Seinäjoelle avattiin maakunnan ensimmäinen golfin kivijalkaliike − ”pelkällä pohjalaisella uholla emme tähän ryhtyneet” - Golfpiste.com

7.–14.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Seinäjoelle avattiin maakunnan ensimmäinen golfin kivijalkaliike − "pelkällä pohjalaisella uholla emme tähän ryhtyneet"

Birdieman otti tukevan otteen Pohjanmaan golfvälinekaupasta.

Vanha toteamus − kun Pohjanmaalla päätetään tehdä jotain, se myös yleensä pitää − näyttäisi osuneen Anssi Rantasen ja hänen puolisonsa Minna Päivärinnan kohdalla oikeaan. Toimelias kaksikko ryhtyi tuumasta toimeen ja perusti Seinäjoelle pikavauhtia maakunnan ensimmäisen golfin kivijalkaliikkeen.

Päätöstä ei epäröity sen jälkeen, kun ideaa käytiin ensimmäisen kerran harkitsemaan alle vuosi sitten. Sopiva paikka löytyi parin kilometrin päästä kaupungin keskustasta, missä Birdieman-niminen liike on nyt palvellut asiakkaita kuukauden verran.

”Ihan pelkällä pohjalaisella uholla emme tähän ryhtyneet, vaikka aina uuden liikkeen avaaminen jonkinlaista rohkeutta vaatii. Näimme tämän alueen kaupankäynnin kannalta hyvänä mahdollisuutena. Golfin harrastajia Pohjanmaalla on varsin paljon ja väestöpohja tarpeeksi laaja”, Rantanen sanoo.

Suurimpana kannustimena Tuottajankujalla sijaitsevan liikkeen perustamiselle toimi seudun aktiiviset golfin harrastajat. He olivat toivoneet kotikonnuilleen palvelevaa golfmyymälää, jossa voisi poiketa asioimassa myös pelikauden ulkopuolella.

”Pelaajat olivat vihjailleet jo pidempään, että laittaisitte kaupan pystyyn, ettei tarvitsisi käydä kauempana ostoksilla. Se oli meille tärkeä signaali”, Härmästä kotoisin oleva Rantanen sanoo.

Myymälässä on tarjolla kattava valikoima golfin tunnetuimpien välinevalmistajien tuotteita.

Vaikka uuden liikkeen tarina on vasta alussa, on Birdieman ehtinyt vaikuttaa alalla jo 13 vuotta. Toiminta käynnistyi muun muassa logopallojen myynnillä, mutta kuviot laajenivat nopeasti Ruuhikosken kentälle, missä pariskunta piti shopia ja huolehti caddiemaster-palveluista. Rantanen sai lisäksi vastuulleen seuran head pron tehtävät.

Yritys hallinnoi sittemmin neljää kenttäshopia eri puolilla maakuntaa, kunnes toimintastrategia alkoi kaivata päivitystä – resursseja oli lisättävä tai vaihtoehtoisesti toimintaa keskitettävä. Valinta kallistui jälkimmäiseen.

On iso etu, ettei tiloja tarvitse remontoida pitkään aikaan.

Keskityttyään muutaman vuoden muun muassa matkojen myyntiin ja pienimuotoisempaan välinekauppaan, Rantanen alkoi kaivata uusia haasteita. Niitä alkoi tulla lisää, kun kesken Seinäjoen liikkeen perustamisen yritykselle tarjottiin myös Vaasan Golfin shopia.

”Eihän niin hyvän tilaisuuden voinut antaa mennä sivu suun. Vaasassa on yli 1300 jäsenen seura, ja kentällä hyvä käyttöaste. Otimme siellä shopin pyörittämisen vastuullemme syyskuun alussa, joten pääsemme aloittamaan Kråklundissa kunnolla vasta ensi keväänä.”

Vaihtoehtona Ideapark

Tuottajankuja valikoitui Seinäjoen kivijalkaliikkeen sijainniksi useasta syystä: myymälä on Ruuhikosken kentälle johtavan tien varrella ja parkkipaikkoja löytyy sisäänkäynnin vierestä. Vuokra on kohtuullinen, ja lisäksi liiketila täysin uusi.

”On iso etu, ettei tiloja tarvitse remontoida pitkään aikaan. Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut rakenteilla oleva Ideapark, mutta se valmistuu vasta vuoden kuluttua, ja toisaalta uskon, että meidät on helpompi löytää täältä kuin isosta kauppakeskuksesta.”

Liikkeestä löytyy myös tilat mailojen testaamiseen ja yksityisopetukseen. Tässä Anssi Rantanen antaa lyöntivinkkejä yhtiökumppanina toimivalle puolisolleen Minna Päivärinnalle.

Kivijalkaliike käsittää 125 neliön kompaktit tilat, jossa on oma osastonsa pehmeälle ja kovalle tavaralle sekä custom fit -palveluille. Myymälässä olevaa lyöntipaikkaa Rantanen hyödyntää myös yksityisopetuksessa.

Birdiemanin myyntipisteiden lukumäärä saattaa vielä kasvaa, sillä yritys käy parhaillaan neuvotteluja ”vanhojen tuttujen”, Kauhajoen ja Kuortaneen kenttien shopien haltuun ottamisesta. Neuvotteluiden jälkeen Rantanen tietää, miten paljon yritys tarvitsee lisävoimia ensi kesän kiireisiin.

”Pyrimme Minnan kanssa vuorottelemaan Seinäjoen ja Vaasan liikkeissä, mutta ihan kahdestaan emme pysty koko vuotta hoitamaan. Tulemme tarvitsemaan jonkin verran tuuraajia kesällä ja lomien ajaksi.”

Verkkokauppa tulossa

Vaikka ”lakeuksien ykköskenttä” ei virallisesti kuulu myyntipisteenä yrityksen palettiin, Birdieman toimittaa tavarat myös Ruuhikoski Golfin shopiin. Kenttäyhtiö hallinnoi muilta osin shopin toimintaa.

Pienen verkkokaupan perustaminen kuuluu niin ikään lähiaikojen ohjelmaan. Rantanen tähdentää, ettei yrityksellä ole tarkoitus lähteä kilpasille isojen toimijoiden kanssa. Verkkokaupasta on pikemminkin tulossa outlet-tyylinen ostopaikka.

Birdiemanin tekstiiliosasto on Minna Päivärinnan ”valtakuntaa”.

Perimmäinen syy kivijalkaliikkeen kauden jälkeiseen avaamiseen oli hänen mukaansa siinä, että myymälää saisi sommitella ”rauhassa huippukuntoon” ensi vuotta varten. Tämän tielle on astunut tervetullut ongelma.

”Olemme olleet yllättyneitä, miten paljon liikkeessä on riittänyt väkeä ensimmäisten viikkojen aikana. Asiakkaita on käynyt kauempaakin, jotkut Pohjois-Suomesta saakka.”

Kovin hiljaisia aikoja ei Birdiemanissa liene tiedossa seuraavienkaan viikkojen osalta, sillä kaupankäynnin suhteen alkaa olla käsillä yksi vuoden tärkeimmistä sesongeista. Kaupan hyllyt ovat täynnä houkuttelevia tuotteita ensimmäistä joulumyyntiä varten, ja glögipannukin luvataan laittaa tulelle.

”Teemapäiviä ja kampanjoita on luvassa tasaisin väliajoin, mutta oli alennuksia tai ei, lopullinen hinta on täällä tapana määritellä vasta kassalla. Pohjanmaalla on totuttu ’tinkaamaan’, muuten ei kauppoja synny”, hän naurahtaa.

Sairaanhoitajasta golfyrittäjäksi

On hieman yllättävää, että Anssi Rantanen hankkii tänä päivänä elantonsa golfin parissa.  Onhan hän kouluttautunut todelliseen kutsumusammattiin ja tehnyt pitkän uran leikkaussalin anestesiahoitajana. Siksi Rantaselta ei voi olla kysymättä, miksi hän päätti jättää sairaalamaailman taakseen 24 vuoden työskentelyn jälkeen.

”Eräänlainen kutsumus minut näihin nykyisiinkin hommiin ajoi. Onhan se todella hienoa, kun voi yhdistää työn ja harrastuksen. Olen aina tykännyt haasteista ja toimia ihmisten kanssa. Golf tarjoaa mahdollisuuden molempiin”, hän vastaa.

Rantaselle, 55, golfin aikoinaan esittelivät ralliautoilijat Harri Toivonen ja Juha Kankkunen. Kipinä syttyi, mutta sydän sykki moottoriradoille.

”Ei ollut kaukana, että olisin alkanut 80−90-lukujen taitteessa kokopäivätoimiseksi ratakuskiksi. Minulla oli sopimus, että ryhtyisin ajamaaan myös kansainvälisiä kisoja, mutta Nissan ilmoitti yllättäen, ettei se toimita autoja eurooppalaisille kuljettajille. Se jäi sitten siihen, mutta palkintokaapissa on muistona neljä SM-mitalia.”

Lajin aikuisiässä aloittaneena Rantanen ei ennättänyt panostaa kansallisen tason kilpagolfiin, mutta on tullut pelanneeksi joitakin Mid Tourin kilpailuja. Pron ammattiin hän kouluttautui suorittamalla valmentajatutkinnon Vierumäellä 2000-luvun alussa, ja on tarjonnut opetuspalveluita useammallakin maakunnan kentällä.

Rantasen repertuaariin kuuluu myös golfmatkat, joita hän tekee joka vuosi puolisen tusinaa. Matkat hän räätälöi yhteistyössä tamperelaisen urheilumatkoihin erikoistuneen matkatoimiston kanssa.

Jos voi olla jollekin kauppiaalle hyödyksi, toimii sama periaate vastavuoroisesti myös toisin päin.

”Reissulla on yleensä mukana viitisentoista henkilöä. Olen viime aikoina yrittänyt tuoda matkojen sisältöön muutakin kuin pelkkää golfin peluuta. Suosittuja ovat olleet golfin ja huippujalkapallon muodostamat yhdistelmät. Pietarissa kävimme katsomassa MM-futista ja pelasimme sikäläisellä kentällä. Samalla teemalla olemme menossa myös Torinoon ja Lissaboniin.”

Suurin osa seinäjokisista golfareista ajaa Ruuhikosken kentälle reittiä, jonka varrella Birdieman-liike sijaitsee.

Suomessa on viime aikoina puhuttu, että golf kaipaa lisää nuoria harrastajia, jotta pelaajamäärä lähtisi uudelleen kasvun tielle. Rantanen kertoo ilokseen havainneensa, että Pohjanmaalla vallitsee golfbuumi 25–35-vuotiaiden miesten keskuudessa.

”Heistä monet ovat saaneet tyttöystäviään tai vaimojaan mukaansa kentälle, joten todella hyvältä näyttää. Sellainen on rohkaisevaa golfkauppiaankin näkökulmasta.”

Rantanen korostaa, että verkostoituminen muiden kotimaisten golfkauppiaiden kanssa on tärkeää. Hän kertoo käyvänsä välillä pitkiäkin puhelinkeskusteluja kollegoidensa kanssa.

”Jos voi olla jollekin kauppiaalle hyödyksi, toimii sama periaate vastavuoroisesti myös toisin päin. Kyräily se vasta hölmöä on.”

Hänen tavoitteenaan on pyörittää golfkauppaa kymmenen vuotta, minkä jälkeen voisi jäädä eläkkeelle. Toisaalta, jos puhtia riittää, ei Rantanen pistä pahakseen, vaikka siihen lykkäisi vielä viisi vuotta päälle.

”Enhän pääsisi sairaanhoitajan töistäkään eläkkeelle kuin 67-vuotiaana, ja tätä menoa eläkeikä taitaa nousta vielä siitäkin.”

Rantasen työpäivät eivät täyty pelkästä golfista, sillä hän on toiminut Suomessa parikymmentä vuotta norjalaisen suksimerkin ja sveitsiläisen voidemerkin edustajana. Tätä juttua kirjoittaessa hän oli lähdössä viikoksi Rukan ja Levin maisemiin.

”Esittelen siellä suomalaisen urheilukauppaketjun myyjille uusia tuotteita, ja käyn tietysti itsekin sivakoimassa talven ensimmäiset hiihtolenkit.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)