Euroopan kiertueen uusi neljän turnauksen finaalisarja käynnistyy torstaina Kiinassa. Suomalaisittain finaalien mielenkiintoa lisää maan ykköspelaajan Mikko Ilosen selviytyminen kauden loppuhuipennukseen. Ensimmäisenä vuorossa on Shanghaissa pelattava BMW Masters, joka on palkintoarvoltaan seitsemän miljoonan dollarin turnaus.
Seuraavan neljän viikon sisällä ET:n ohjelmaan kuuluvissa kisoissa on jaossa yli 30 miljoonaa taalaa. Finaalisarja päättyy marraskuun puolivälissä pelattavaan DP World Tour Championshipiin; viimeistään tämän turnauksen päätteeksi tiedetään, kuka on Euroopan kiertueen kuningas vuosimallia 2013.
Ilosen osallistuminen ensi viikon HSBC Champions -turnaukseen on vielä epävarmaa. Jos paikka ei varasijoilta aukea, on hän joka tapauksessa mukana 7.-10. marraskuuta pelattavassa Turkin kilpailussa. Turkish Airlines Openia tähdittää mm. World Rankingin ykkönen Tiger Woods.
Ilonen pelaa Shanghain kisan avauskierroksella Shane Lowryn sekä Seve Trophyssä kohtaamansa Paul Lawrien kanssa. Kolmikko aloittaa urakkansa torstaina klo 4.20 Suomen aikaa.
BMW Mastersin voittoa puolustaa Peter Hanson, joka kuului viime syksynä Euroopan voittoisaan Ryder Cup -joukkueeseen. Kisan suurin ruotsalaissuosikki Shanghaissa on kuitenkin tuore FedExCup -sankari Henrik Stenson, joka majailee maailmanlistalla parhaana eurooppalaisena sijalla neljä.
ET:n finaalisarjan ensimmäiseen turnaukseen ovat starttaamassa myös Graeme McDowell, LeeWestwood, Luke Donaldsekä Rory McIlroy. Odottamattoman vaisusti pitkin kautta pelannut McIlroy sai hieman balsamia haavoilleen sijoittumalla viime viikonvaihteessa jaetulle kakkostilalle OneAsia-kiertueeseen kuuluvassa Korea Openissa.
McIlroy ja Hanson kävivät Shanghaissa vuosi sitten kiivasta kamppailua voitosta. Jälkimmäinen oli lopulta lyönnin erolla parempi.
”Se oli voitto, joka merkitsi minulle jotain erityistä”, Hanson sanoi alkuviikolla. ”Rory oli silloin rankingin ykkönen ja minä onnistuin pelaamaan sillä hetkellä maailman parasta golfia – sellaiseen ei ole kovin usein mahdollisuuksia. Oli mahtavaa, kun sain pidettyä hänet takanani.”
Kisa-areena Lake Malaren on Jack Nicklausin suunnittelema puistokenttä, missä tyypillistä ”Kultaista karhua” ovat avarat bunkkerit ja isot vesiesteet. Paikka paikoin pelottavaltakin näyttävän kentän pituus lähentelee 7000 metriä, mutta sen ei pitäisi tuottaa maailman huipuille suurta päänvaivaa. Hansonin viimevuotinen voittotulos -21 kertoo jotain asiasta.
Kovatasoisesta joukosta on vaikeaa ennustella ehdottomia voittajasuosikkeja. Mustia hevosia voisivat ainakin olla Pablo Larrazabal, Brett Rumford ja Peter Uihlein.
Larrazabal on ollut tämän tästä hyvissä asemissa kauden useissa kilpailuissa. Ongelmaksi on muodostunut päätöskierros, joka on tavannut olla vaisu. Espanjalaisen temperamentti kiehuu välillä yli, ja kenties ajatukset laukkaavat kesken turnauksen liian pitkälle. Jos Larrazabal saa pidettyä tunteensa loppuun saakka kurissa, hän voi yltää mihin vain.
Rumford voitti keväällä kaksi kisaa peräkkäin ja toisen näistä Kiinassa. Tahti on ollut sen jälkeen hieman verkkaisempi, vaikka ei hän huonostikaan ole pelannut. Rumford oli Perthin kisassa viime viikonvaihteessa kuudes, joten aussin pitäisi olla suhteellisen hyvässä vireessä.
Uihlein on rakentanut uraansa Euroopassa poikkeuksellisen viisaasti. Kohu lahjakkaan amatöörin ympärillä kotimaassaan Yhdysvalloissa kävi sen verran suurena, että hän päätti hankkia kannuksensa vanhalla mantereella. Uihlein ei saanut toissa vuonna korttia ET:n karsinnoista, mutta tuli Challenge Tourilta askel askeleelta pääkiertueelle.
Uihlein voitti ensimmäisen kisansa ET:llä tämän vuoden toukokuussa, tämän lisäksi hän on saavuttanut tällä kaudella kuusi muuta Top 10 -sijoitusta. Madeiran turnauksen voitosta huolimatta Uihleinin Wales Openissa ja Alfred Dunhill Links Championshipissä hankkimia kakkostiloja voidaan pitää hänen uransa toistaiseksi kovimpina saavutuksina. Hän kuittasi näissä kahdessa kisassa n. 625 000 euron tienestit.
ET:n ansiolistalla kymmenentenä oleva 24-vuotias Uihlein on syyskuussa nähtyjen esitysten perusteella varteenotettava menestysehdokas Shanghaissa.
Lähde: ET
Marko Kuivasaari