16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Gumböle Golf ry sai välimiesoikeudelta toivomansa päätöksen – toimintaedellytykset turvattu lähivuosien ajaksi

Pelit Gumbölessä käynnistyvät lauantaina, kun kentän takaysi otetaan käyttöön.

Gumböle Golfissa syntynyt muheva riita yli 90 prosenttia osakekannasta omistavan Gumböle Golf ry:n ja yhdeksän vähemmistöosakkaan välillä sai tiistaina ennen Gumböle Golf Oy:n ja Gumböle Golf ry:n kokouksia ratkaisun Keskuskauppakamarin lunastuslautakunnan nimeämän välimiehen  Seppo Villan antaman päätöksen myötä.

Osakeyhtiölain perusteella vähemmistöosakkaat olivat hakeneet ratkaisua, jossa Gumböle Golf ry olisi velvoitettu lunastamaan heidän osakkeensa yhden euron hintaan. Näihin osakkeisiin sisältyi kuitenkin velkaosuutta 11 272,68 euroa.

Helsingin yliopiston kauppaoikeuden professorina toimivan Seppo Villan päätös tuki kuitenkin ry:n kantaa, jonka mukaan velkaosuus on huomioitava kaupanteon yhteydessä.

Hankkeen käynnistäneet yhdeksän osakasta maksavat ry:lle osakkaidensa luovutuksen yhteydessä kukin 11 213 euroa, kun osakkeen substanssiarvoksi määritelty 59 euroa on vähennetty velkaosuudesta.

Valitusaikaa päätöksen osalta on 60 päivää. Välimiehen tekemä päätös ehkäisee sen mahdollisuuden, että kaikki yli 300 velkaosuutta sisältävä osakkeen omistajaa olisivat voineet vaatia osakkeensa lunastamista velkaosuus mitätöiden.

Ennen kokousten alkua pidetyssä toimitusjohtaja / toiminnanjohtaja Markku Ignatiuksen tilannekatsauksessa tuli myös ilmi, että Gumböle Golf ry oli myynyt huhtikuun 10.päivä hallituksen päätöksella 2 000 I-sarjan osakettaan Golf Holdings Finlandille välttääkseen taloudellisen katastrofin siinä tapauksessa, että Villa olisi päätynyt yhdeksän pienosakkaan kannalle päätöksessään.

Golf Holding Finlandin ja Gumböle Golfin yhteinen tahtotila on osapuolten välillä tehdyn aiesopimuksen mukaan kehittää Gumbölesta vuodesta 2019 alkaen markkinaehtoinen golfkeskus. Tätä varten Oy:n yhtiöjärjestyksen sekä ry:n sääntöjen muutostarpeita on jo valmisteltu.

GHF osti syksyllä 2017 valtaosan Kurk Golfin osakekannasta. Kurk Golf, Gumböle Golf sekä sen naapurina sijaitseva Espoon Golfseura tekevät jo nyt yhteistyötä markkinoimalla mm. yhteistä 63 reiän kausipakettiaan.

Gumböle Golf Oy:n yhtiökokousta ei tiistaina kyetty pitämään. Kokouksen laillisuutta ja päätösvaltaisuutta käsiteltäessä nostettiin esiin se, että osakeyhtiölain mukaisesti osakkaiden nähtäväksi viikkoa ennen kokousta toimitettava tilinpäätösmateriaali valmistui vasta kokouspäivänä. Kokous jatkuu Gumbölen klubitalolla toukokuun kahdeksantena päivänä.

Käytäväkeskusteluissa infotilaisuuden ja ry:n kokousten jälkeen gumbölen jäsenet, osakkaat ja johtohenkilöt olivat huojentuneita välimiehen päätöksestä ja luottavaisia golfkeskuksen tulevaisuuden suhteen siitäkin huolimatta, että päätös ei eurollakaan vähentänyt velkoja.

Asian käsittelykierros Keskuskauppakamarissa tuli lisäksi Gumböle Golfin oy:lle ja ry:lle välimiehen palkkion, käsittelymaksujen sekä asianajajien laskujen vuoksi huomattavan kalliiksi.

Maa-alueiden nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoden 2027 loppuun. Espoon kaupungin ohella tärkeä neuvottelukumppani on pankki, jonka myöntämät lainat erääntyvät tammikuussa 2020.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje