Testasimme, miten toimii sähköpyörä golfkentällä - Golfpiste.com

8.10.–15.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][8]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Testasimme, miten toimii sähköpyörä golfkentällä

Fatbagbiken pyörä on Yamahan valmistama tukeva ja leveärenkainen kaupunkipyörä.

Fatbagbike toimii golfkentällä vaivattomasti. Kentän ulkopuolella se palvelee tavan polkupyöränä, kunhan bägiteline ensin irroitetaan.

Vaihde kevyimmälle, parkkeeraus tasaiselle, seisontatuki alas, maila bägistä ja pallolle. Golfpyöräilyn rutiinit oppii nopeasti. Ennen kuin ne hahmottaa, voi eteneminen olla vähän takkuista. Polkupyörä golfkentällä on sentään niin vieras jo ajatuksena, että totutteluun on syytä varata hetki.

Juuri siksi pieni pyöräily parkkipaikalla ei ole hyvä tapa tutustua fatbagbikeen, eli golfkäyttöön suunniteltuun sähköpyörään. Vähintään yhdeksän, mieluummin 18 reiän kierros antaa jo hyvän kuvan siitä, miten pyörä golfkentällä toimii. Ja toimiihan se, on vieläpä todella hauska vempele!

Fatbagbike on suomalainen perheyritys ja supisuomalainen innovaatio. Patenttikin on olemassa. Käytännössä Fatbagbike valmistaa ja liittää pyörään telineen golfbägiä varten sekä seisontatuen. Ne toimivat testissä moitteettomasti. Seisontatukeen saatetaan tehdä pieniä muutoksia, joiden avulla riski siitä, että tuesta jää väylään jälkiä, voidaan poistaa.

Nykymuotoisestakaan ”tallasta” ei märkäänkään maahan kovin kummoista painaumaa jää, mutta kun terävät reunat pyöristetään, pitäisi vähienkin poistua.

Miten pyörä golfkentällä toimii käytännössä?

Bägi kulkee pyörän edessä olevassa telineessä tukevasti. Bägi ankkuroidaan telineeseen lumilautasiteistä tutuilla hihnoilla, niin sanotuilla ”sträpeillä”. Se pysyy paikallaan tiukasti ja hötkymättä. Testikäytössä oli kevyt kärrybägi, joka vastaa kooltaan tukevaa kantobägiä. Kyydissä pysyvät hyvin molemmat. Vain minimaalinen, nuolipyssyhenkinen kantobägi on poissuljettu vaihtoehto.

Kun bägi kiinnitetään keulaan, myös pyörän painopiste on niin edessä, ettei eturengas nouse ilmaan jyrkässäkään ylämäessä. Etuhaarukka on jousitettu, joten meno ei ole möykkyistä lisäpainosta huolimatta.

Bägi kiinnitetään telineeseen hihnoilla, jotka on helppo kiristää. Koko telineen saa ruuvattua irti parissa minuutissa, jonka jälkeen pyörä palvelee normaalina polkupyöränä.

Alkuun Fatbagbiken kulkupeli oli kiinalaisen valmistajan malli. Sen kanssa päästiin alkuun, mutta pian tilalle valikoitui Yamahan kaupunkipyörä, joka sopii golfkäyttöön vielä paremmin. Mallin rungon ansiosta pyörän satulaan nouseminen ja sieltä laskeutuminen sujuvat helposti, eivätkä paksut renkaat jätä golfkentän pintaan jälkiä. Itse asiassa pyörän ja kuskin muodostama pistepaine on merkittävästi pienempi kuin golfauton.

”Yamaha on tunnettu ja luotettava merkki. Laitetta on helppo käyttää, ja se on luotettava ja yksinkertainen huoltaa. Takuutkin toimivat paremmin. Se on todella hyvä pyörä”, Fatbagbiken Tuomo Ruusunen kertoo.

Ruusunen on kiertänyt kuluneen kesän ympäri Suomea esittelemässä menopeliä. Muutamalla kentällä pyöriä vuokrakäytössä jo on, ja kiinnostuneiden lista on pitkä.

”Vastaanotto on ollut todella hyvä ja aidon innostunut. Ensi kesänä pyöriä pitäisi jo olla vuokrakäytössä 10–20 suomalaisella kentällä”, Ruusunen laskeskelee.

Pyöriä on kaupan niin yksityisasiakkaille kuin golfkentillekin. Bägiteline-seisontatuki-yhdistelmän saa irti käden käänteessä, jonka jälkeen pyörä palvelee aivan normaalina sähköpyöränä. Sellaisena se kiinnostaa ei golfaaviakin asiakkaita. Golfareista uutuus puhuttelee eniten niitä, jotka voivat hurauttaa kotikentälleen polkupyörällä, ja vielä kiertää kentän samalla menopelillä.

”Tämä ei ole varsinainen maastopyörä, mutta olen ylittänyt tällä pari kertaa Levitunturin testimielessä, ja se sujui ongelmitta. Kyllä tällä maastoonkin siis kehtaa mennä”, Tuomo Ruusunen kertoo.

Fatbagbiken hinta kipuaa lähelle neljää tuhatta euroa. Leasing-mahdollisuus on etenkin golfkenttien kannalta kiinnostava vaihtoehto, ja sellainen tulee olemaan tarjolla. Vuokrakäytössä veloitus pyörästä on yleensä asettunut puoleen golfauton hinnasta.

Miten pyörä toimii golfkentällä käytännössä?

Golfpisteen testikentäksi valikoitui Wiurila Golf Salon kupeessa Halikossa. Kenttä oli sikäli testiin sopiva, että se on paikoitellen varsin mäkinen. Kaikki mahdolliset haasteet liittyvät nimittäin mäkiin, mutta nekin ovat lähinnä marginaalisia. Fillari jaksaa jurnuttaa pelurin mailoineen ylös jyrkkääkin rinnettä, kunhan reisistä löytyy edes hitunen apuja.

Sähköpyörille tyypilliseen tapaan moottorin avustuksen tasoa voi säätää, tai sen voi asettaa automaatille. High-asetuksella sähkömankeli vatkaa apuja sen verran pontevasti, ettei golfarin tarvitse juuri energiaansa polkemiseen käyttää. Eco-asetuksella apu on hillittyä, ellei peräti kitsasta.

Jarrut, voimansiirto ja komponentit ovat vankkaa tekoa.

Apujen käyttö vaikuttaa akun kulumiseen. Automaattiasetuksella akku kestää 4–5 kierrosta mäkiselläkin kentällä. High-asetuksilla kierros kulutti Wiurilan kaltaisella mäkisellä kentällä neljäsosan akkua. Akku siis kyllä kestää, vaikka menopeliä käskytettäisiin täydellä teholla ja mittarinneula kaakossa. Huimapäiden harmitukseksi on kuitenkin mainittava, että sähköpyörille tyypilliseen tapaan sähköavustus kytkeytyy pois päältä nopeuden noustua 25 kilometriin tunnissa.

Vaikka alla on sähköpyörä, saa kierroksella kävellä yllättävän paljon. Kierroksen jälkeen huomaa liikkuneensa. Pyörä nopeuttaa etenemistä kentällä niin paljon, että kolmen hengen testiryhmä pelasi kierroksen varsin maltillisellakin tempolla nopeammin kuin edellä kulkeva kaksikko. Huolet siitä, että koko ajan ajauduttaisiin edellä pelaavien kantapäille, ovat turhia, jos fillarilla sotketaan maltilla eikä hurjastellen. Tyhjällä kentällä vauhtia on tarvittaessa helppo pitää.

Fatbagbike satsaa ensimmäisessä vaiheessa kotimaan markkinoille. Kun alkuun päästään, kääntyy katse seuraavaksi naapurimaihimme Ruotsiin ja Viroon. Viron markkinan hoitaa tarvittaessa Suomesta käsin, mutta Ruotsi on sen verran suuri markkina-alue, että pelkästään siihen keskittyvän edustajan käyttäminen saattaa tulla kysymykseen.

Jo pienellä ideoinnilla mahdollisia kiinnostujia löytyy nopeasti enemmänkin. Esimerkiksi suomalaisten suosikkikohteisiin kuuluvassa Turkin Belekissä pyörä toimisi vallan mainiosti. Belekissä hotellilta on usein kentälle muutaman kilometrin matka. Sen sijaan, että golfari hyppäisi taksin jousille, hän voi hypätä pyörän selkään. Kierroksen ja jälkipelien jälkeen palauttava lenkki hoituisi kuin itsestään siirryttäessä sähköpyörän selässä kentältä hotellille. Näppärää, ja hauskaa!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)