi helppo osakkaille. Lopettaa valitus ja päättää että pakkovastike poistetaan ja samalla poistetaan pelioikeuden vuokraus ja pelilippukauppa. Oy päättää minkä verran ja millä hinnalla pelioikeuksia vuokrataan niin osakkaille kuin muillekin. Ja gf:iä, jotka saattavat olla merkittävä tulonlähde. Jos ei myydä mitään niin miten mikään liitto voi pakottaa myyntiin.
Varmasti osakkeille tulisi kysyntää. Mutta vaatiihan tuo sitä että tuote on kunnossa ja haluttu. Toisin kuin pakkovastike.
Iso osakas joka haluaa tehdä bisnestä ja pikkuosakkaat jotka haluavat pelata, ovat mahdoton yhdistelmä eikä toiveet kohtaa ollenkaan missään kohtaan. Jäi tunne että yritettiin nurkanvaltausta, ei onnistunut. Kurkissa ja Hillsissä ei ole pienosakkaita. Vaan pelaaminen on pelaamista, omistaminen on eri juttu ja olisi hyvä jos nämä saataisiin erilleen. Toki sellaisiakin kenttiä on.
On paljon kenttiä, joiden osakasmäärä ja vuokrapelaajat vaivoin riittävät täyttämään peliajat sekä tuomaan riittävästi
tuloja kentän kustannusten kattamiseksi. Jos Oy:t muuttavat vielä vastikemaksut vapaaehtoisiksi, kuten Nurmeksessa näyttää
käyneen, ei tarvitse olla profeetta ymmärtääkseen, miten siinä käy. Vanhenevat pelaajat ovat tietysti onnellisia, kun ei tarvitse maksaa vastiketta, mutta Osakeyhtiöt joutuvat entistäkin ahtaammalle pitäessään kenttää pelikunnossa.